Toate luminiţele şi toate funcţiile speciale ale tastaturii ar fi complet inutile dacă aceasta nu ar fi plăcută în utilizare, în special în jocuri video, Elite RGB fiind totuşi o tastatură „de gaming”. HyperX şi-a făcut însă lecţiile şi a venit cu un pachet complet, ba chiar surprinzător aş putea spune, având în vedere că tastaturile sale există pe piaţă doar de câţiva ani.
Modelul testat beneficiază de switch-uri Cherry MX Red, însă Elite RGB de la HyperX este disponibilă şi în variante echipate cu Cherry MX Blue şi Cherry MX Brown. Am avut ocazia să testez doar una dintre aceste variante şi am ales-o pe cea cu switch-uri roşii pentru că acestea sunt cele mai apreciate de către gameri, iar motivele pentru această apreciere sunt bine întemeiate. Switch-urile liniare sunt în general mai rapide, întrucât necesită forţă mai puţină de apăsare, iar actuarea se face mai rapid, cu mult înainte de a ajunge la capătul cursei tastei. Viteza poate face diferenţa în jocuri competitive între o victorie sau o înfrângere. Pentru gaming, fiecare apăsare este precisă şi rapidă, iar în cazul tasaturii de faţă am observat un avantaj faţă de alte modele: lipsa unui feedback auditiv cauzat de componentele mecanice ale tastelor.
Acest lucru nu înseamnă că tastatura este complet silenţioasă. Chiar dacă butoanele Red sunt de obicei printre cele mai silenţioase, acestea tot scot sunete atunci când tasata ajunge în punctul cel mai de jos şi apoi atunci când se întoarce la poziţia iniţială. Cu toate acestea, unele tastaturi au carcase construite într-un fel în care pot apărea vibraţii în plus, sau în care spaţiul gol al carcasei poate produce rezonanţe nedorite, care adaugă zgomot în utilizare. Elite RGB nu se numără printre acestea.
Fiind vorba despre switch-uri Cherry cu LED-uri RGB, acestea beneficiază de o bază transparentă, care lasă lumina să pătrundă nu doar prin inscripţiile tastelor, ci şi pe la baza lor. Astfel, tastatura produce o lumină mult mai puternică decât o tasatură Logitech, de exemplu, însă totuşi nu atinge un nivel foarte deranjant în timpul utilizării. Bara orizontală din partea de sus este foarte interesantă, beneficiind de 18 zone individuale de iluminare, aceasta fiind practic elementul diferenţiator al tastaturii faţă de altele echipate cu LED-uri RGB. Aceste detalii vor fi însă observate doar atunci când te uiţi în jos, ceea ce în general nu prea se întâmplă în utilizare.
Înainte să instalez tastatura, mă aşteptam la reflexii nedorite pe ecran atunci când lumina ambientală este scăzută, însă nu a fost cazul. Se pare că intensitatea luminii este calibrată în aşa fel încât nici la intensitate maximă să nu fie deranjantă. Chiar şi aşa, aş fi preferat ceva mai puţin strident pe birou, fiind obişnuit cu G810 de la Logitech, care luminează exclusiv inscripţia tastelor.
Ce poate fi deranjant în special pentru cei care au nevoie de o tastatură şi pentru alte activităţi decât gaming este experienţa de tastare. Sunt destui utilizatori care probabil că s-au obişnuit în timp cu switch-urile Cherry MX Red pentru mai toate activităţile, însă venind de la o tastatură cu switch-uri liniare, faptul că butoanele sunt atât de sensibile a dus la mult mai multe greşeli în utilizare rapidă pentru scris. Probabil că pentru uz mixt, versiunea Brown este cea mai potrivită pentru cei sensibili la zgomot în timp ce varianta Blue va fi perfectă pentru cei care nu pot să tasteze fără acel click specific.
În ultimul rând, o notă personală despre butoanele multimedia. Acestea nu sunt mecanice, fiind bazate pe contacte cu membrană. Acestea, alături de rotiţa de volum par sunt realizate din alte materiale şi vopsite cu altă vopsea decât tastele obişnuite. Acestea s-ar putea decolora în timp, deci, poate că nu este o idee prea bună ca aceste butoane să fie abuzate prea mult dacă aspectul fizic al tastaturii este important. Vorbim totuşi despre o tastatură RGB… aspectul este cu siguranţă important pentru cei care cumpără aşa ceva.
În cazul în care funcţiile RGB nu vă interesează, există şi o variantă HyperX Elite fără RGB, cu iluminare roşie, care este identică din punct de vedere tehnic şi vizual, funcţiile de iluminare în mai multe culori fiind absente.
HyperX Elite RGB este una dintre cele mai bine dotate tastaturi de gaming de pe piaţă, oferind cam toate funcţiile la care ne-am aştepta pe partea de configurare şi o construcţie care pare să reziste în timp, fiind realizată din materiale de calitate. Preţul ar putea fi singurul lucru care ar putea sta în calea doritorilor, Elite RGB fiind printre modelele mai scumpe tastaturi de gaming de pe piaţă.
Avantajele faţă de unele produse concurente pe piaţa de tastaturi high-end constau însă în posibilitatea salvării profilelor în memoria internă, includerea butoanelor de rezervă în pachet şi posibilitatea de configurare ceva mai minuţioasă a LED-urilor RGB.
Design simplu şi construcţie solidă
Multe setări pentru configurarea LED-urilor
Include butoane media şi rotiţă de volum
Vine la pachet cu taste de rezervă şi instrument pentru înlocuirea acestora
Port USB pass-through
Vopseaua de pe tastele multimedia ar putea să se şteargă în timp
Software-ul de configurare nu este foarte intuitiv
Switch-urile Cherry MX Red sunt foarte bune pentru gaming, dar nu aşa confortabile pentru productivitate