Un bărbat este acuzat că a construit în România arme cu ajutorul unor imprimante 3D

09.07.2020
Un bărbat este acuzat că a construit în România arme cu ajutorul unor imprimante 3D

Un bărbat în vârstă de 46 de ani, cu cetățenie britanică și irakiană, este acuzat că a construit, în România, arme cu ajutorul unor imprimante 3D.

Polițiștii au efectuat percheziții la locuința din Timiș a suspectului, o adevărată „fabrică de arme”. Potrivit unui comunicat al IGPR, bărbatul era „bănuit că ar fi confecționat, în mod ilegal, arme și componente, precum și că ar deține ilegal asemenea arme și componente”.

Suspectul este acuzat că a construit mai multe arme de asalt. În casa acestuia au fost găsite zeci de modele – artizanale și fabricate în serie -, imprimante 3D și software pentru acestea.

Potrivit publicației Opinia Timișoarei, bărbatul a venit în România în urmă cu 10 ani, iar vecinii știu despre el că este pensionar. Suspectul locuiește de trei ani în comuna Dumbrăvița. Bărbatul a fost ofițer în armata irakiană. Ulterior, a lucrat și pentru armata americană.

„S-au găsit foarte multe corpuri de arme sau arme cu caracteristici ale genurilor letale. Foarte multe componente și piese destinate confecționării de arme. S-au găsit foarte multe elemente destinate confecționării de explozibil în mod artizanal. Este vorba atât de arme confecționate artizanal, prin imprimare cu ajutorul imprimantelor 3D, pe care le deține, cât și de mai multe arme de serie provenite din contrabandă”, a transmis un reprezentant al Serviciului Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Timiș.

Armele printate 3D sunt extrem de periculoase

Schițe pentru realizarea de arme cu ajutorul imprimantelor 3D se găsesc pe internet sau pe piața neagră. SUA ia în calcul interzicerea acestora.

Armele sunt uneori confecționate integral din rășini și piese din plastic, materiale care nu pot fi detectate la controale standard.

Mai mult, schițele după care sunt confecționate pot fi modificate pentru imita obiecte banale, cum ar fi un smartphone. Un exemplu este modelul Ideal Conceal, care a stârnit multe controverse atunci când a fost lansat, în urmă cu câțiva ani

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult