G513 în varianta GX Blue este aproape identică la exterior cu G513 cu switch-uri Romer-G. Acesta este realizată folosind o placă metalică la baza butoanelor şi o construcţie din plastic solid în rest. Vine echipată cu un palm rest din piele sintetică plăcut în utilizare, cu USB 2.0 pass-through, un spaţiu pe care pot fi montate accesorii cu şurub de tip „trepied” şi oferă senzaţia în utilizare a unui dispozitiv premium.
Lucrurile se schimbă puţin însă imediat ce conectezi tasatura la un port USB, întrucât iluminarea acesteia funcţionează complet diferit. Asemeni tastaturilor pe care le-am testat în trecut cu switch-uri Cherry sau switch-uri optice Flaretech, iluminarea RGB se face folosind un LED poziţionat în partea de sus a switch-ului, astfel butoanele care au mai mult de un caracter inscripţionat se aprind doar în partea de sus. Acest lucru este evident atât la butoanele cu cifre de deasupra literelor, cât şi în cazul numpad-ului, butoanelor cu semne de punctuaţie şi chiar butoanelor F1-F12 din partea de sus, care pe modelele Romer-G beneficiau de iluminare pe toată suprafaţa, inclusiv pe laterale.
Capacele tastelor sunt construite în aşa fel încât doar caracterul iluminat să fie transparent, caracterele din partea de jos fiind pur şi simplu vopsite peste. De asemenea, toate inscripţiile sunt puţin mai sus pe suprafaţa capacelor, pentru a fi mai bine iluminate.
Imediat ce scoatem un capac de pe tastă vedem şi faptul că acestea nu sunt nişte switch-uri exclusive Logitech, ci doar licenţiate. Acestea poartă logo-ul Kailh, un producător chinez care oferă alternative de calitate la modelele Cherry. Acestea sunt practic „clone” de calitate ale modelelor de la Cherry, iar switch-urile Kailh GX Blue folosite aici sunt aproape identice în utilizare cu Cherry MX Blue. Acestea beneficiază de feedback-ul tactil şi click-ul caracteristic butoanelor blue, care pot asigura precizie îmbunătăţită în utilizare în schimbul vitezei, întrucât necesită mai multă presiune pentru actuare.
Din punct de vedere al configurării software, G513 „clicky” este absolut identic cu celelalte modele, deci nu vom mai acoperi acest aspect în review şi vă invităm să citiţi mai multe despre funcţiile posibile în review-ul precedent.
Când vine vorba despre experienţa de utilizare, trebuie să recunoaştem că tastatura G513 ne-a impresionat. În general, când vezi switch-uri de la o o altă companie în afară de Cherry sau Omron, te gândeşti că ai de a face cu o soluţie de buget. Există pe piaţă tastaturi cu switch-uri Kailh la mai puţin decât jumătate de preţ faţă de modelul Logitech. Avantajul este în acest caz că ai funcţionalitate extinsă, o calitate superioară a materialelor din care aceasta este construită şi garanţia unui producător cu renume. Probabil că switch-urile GX Blue produse special pentru Logitech sunt de asemenea puţin mai calitative, însă nu avem cum să testăm acest lucru.
Există însă un avantaj al acestei tastaturi, în afară de faptul că este singurul model G513 cu taste „clicky”. Întrucât switch-urile sunt „clone” de Cherry MX, acestea sunt compatibile cu capace pentru butoane standard cu montură în +. Astfel, în cazul deteriorării butoanelor, sau în cazul în care doriţi să personalizaţi tastatura, puteţi comanda online orice tipuri de butoane doriţi, nu doar cele care pot fi cumpărate drept piese de schimb direct de la Logitech, la un preţ mai mare.
Tastatura vine însă cu butoane de schimb cu formă „adâncită” şi în culoare gri şi cu o unealtă pentru scoaterea capacelor în siguranţă, fără deterioraea lor.
Am folosit această tastatură pentru o perioadă extinsă de timp şi am putea spune că este surprinzător cât de bună este în special pentru scris. Desigur, o tastatură cu switch-uri „zgomotoase” nu este pentru toată lumea, în special pentru cei care lucrează în spaţii comune cu alţii prin preajmă. Acest lucru este valabil şi pentru gamerii care nu au un spaţiu izolat de restul celor din casă. Pentru cei care pot să se joace sau să lucreze într-un spaţiu privat, o tastatură clicky ar putea să îmbunătăţească experienţa de utilizare semnificativ.
Fiecare apăsare de tastă beneficiază de un feedback auditiv instant, care poate fi asociat imediat cu acţiunea pe care o vedem pe ecran, fie că aceasta este tastarea unei litere sau mişcarea personajului într-un FPS. Astfel, utilizatorul primeşte mai multe informaţii despre ceea ce face (feedback auditiv + feedback tactil la apăsare, plus feedback vizual pe ecran). Cu siguranţă sunt destui care vor putea scoate performanţe ridicate folosind o astfel de tastatură, însă probabil că cei interesaţi mai degrabă de viteza de apăsare vor prefera în continuare modelele Red/Brown de la Cherry sau Tactile/Linear de la Logitech.
În continuare considerăm că G513 este o tastatură puţin cam scumpă pentru ceea ce oferă, însă modelul „clicky” echipat cu switch-uri GX Blue nu ar trebui ignorată, în special de fanii butoanelor Cherry MX Blue. În cazul în care nu vă interesează palm rest-ul din pachet sau butoanele de rezervă, puteţi comanda de pe site-ul logitech o tastatură G512, care este absolut identică în funcţionalitate şi construcţie, însă care este listată la un preţ mai mic.
Construcţie şi design premium
USB Pass-thourgh
Vine cu taste de schimb şi palm rest în pachet
Switch-urile GX Blue de la Kailth sunt calitative
Nu are taste multimedia şi rotiţă pentru volum dedicate
Iluminarea RGB este mai slabă decât pe modelele cu Romer G
Preţul este în continuare foarte mare