Logitech este unul dintre cei mai vechi producători de tastaturi şi printre primii care au intrat pe piaţă cu modele dedicate exclusiv gaming-ului. În ultimii ani însă, compania elveţiană s-a lovit de concurenţă acerbă din partea multor concurenţi pe piaţa de produse „de gaming”, tastaturile concurente de la companii precum Corsair sau HyperX fiind acum printre cele mai apreciate. Mult aşteptatul răspuns de la Logitech este G513, o tastatură premium de gaming şi una dintre puţinele care oferă mai multe opţiuni de switch-uri din portofoliul companiei. Noi am avut la dispoziţie două dintre cele trei modele, cel cu switch-uri Romer-G Tactile, pe care le cunoaştem deja de pe modele mai vechi, şi noile Romer-G Linear, care promit viteză sporită.
Logitech a cam renunţat în ultima perioadă la parteneriatul cu producătorul de switch-uri german Cherry, optând pentru realizarea de tastaturi cu switch-uri Romer-G produse de Omron. Acestea veneau însă într-o singură variantă, cu butoane „tactile”, similare în funcţionalitate cu switch-urile Cherry MX Brown. Desigur, sunt gameri care preferă acest model de switch-uri pentru că sunt relativ silenţioase, dar oferă un răspuns tactil la actuare, însă sunt destui care sunt fani şi al switch-urilor Cherry MX Red, complet liniare, fără răspuns tactil. Astfel au apărut noile switch-uri Romer-G Linear, vechile Romer-G fiind redenumite în „Romer-G Tactile”.
La prima vedere, Logitech G513 nu este o tastatură atât de sofisticată precum ne-am aştepta, având în vedere preţul său. Avem de a face cu un design „moştenit” de la G413, cu o placă metalică de culoare gri închis în partea de jos şi un format compact, fără butoane în plus sau un corp prea mare. Tastele nu sunt „închise” la bază, deci pot fi mai uşor curăţate, la nevoie, în timp ce formatul tastelor este unul „obişnuit”, fără pretenţii.
Nu putem însă să nu observăm câteva decizii cel puţin bizare din partea Logitech. G513 doreşte să înlocuiască G810 în ofertă, fiind singurul model nou de tastatură Full RGB cu numpad. Din păcate, aceasta elimină câteva elemente care făceau din G810 o alegere foarte atractivă şi care puteau justifica preţul ridicat al acesteia în faţa concurenţei. Este vorba evident despre faptul că G513 a eliminat complet butoanele multimedia şi rotiţa de volum, elemente extrem de utile atât în utilizarea normală, cât şi în timpul sesiunilor de gaming.
De asemenea, LED-urile pentru butoanele „Lock” au fost eliminate aproape complet. Scroll Lock şi Num Lock lipsesc complet, doar Caps Lock fiind păstrat, alături de un LED pentru „Gaming Mode” care este activat prin combinaţia de taste FN + F8. În timp ce nu putem să plângem după Scroll Lock, lipsa unui LED pentru Num Lock pe o tastatură cu numpad este dezamăgitoare. Alte companii au suplinit măcar acest lucru prin stingerea LED-ului butonului sau prin schimbarea culorii acestuia, însă Logitech nu a crezut că este cazul.
Ce a primit G513 în plus faţă de G810? Un port USB pass-through, care poate alimenta orice dispozitiv (precum un smartphone) şi asigură conectivitate USB 2.0 pentru transfer de date, cât şi un port pentru şurub de 1/4, standard pentru monură de tip trepied. Aici probabil că Logitech sugerează că utilizatorii îşi vor monta un smartphone pentru control al setărilor în timpul jocului (a mai încercat în trecut să ofere ceva similar pe G910 şi G410), însă având în vedere că nu livrează un suport în pachet şi nici nu vinde unul pe site-ul oficial, acest orificiu poate fi considerat absolut inutil pentru majoritatea utilizatorilor.
Pachetul G513 compensează însă faţă de alte modele din trecut cu includerea unor accesorii pe care nu le-am mai văzut din partea Logitech. Avem taste de schimb „de gaming” cu suprafaţa pentru butoanele 1,2,3,4,5 şi Q,W,E,R,A,S,D, o unealtă pentru înlocuirea acestora şi un palm rest din plastic cu burete la interior, acoperit cu un strat de piele ecologică. Acesta este foarte plăcut atingerii şi oferă un plus de confort celor care preferă să utilizeze tastatura în acest fel. Avantajul este că palmrest-ul poate fi cumpărat separat ca „piesă de schimb” de pe site-ul Logitech, putând fi cu uşurinţă folosit şi pe un G413 sau un G810, modele care nu vin echipate cu aşa ceva.
Fiind vorba despre o tastatură „full size”, Logitech consideră că aceasta nu va fi cărată în ghiozdan la LAN party-uri sau concursuri, deci cablul său îmbrăcat în material textil este ataşat permanent.
Logitech Gaming Software a ajuns de curând la versiunea 9.0, însă la suprafaţă nu s-a schimbat foarte mult. Aceasta a primit doar compatibilitate cu noile accesorii ale companiei, deci interfaţa „Web 2.0” cu grafică învechită încă nu a dispărut.
De fapt Logitech G513 este foarte similară la nivel de suport software cu G810. Aceasta oferă posibilitatea de a ataşa comenzi sau macro-uri pe fiecare buton în parte, are o interfaţă de configurare a luminiţelor absolut identică şi poate stoca profiluri separate pentru fiecare aplicaţie în parte.
Ce are G513 în plus faţă de G810 este posibilitatea de a stoca un profil de culori pentru taste pe memoria tastaturii, ceva ce era prezent în trecut doar pe tastatura G Pro. Este curios însă că nu există decât un singur profil memorat, concurenţa oferind măcar trei profiluri, dacă nu mai multe.
G513 este şi prima tastatură compatibilă cu tehnologia LIGHTSYNC, care poate sincroniza mai multe dispozitive Logitech pentru iluminare RGB în diverse moduri. Momentan, doar G513 şi setul de boxe G560 sunt compatibile şi doar patru jocuri au profiluri dedicate pentru această funcţionalitate: Assetto Corsa, Counter-Strike: Global Offensive, DOTA 2 şi Fortnite. Alte două moduri de funcţionare separate de jocuri sunt sincronizarea cu muzica redată şi o funcţie numită screen sampler, care imită efectul Ambilight de pe televizoarele Philips, folosind informaţiile de pe ecran pentru a lumina în jur.
Niciunul dintre aceste moduri de utilizare nu sunt impresionante folosind doar tastatura, în timp ce utilizarea alături de boxele G560 (pe care le-am avut la test în acelaşi timp) atrage atenţia aproape complet asupra boxelor, efectele de pe tastatură devenind irelevante. Este abia prima implementare LIGHTSYNC, deci probabil că va mai dura până când Logitech va ajunge la acelaşi nivel de integrare şi personalizare precum sistemul Chroma de la Razer.
Construcţie premium
Sistem de iluminare excelent
Palm rest confortabil inclus în pachet
Vine cu taste de schimb şi unealtă pentru înlocuirea acestora
Are USB pass-through
Lipsesc butoanele multimedia şi rotiţa de volum
Nu vine şi cu un suport pentru telefon, deşi are loc pentru acesta
Nu are LED pentru Num Lock
Preţul este „piperat”