Tiparul tridimensional a demarat încet şi neconvingător la începutul anilor `80, însă acesta a început să devină o soluţie tehnică de care auzim tot mai des, utilizările sale mergând de la proiectele inginereşti serioase la utilizările casnice mai mult sau mai puţin utile. Cel din urmă segment de piaţa, cel al consumatorilor obişnuiţi, se pare că începe să atragă şi producătorii tradiţionali de imprimante.
Piaţa imprimantelor a devenit atât de amorţită încât arareori mai auzim de vreo noutate cât de cât interesantă sau utilă, cum ar fi de pildă tehnologia CISS de la Epson, însă HP crede că poate trece de stadiul vânzării pe bandă rulantă a imprimantelor inkjet ieftine şi a consumabilelor scumpe.
Compania nu este la prima încercare de intrare pe piaţa imprimantelor 3D, HP lansând modelul HP DesignJet 3D Printer acum trei ani. De data aceasta se pare că vom asista la ceva mai mult decât o simplă sondare a pieţei cu un unic model Stratasys redenumit, managerul Meg Whitman afirmând că HP va intra pe această piaţă la mijlocul anului viitor.
Conform declaraţiilor făcute, HP consideră că tehnologiile s-au maturizat suficient de mult pentru ca tiparul 3D să devină o afacere atractivă pentru un producător de anvergura HP. Meg Whitman nu a dezvăluit ce fel de produse vor fi lansate la jumătatea anului viitor, însă a spus că acestea vor folosi tehnologii noi mai ieftine şi se vor adresa ofertanţilor de servicii de tipărire.
Meg Whitman afirmă că tiparul 3D este încă în stadiul copilăriei, însă se aşteaptă ca această industrie să devină suficient de importantă în următorii trei ani. În acest răstimp, HP va încerca să fructifice experienţa producţiei şi canalele de distribuţie HP pentru a oferi imprimante 3D în mediul business. Utilizatorii obişnuiţi care doresc un astfel de produs pe masă vor trebui să mai aştepte puţin, dar măcar putem spera că serviciile de tipar 3D vor deveni ceva mai ieftine.