BenQ W1400 – videoproiector Full HD 3D pentru acasă

10.08.2014
BenQ W1400 - videoproiector Full HD 3D pentru acasă
Experienţa în utilizare, Concluzie

Calitatea imagini

Din punct de vedere al calităţii imaginii BenQ W1400 nu atinge chiar performanţele soluţiilor high-end BenQ W7500 sau Epson EH-TW7200 cu tehnologie 3LCD, însă este foarte aproape. Cu ani de experienţă în spate, BenQ a remediat majoritatea limitărilor specifice videoproiectoarelor cu tehnologie single-chip DLP: efectul de curcubeu ce poate apărea în porţiunile bine iluminate din imagine rămâne insesizabil în majoritatea situaţiilor, paleta de culori este fidelă cu realitatea şi reprodusă fără efect de gradaţie deranjant, iar porţiunile întunecoase din cadru nu prezintă zgomot deranjant sau nuanţe de gri-verde care nu aparţin imaginii originale. La capitolul dezavantaje, detaliile subtile din cadrele slab iluminate încă nu sunt redate chiar la nivelul unui televizor modern, iar porţiunile negre din cadru se transformă în gri dacă lăsăm lampa de proiecţie să funcţioneze la putere maximă.

BenQ W1400 - ochelarii 3D

 

Vizionare 3D

Având rată de refresh 120Hz, BenQ W1400 întruneşte condiţiile minime pentru vizionarea de filme 3D prin ochelari cu tehnologie Active Shutter. Totuşi, rezultatele pot varia de la o persoană la alta, în funcţie de sensibilitatea fiecăruia. Pentru a evita apariţia oricăror neplăceri recomand limitarea timpului de vizionare 3D la mai puţin de o oră, păstrând o distanţă faţă de ecran egală cu de 3 ori diagonala imaginii afişate (ex. 6 metri distanţă pentru vizionarea unei imagini cu diagonală 2 metri). Altfel, dacă în timpul vizionării se face simţită senzaţia de ameţeală sau apar dureri de cap, folosirea ochelarilor 3D trebuie întreruptă imediat.

Ajutat cu luminozitate nativă generoasă şi rezoluţie Full HD, BenQ W1400 este un bun videoproiector pentru vizionarea de conţinut 3D. Chiar dacă nu perfecte, culorile percepute prin lentilele ochelarilor 3D sunt destul de aproape de realitate, iar claritatea imaginii este excelentă.

Performanţe audio

Echipat cu difuzoare puternice, BenQ W1400 atinge un volum sonor impresionant, mai mult decât suficient pentru cerinţele unei sufragerii spaţioase. Funcţia de spaţializare 3D dă un plus de claritate sunetului redat prin difuzoare stereo, iar distorsiunile nu apar decât la volum maxim. Totuşi, pentru o experienţă cu adevărat la nivel de cinema recomand folosirea videoproiectorului împreună cu un sistem audio de dedicat, conectat la ieşirea audio stereo cu mufe RCA sau direct la dispozitivul folosit pentru redare.

BenQ W1400

Alte aspecte

Cu dimensiuni relativ compacte, BenQ W1400 este uşor de acomodat în spaţii înguste, dar de preferat nu în imediata apropiere a spectatorilor. Dacă la folosirea modului Smart Eco zgomotul produs de ventilator este aproape insesizabil, modurile Normal şi Economic aduc un vuiet care deşi nu este deranjant se poate auzi cu uşurinţă peste coloana de sonoră a filmelor redată la volum redus.

Un alt aspect care probabil îi va nemulţumi pe pasionaţii de jocuri este fenomenul de input lag, constând într-un decalaj perceptibil între semnalul video primit şi imaginea afişată pe suprafaţa de proiecţie, suficient cât să afecteze negativ experienţa de joc.

BenQ W1400 - fanta pentru ventilator

Concluzie

Compact şi cu multiple opţiuni de ajustare a imaginii, dispozitivul are ca dezavantaj doar zgomotul uşor deranjant produs de ventilator atunci când folosim lampa de proiecţie la putere maximă.

BenQ W1400 poate fi găsit în magazinele din ţara noastră la preţul de 5500 Lei

Părţi pozitive

Calitate bună a imaginii
Mod de funcţionare Eco
Difuzoare stereo puternice
Multiple opţiuni pentru ajustare şi calibrare a imaginii

Părţi negative

Zgomotul produs de ventilator
Latenţa de afişare ar putea deranja în sesiunile de jocuri

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult