Logitech lansează destul de des produse noi din gama G, dedicate gamerilor, însă foarte puține dintre acestea fac parte din categoria „G Pro”. Asta pentru că, aceste modele sunt realizate pentru a satisface nevoile gamerilor profesioniști, care concurează în competiții de eSports, iar aceștia trebuie să aibă la dispoziție produse bine construite și care să se poată baza pe termen lung. Din acest motiv, modificările la capitolul design sau funcționalitate sunt rare. Astfel, primul „sequel” din gama G Pro este perechea de căști Logitech G Pro X 2 Lightspeed, care păstrează multe dintre elementele care au consacrat originalul model G Pro X Wireless, oferind însă multe avantaje noi, care justifică upgrade-ul.
Atunci când vii cu o nouă generație de căști pentru profesioniști, trebuie să te asiguri că nu vei introduce prea multe schimbări care să necesite un timp de adaptare lung. Astfel, forma și construcția căștilor G Pro X 2 a rămas aproape neschimbată. Este greu să deosebești cele două generații între ele doar la nivel vizual, dar din fericire, G Pro X erau deja unele dintre cele mai confortabile căști pentru gaming, așa că nu erau necesare multe îmbunătățiri.
Cei care sunt foarte familiari cu generația anterioară vor observa însă imediat că X 2 vine cu un avantaj major: cupele pot fi acum rotite, ceea ce asigură o mai bună poziționare pe cap și poate slăbi o parte din tensiunea pe care unii utilizatori ar fi putut să o simtă anterior. Construcția este însă la fel de solidă: avem suprafețe de spumă cu memorie moale, acoperite cu piele vegană în locurile în care se face contactul cu capul și urechile, o bandă din aluminiu pentru a asigura o structură rigidă și plastic pentru construcția cupelor. G Pro X 2 Lightspeed nu este cea mai ușoară pereche de căști pe care am purtat-o, dar este una confortabilă, în special în sesiuni lungi de joc și reduce greutatea cu 25 de grame față de generația anterioară.
Cupa stângă este cea care include toate port-urile și butoanele necesare. Avem un port USB-C pentru încărcare, un buton mute, pentru oprirea sau pornirea microfonului, un buton de sincronizare și comutare între Bluetooth și standardul proprietar Lightpeed, o rotiță de volum digitală și un buton on/off cu slider, echipat și cu un LED multicolor. Accesul la butoane se face ușor cu mâna stângă, iar fiecare în parte are o formă și o textură diferită, deci nu le vei încurca între ele. Un jack de 3,5mm pentru utilizare pe fir este amplasat pe casca dreaptă.
În pachetul căștilor sunt livrate și câteva accesorii, unele foarte importante, altele complet opționale. De exemplu, poți schimba protecțiile din jurul cupelor din piele vegană, care vin instalate din fabrică, cu unele textile sau poți stoca căștile în husa textilă inclusă în pachet. Acestea mi se par bonusuri opționale. Cele importante sunt cablul de încărcare pentru căști, cablul jack pentru utilizarea pe fir, dongle-ul Lightspeed pentru funcționalitate wireless și microfonul detașabil cu braț articulat.
Dacă până de curând, modelul original Logitech G Pro X Wireless era îndeajuns de bun pentru a satisface nevoile gamerilor profesioniști, care ar fi motivul pentru a face upgrade-ul la modelul X 2? Răspunsul este avansul tehnologic care a avut loc în ultimii câțiva ani. Dacă unii producători au început în ultima perioadă să introducă materiale noi precum grafen pentru construcția membranei exterioare a difuzoarelor, Logitech a sărit complet peste acest pas și a realizat difuzoare realizate în proporție de 90% din grafen.
Pentru că grafenul este un material mai rezistent și mai ușor decât plasticul din care erau anterior realizate membrana, și vibrațiile pe care le produce sunt mult mai precise, oferind astfel un sunet extrem de clar.
Logitech a decis să introducă acest material mai întâi pe căștile sale de eSports întrucât aici claritatea și spațierea sunetului este extrem de importantă. Difuzoarele din grafen pot reda sunet clar pe toată plaja de frecvențe. Faptul că aceste difuzoare sunt și de dimensiuni mari, cu diametru de 50mm, asigură un sunet puternic, bogat și fără distorsiuni, indiferent de volumul folosit.
În ultima perioadă nu am avut foarte multe jocuri de jucat, mai ales nu din zona eSports, dar am parcurs întreaga campanie din Diablo IV cu aceste căști pe urechi și am rămas foarte plăcut impresionat de performanța lor. Diablo nu este un joc în care direcția sunetului este foarte importantă, însă creatorii săi au pus un accent special pe această componentă, iar G Pro X 2 au reușit să redea și cel mai mic detaliu cu maximum de acuratețe. Atât în dungeon-uri întunecate, dar și în cele câteva orașe din joc mi se pare că sunetul acestor căști reușește să amplifice imersiunea mediior de joc. Aceste detalii vor fi cu siguranță amplificate și în titluri în care sunetul pașilor sau direcția din care vin gloanțele sunt detalii importante.
Autonomia promisă este de 50 de ore și pot confirma că este reală. Am încărcat căștile o singură dată în cele câteva săptămâni de gameplay de Diablo IV, care însumau între 2 și 5 ore de gameplay în fiecare zi. Pentru că am jucat în multiplayer cooperativ, am avut ocazia de a testa și microfonul, care nu s-a schimbat deloc de la o generație la alta. Calitatea sunetului era deja la un nivel înalt și pe G Pro X, fiind vorba despre un microfon cardioid cu capsulă de 6mm. În aplicația G Hub pot fi configurate și profilurile Blue Voice, care pot schimba semnificativ profilul de voce.
Am conectat căștile și la telefon prin Bluetooth, iar calitatea audio se păstrează și pe o astfel de conexiune. Avantajul Lightspeed, care face o conexiune directă între căști și PC sau PlayStation 5 (am testat și pot confirma că funcționează fără probleme pe consola Sony) prin dongle-ul USB cu placă de sunet integrată, este latența practic inexistentă. Bluetooth, prin natura standardului, este mai lent.
Pentru cei interesați de standarde audio avansate, căștile Logitech G Pro X 2 Lightspeed sunt compatibile cu standardul audio DTS.
La 269 de euro, aceste căști cu siguranță sunt scumpe, iar faptul că nu includ anulare activă a zgomotului de fundal ar putea fi un dezavantaj pentru unii dintre gameri. Totuși, este greu să găsești căști „de gaming” care să ofere o calitate atât de bună a sunetului. În acest moment, Logitech are un avans în adopția de grafen față de alte companii.
Desigur, aceste căști au un public destul de bine definit din start, însă chiar și dacă nu jucați titluri de tip eSports sau de multiplayer competitiv, Logitech G Pro X 2 Lightspeed tot sunt unele dintre cele mai ușor de recomandat căști de gaming wireless din piață. Desigur, dacă se potrivesc cu bugetul disponibil.