După ataşarea cablului video şi cel de alimentare, videoproiectorul mai necesită doar apăsarea butonului Power pe telecomandă. Acordăm aproximativ 10 secunde pentru iniţializare după care trecem la alegerea sursei de semnal video conectată. Alternativ, putem apăsa butonul Search Source pentru automatizarea acestui proces.
Cu Epson EH-LS100, focalizarea şi încadrarea imaginii pe suprafaţa de proiecţie sunt complet automate, mici ajustări la partea de geometrie putând fi aplicate ulterior folosind telecomanda. Practic, tot ce trebuie făcut este să aşezăm proiectorul la distanţa potrivită faţă de suprafaţa aleasă pentru proiecţie (în general, mai puţin de un metru).
Fără culori suprasaturate şi ajutat cu un algoritm de contrast dinamic aplicat în mod discret, EH-LS100 este un videoproiector care poate fi utilizat imediat, imaginea redată la setările implicite fiind similară celei întâlnite într-o sală de cinema. Este de ajuns selectarea modului Cinema pentru vizionarea de filme, respectiv Bright Cinema dacă iluminarea încăperii nu poate fi redusă suficient. Mai avem în plus un mod Dynamic optimizat pentru prezentări şi un Game Mode care reduce latenţa la afişare până la un nivel practic insesizabil
Dacă lumina ambiantă din încăpere este redusă, folosirea modului Cinema sau activarea modului ECO pentru lampa de proiecţie va elimina cea mai mare parte a zgomotului produs de ventilator.
La capitolul opţiuni avansate avem balans de alb, tonalitate, saturaţie de culoare, contrast, claritate, Gamma, reglaje individuale RGBCMY, mod ECO/Normal pentru lampa de proiecţie.
Recomandat în specificaţii cu luminozitate maximă de 4000 Lumeni, Epson EH-LS100 reuşeşte să impresioneze prin strălucirea imaginii, depăşind cu mult nivelul proiectoarelor din gama low-cost. Având deja luminozitate suficientă, lampa de proiecţie poate fi comutată în modul ECO fără să resimţim o diminuare accentuată a calităţi imaginii. Totuşi, aş fi dorit ca Epson să fi optimizat mai mult pentru funcţionare silenţioasă în modul Bright, zgomotul produs de ventilator fiind dificil de ignorat, chiar dacă nu este foarte deranjant.
Superior tehnologiei DLP, sistemul de proiecţie 3LCD permite obţinerea unei calităţi foarte bune a imaginii, din care nu se pierd detaliile subtile şi fidelitatea culorilor, atmosfera de vizionare fiind comparabilă unei săli moderne de cinema. Pe lângă absenţa totală a zgomotului specific videoproiectoarelor cu tehnologie DLP, întâlnit mai ales la scenele slab iluminate, sistemul 3LCD cu procesare pe 10 biţi dezvoltat de Epson prezintă şi calităţi superioare pentru redarea fără efect de curcubeu a gradienţilor de culoare. Cunoscut sub denumirea de banding, defectul întâlnit deseori la monitoare pentru PC mai puţin sofisticate face ca nuanţele de culoare apropiate să fie observate ca şi benzi distincte, stricând aspectul imaginii în ansamblu.
Cam voluminos după standardele unui videoproiector modern, Epson EH-LS100 compensează însă prin calitatea foarte bună imaginii, puterea lămpii de proiecţie şi bagajul impresionant de conectori şi opţiuni pentru ajustare. Toate acestea vin cu un cost pe măsură, de aproximativ 14000 Lei. Justificat pentru un vârf de gamă echipat cu cele mai avansate tehnologii Epson, preţul cerut intră însă ferm pe domeniul televizoarelor premium cu diagonală mare.
Totuşi, pentru o experienţă de Cinema veritabilă, Epson EH-LS100 permite o diagonală de afişare net superioară oricărui televizor, limitată doar de suprafaţa peretelui folosit. Ajutat cu o sonorizare performantă, Epson EH-LS100 poate fi elementul central al unui sistem Home Cinema în măsură să mulţumească şi cei mai pretenţioşi utilizatori.
Calitate foarte bună a imaginii
Simplu de instalat, mulţumită sistemului de proiecţie Ultra Short Throw
Iluminare puternică, mai ales în modul Bright
Sursa de lumină cu tehnologie Laser, probabil, nu va necesita înlocuire pe toată durata de viaţă a proiectorului
Preţul de achiziţie ridicat
Funcţionarea în modul Bright putea fi mai silenţioasă