Punându-si sigla pe primul mouse în 1982, Logitech a fost unul dintre primii producători de periferice pentru PC şi a cunoscut o ascensiune continuă către renumele de care se bucură încă de la jumătatea anilor `90. Compania a intrat în domeniul perifericelor dedicate amatorilor de jocuri cu joystick-uri, gamepad-uri şi volane, începând cu 2005 adăugând în portofoliu şi tastaturi sau mouse-uri pentru aceste segment de piaţă sub celebră siglă G Series. Unul dintre cele mai recente produse din această gamă este tastatura G19s, o actualizare a modelului G19 care a fost lansat în 2009.
Înainte de a porni la drum, trebuie să subliniem că G19s nu este un urmaş semnificativ îmbunătăţit al versiunii anterioare G19, ci doar o actualizare hardware menită să menţină competitiv un produs deja apreciat. Pe lista schimbărilor se regăsesc tratamentul hidrofobic al materialelor carcasei, materialul oleofobic uşor cauciucat al tastelor şi sistemul de iluminare care foloseşte acum LED-uri RGB şi poate fi particularizat după dorinţă.
La fel ca mai toate tastaturile de gaming, şi G19s este o tastatură grea cu dimensiuni impozante. Din cauza rândului dublu de butoane suplimentare din partea stângă şi a ecranului din partea superioară, tastatura Logitech atinge dimensiuni de 508 x 229 x 43 milimetri şi o greutate de 1074 de grame. Construcţia este rigidă şi lasă o bună impresie, însă profilul tăiat şi şina ecranului din partea superioară fac ca această zonă să fie ceva mai flexibilă decât ne-am fi dorit de la un produs din clasa high-end.
Materialul omniprezent este plasticul. Corpul principal al carcasei este fabricat dintr-un material dur de culoare neagră, acesta având o rugozitate fină care reţine mai puţine amprente . Partea superioară este acoperită de o suprafaţă lucioasă din material plastic, culoarea albastru-închis a acesteia fiind de altfel şi principalul element de design după care veţi deosebi uşor acest modelul de versiunea precedentă G19.
Pe spatele tastaturii veţi găsi şi un sistem de şanţuri pentru managementul cablului mouse-ului, tastatura neputând beneficia de acest serviciu deoarece conectarea la PC se face prin intermediul unui cablu dublu, gros şi rigid.
Sistemul de susţinere foloseşte doar două picioare rabatabile, acestea părând destul de anemice dar reuşind să reziste fără nici o problemă unui regim destul de neprietenos timp de mai multe săptămâni. Acestea nu dispun de o suprafaţă antiderapantă, însă suprafeţele cauciucate frontale asigură o priză bună chiar şi pe o masă cu suprafaţă lucioasă. Aspectul care ar putea nemulţumi în cazul sistemul de sprijin este înălţimea redusă a picioruşelor, cei care preferă o înclinare ceva mai pronunţată a tastelor fiind puşi în faţa unui unghi de numai 5 grade.
Dincolo de cele 106 taste tradiţionale, G19s oferă un număr consistent de butoane speciale. În partea stângă sunt poziţionate cele 12 taste programabile, cele trei profiluri activate cu tastele M1- M3 de deasupra lor ridicând totalul butoanelor care pot fi particularizate la 36. Pe lângă aceste taste programabile dedicate jocurilor, G19s oferă şi butoane pentru controlul fluxurilor media, pentru blocarea sunetului şi pentru ajustarea nivelului sonor, cea din urmă funcţie fiind implementată pe o rolă de mari dimensiuni. Un buton suplimentar util este cel care dezactivează tastele Windows şi Menu, doi inamici celebri ai jucătorilor furibunzi.
Din cauza ecranului color, tastatura nu se poate alimenta de la un simplu conector USB. Din acest motiv, cablul de conectare este dublu, o parte ajungând în portul USB al calculatorului iar cealaltă într-un încărcător pentru care va trebui să găsiţi şi o priză liberă. Este o abordare lipsită de elegantă, însă în lipsa alimentării vă veţi bucura doar de o tastatură cât se poate de simplă căruia nu i se aprind ecranul sau sistemul de iluminare.
Punctul de atracţie indiscutabil ale tastaturii, ecranul color GamePanel oferă un panou TFT cu o diagonală de aproximativ 2,45” şi o rezoluţie de 320 x 240 pixeli. Amplasat pe o şină cilindrică din aluminiu, înclinarea acestuia poate se poate regla după dorinţă în funcţie de poziţia ochilor utilizatorului. Acesta este însoţit de un D-Pad digital şi cinci butoane de control care permit răsfoirea micro-aplicaţiilor, accesarea opţiunilor acestora şi închiderea ecranului.
După instalare, software-ul Logitech oferă un număr mic de micro-aplicaţii, lista acestora incluzând un ceas, un timer, un client pentru monitorizarea încărcării CPU şi a memoriei RAM, un player video şi unul pentru imagini, un client RSS care permite parcurgerea ştirilor şi deschiderea lor pe ecranul PC-ului şi un client YouTube. Cu o utilitate destul de redusă, această listă poate fi extinsă însă cu ajutorul modulelor software dezvoltate de producătorii de aplicaţii sau jocuri. Logitech G19s păstrează şi compatibilitatea cu micro-aplicaţiile mai vechi scrise pentru tastaturile G13 sau G15, atât timp cât utilizatorul nu este deranjat de monocromia acestora.
