În cele din urmă, avem căştile RIO 3. Acestea beneficiază de un design diferit şi sunt în teorie un model inferior, fără sunet 3D. Acestea seamănă foarte mult cu alte modele de căşti „sport”, care sunt echipate din fabrică cu un suport pentru stabilizare. Acesta trece prin spatele urechii şi este de departe cel mai „ţapăn” dintre cele trei modele.
Şi aceste căşti sunt de tip in-ear, deci sunt livrate cu trei perechi de suporturi de cauciuc, însă acestea nu beneficiază de o cutiuţă pentru încărcare. În locul acesteia este inclusă în pachet o husă din material textil rigid, care poate găzdui cele două căşti şi cablul de încărcare cu două mufe micro-USB.
Pentru a nu ocupa două port-uri USB ale sursei de energie (care poate fi un PC sau un adaptor de priză), RIO 3 are un cablu cu o singură mufă USB Type-A la un capăt şi două micro-USB la celălalt capăt. Dezavantajul este faptul că în cazul în care acest cablu este deteriorat sau pierdut, încărcarea va trebui făcută fie pe rând cu un singur cablu micro-USB, fie prin ocuparea a două port-uri.
În termeni de design, căştile RIO 3 sunt cele mai mari. Acestea găzduiesc însă cea mai mare baterie din serie, oferind 6 ore de autonomie pentru redarea de muzică la o singură încărcare. La exterior se regăsesc trei butoane pe fiecare casca stângă, două pentru volum şi butonul central „power”, folosit şi la controlul multimedia sau pentru preluarea şi încheierea apelurilor şi doar un buton „power” pe casca din dreapta. Fiind realizate din plastic lucios, acestea ies poate cel mai mult în evidenţă, iar sistemul de susţinere din spatele urechii nu este tocmai cel mai confortabil.
Aceste căşti sunt însă cele mai potrivite pentru activităţi sportive. Chiar dacă difuzorul ar putea ieşi de pe canalul urechii, căştile nu vor cădea, fiind susţinute de urechea utilizatorului, iar rezistenţa la apă şi transpiraţie elimină frica de umezeală pe care utilizatorii de căşti obişnuite o au.
Design-ul mai mare vine şi cu alte avantaje. Chiar dacă nu beneficiază de sunet surround virtualizat, RIO 3 are incinte mai mari pentru difuzoarele de dimensiuni crescute (14,2 mm în diametru), lucru care asigură un bas mai pronunţat, ceva ce mulţi utilizatori de căşti caută. Izolarea sunetului exterior este destul de bun, astfel încât la fel ca în cazul modelelor prezentate anterior, este periculoasă folosirea ambelor căşti în trafic, fie ca şofer, fie ca pieton.
Din punct de vedere al calităţii sunetului, sunt puţine lucruri de reproşat, însă există o diferenţă sesizabilă faţă de celelalte modele. Într-adevăr, basul este mai pronunţat, însă separarea diverselor frecvenţe nu este la fel de bună. La volum mare în special, diversele instrumente dintr-o melodie sunt mai greu de diferenţiat. RIO 3 sunt totodată şi cele mai ieftine modele din oferta ERATO, deci era de aşteptat să existe o diferenţă de performanţă. În rest, căştile sunt compatibile cu standardul Qualcomm aptX, asemeni celorlalte modele.
Se face simţită lipsa cutiei de încărcare, iar husa căştilor este de departe cea mai mare din toată gama ERATO, deci mai greu de cărat fără o geantă separată atunci când nu sunt în utilizare. De asemenea, căştile sunt destul de mari şi distrag atenţia, iar faptul că sunt mai pronunţate şi au un suport care trece prin spatele urechii poate duce la agăţarea lor în braţele ochelarilor, sau agăţarea de şepci sau alte articole de purtat pe cap. La fel ca în cazul MUSE 5, şi RIO 3 are o cască „master”, care poate fi folosită individual, cea stângă, casca dreaptă fiind dependentă de aceasta.
Căştile ERATO sunt surprinzătoare, având în vedere că vin de la o companie fără foarte multă experienţă în urmă. Fiecare dintre aceste modele vine cu avantaje şi dezavantaje. APOLLO 7s poate sări uşor din ureche fără accesoriile de susţinere, dar are căşti mici şi confortabile şi include în pachet şi suporturi din spumă, nu doar din silicon. Căştile MUSE 5 stau foarte bine în ureche, dar vin cu o cutie mare şi greu de cărat, în timp ce RIO 3 au un sistem mai bun de prindere de ureche, care este însă mai inconfortabil, iar dimensiunile căştilor sunt mult crescute. Desigur, cel mai mare dezavantaj al modelului RIO este lipsa încărcării portabile, fiind dependente de un dispozitiv cu USB.
Preţurile sunt însă comparabile cu alte căşti „true wireless” de pe piaţă. RIO 3 costă aproximativ 100 euro, în timp ce MUSE 5 costă 150 de euro. Modelul, de top, APOLLO 7s costă aproximativ 230 euro, un preţ puţin mai mare decât cel pe care îl cere Apple pe AirPods. Având însă în vedere că acest model beneficiază de sunet surround şi suport pentru aptX, preţul ar putea fi justificat.