Lista jocurilor compatibile în mod nativ sau cu ajutorul plugin-urilor cuprinde în jur de 60 de titluri, GamePanel afişând, în funcţie de implementare, diverse informaţii utile care suplimentează HUD-ul de pe ecran. Nu doar jocurile pot beneficia de serviciul acestui ecran, utilizatorul înarmat cu răbdarea necesară descoperirii şi configurării plugin-urilor putând beneficia de afişarea monitorizării hardware precum cea oferită de AIDA64, de ieşirea video pentru VLC sau de afişarea informaţiilor despre fişierele media redate în Foobar2000 sau Media Player Classic Home Cinema.
Dincolo de acest ecran, singura dotare suplimentară oferită de Logitech G19s este perechea de porturi USB amplasate pe rama laterală superioară. Din păcate, acestea sunt tot de tip 2.0, un aspect puţin cam dezamăgitor ţinând cont că USB 3.0 este prezent de ceva pe piaţă.
Deşi tastatura celor de la Logitech are un preţ extrem de piperat de 950 de lei, producătorul a ales un mecanism banal de tip dome-switch. În condiţiile în care pe piaţă se găsesc tastaturi mecanice cu iluminare la preţuri de 500-600 de lei, alegerea Logitech este una destul de greu de înghiţit.
Din fericire, prestaţia butoanelor este foarte bună. Tastele opun o rezistenţă iniţială sesizabilă care este completată de o cursă amplă liniară cu elasticitate mare, acestea minimizând astfel riscul apăsării accidentale a unor butoane adiacente dar oferind şi un răspuns bun. Chiar şi cei care scriu foarte mult vor aprecia spaţiul generos dintre butoane, care reduce şansa unei apăsari accidentale. Suprafaţa tastelor foloseşte un material plastic cu o textură uşor cauciucată, care este foarte plăcută la atingere. Aceste butoane sunt însoţite de un etaj electronic de control care poate procesa şase apăsări concomitente de taste fără a avea probleme cu ghosting-ul.
Un detaliu minor util este înălţimea ceva mai mare a tastelor funcţionale G1-G12, eliminându-se astfel atingerea din greşeală a acestora atunci când căutăm tasta Escape sau Tab. Butoanele au o construcţie bună cu joc lateral scăzut, singura tastă care nu este perfect ancorată fiind Spacebar.
Sistemul de iluminare foloseşte LED-uri RGB, permiţând utilizatorului să-şi particularizeze după dorinţă culoarea preferată. Excepţie fac tastele pentru controlul ecranului şi al profilurilor de utilizare, acestea fiind mereu portocalii. Sistemul de iluminare este bun, acesta iluminând doar caracterele, dar nu şi spaţiul din jurul tastelor, şi având o intensitate suficient de ridicată. După cum se observă din imagini, grupurile de taste direcţionale şi WASD sunt vopsite diferit, şi iluminarea acestora având o intensitate mai ridicată.
Aplicaţia pentru control Logitech Gaming Software oferă un set bogat de opţiuni pentru particularizarea tastelor G1-G12. Utilizatorul poate alege pentru acestea orice combinaţie de cel mult patru taste care include modificatorii Ctrl, Alt şi Shift, poate introduce o serie mai lungă de taste care va fi executată secvenţial, poate emula butoanele şi rola unui mouse sau poate trimite un bloc de text pentru convorbirile din multiplayer. Aceste acţiuni pot fi îmbunătăţite prin specificarea intervalului de repetare a unui bloc de comenzi, respectarea intervalului de timp între apăsările de taste în cazul şirurilor de comenzi sau repetarea unei acţiuni fără a necesita apăsarea continuă a tastei.
Nu doar jucătorii vor beneficia de butoanele suplimentare, acestea putând fi asociate şi scurtăturilor uzuale office şi multimedia sau unor aplicaţii. Profilurile create sunt păstrate de aplicaţia software Windows, cel mult 5 dintre acestea putând fi salvate la cerere în memoria internă a tastaturii.
Logitech G19s este o tastatură foarte interesantă pentru amatorii de jocuri deoarece oferă o construcţie solidă (cu câteva minore deficienţe), butoane bine spaţiate care au răspuns şi cursă bune, 12 butoane programabile şi un ecran util în cazul în care aveţi aplicaţii şi jocuri compatibile sau aveţi răbdarea să căutaţi plugin-uri compatibile pentru acestea. Tastatura are însă un preţ piperat de aproximativ 950 de lei, care este ridicat oricum l-am lua, iar faptul că Logitech a optat tot pentru un mecanism dome-switch, fie el şi de foarte bună calitate, este dezamăgitor.
Taste confortabile cu aranjare bună
Ecran
Construcţie
Opţiuni bune de programare
Iluminare
Preţ
Alimentator separat