Unul dintre cele mai mari avantaje ale lui PowerPlay este faptul că odată ce l-ai instalat, poţi uita complet de existenţa lui. Sistemul de încărcare wireless este atât de simplu de utilizat, încât e ca şi cum acesta a existat dintotdeauna. Pur şi simplu conectezi cablul USB din pachet la PowerPlay, apoi îl legi la un PC şi instalezi aplicaţia Logitech Gaming Software. De acum înainte, PowerPlay va funcţiona fără probleme şi fără interacţiunea utilizatorului.
Pentru a completa „tabloul” PowerPlay este necesar unul din mouşii compatibili. Imediat ce mouse-ul wireless atinge suprafaţa pad-ului, acesta se conectează la PC, software-ul Logitech recunoscându-l instant. Una dintre cele mai interesante lucruri la sistemul PowerPlay este că mouse-ul comunică wireless direct cu pad-ul, deci nu trebuie să stea tot timpul pe suprafaţa lui pentru a funcţiona. Contactul fizic cu PowerPlay este necesar strict pentru încărcarea acumulatorului intern al mouse-ului şi nimic mai mult.
Desigur, există câteva dezavantaje în utilizarea sistemului PowerPlay, în special pentru cei cu spaţiu limitat pe birou. În primul rând, cei care folosesc tastatura suprapusă parţial pe mousepad vor avea o problemă majoră: cutia neagră care include electronica este poziţionată în partea din stânga sus a pad-ului, deci utilizarea tastaturii în acest mod nu este posibilă. De asemenea, Power Play este cam de două ori mai înalt decât un mouse pad obişnuit, deci partea exterioară a tastaturii va rămâne suspendată. Nu în ultimul rând, PowerPlay vine într-o singură mărime, similară cu cea a altor pad-uri de la Logitech, însă care poate fi cam mare pentru o parte dintre utilizatori.
Nu sunt multe lucruri de spus în plus despre PowerPlay în afară de faptul că funcţionează, însă mouse-ul G903 e complet altă poveste. Acesta este cel mai performant mouse din oferta Logitech, fiind echipat cu cel mai performant senzor de pe piaţă: PMW3366. Acesta oferă posibilitatea de setare a rezoluţiei DPI de la 200 la 12.000, oferind precizie înaltă pentru oricare tip de jucător. Desigur, utilizatorii au la dispoziţie setări pentru DPI după bunul plac, putând fi salvate profile chiar şi pe memoria internă a mouse-ului, pentru a-l utiliza oriunde fără necesitatea de configurare în plus, cât şi pentru frecvenţa de împrospătare a senzorului (pooling rate) de la 125 de Hz (125 de raportări pe secundă) la 1.000 Hz.
Toate cele 11 butoane de pe G903 sunt programabile folosind software-ul Logitech, în timp ce mouse-ul nu este proiectat atât pentru utilizarea cu mâna stângă, cât şi pentru mâna dreaptă, designul său fiind complet simetric. Forma, alături de modularitatea butoanelor laterale asigură o experienţă de utilizare confortabilă pentru mai mulţi posibili utilizatori. Desigur, forma sa nu va fi perfectă pentru toată lumea, însă cei care au folosit mouşi Logitech în trecut ştiu la ce să se aştepte.
Conform statisticilor raportate de Logitech Gaming Software, mouse-ul poate fi folosit pe baterie, independent de PowerPlay pentru 25 de ore. Aceste 25 de ore sunt însă ore efectiv de utilizare, atunci când mouse-ul nu este folosit, acesta consumând mai puţină energie. Pentru puţină economie, luminiţele RGB ar putea fi dezactivate. Sistemul PowerPlay pare însă să încarce mouse-ul într-un mod destul de lent.
Atunci când mouse-ul este efectiv folosit, acesta nu pare să se încarce deloc. Unul dintre motivele pentru care Logitech ar putea limita transferul de energie este pentru a nu deteriora acumulatorul intern al mouse-ului. Acumulatorii Li-Ion se deteriorează mai repede atunci când sunt încărcaţi la capacitate maximă şi atunci când ajung la capacitate minimă de încărcare. Ideal este ca un acumulator să rămână tot timpul pe la 50-60% din capacitate pentru longevitate extinsă. Din acest punct de vedere, PowerPlay pare să îşi facă treaba cu brio, dar poate că din când în când este recomandată utilizarea mouse-ului fără încărcare wireless, pentru longevitate extinsă a acumulatorului.
Restul experienţei cu G903 este în 99% din cazuri identică cu cea a lui G900. Mouse-ul este la fel de performant, foloseşte aceleaşi switch-uri pentru butoane şi cam totul se găseşte în acelaşi loc. Doar partea de jos este puţin diferită, butoanele power şi sync fiind mutate din partea de jos, unde este acum orificiul pentru PowerPlay şi pentru greutăţi, în partea de sus. G903 este un mouse excelent, care însă vine cu un cost ridicat, în special pentru cei care vor să beneficieze şi de PowerPlay.
Sistemul PowerPlay de la Logitech este un început foarte bun, care cu siguranţă va accelera adopţia tehnologiilor wireless pe accesoriile de gaming. Tastatura G613 este deja un pas important, iar PowerPlay va deschide calea către wireless pentru mai mulţi utilizatori. Desigur, nu toţi vor trebui să folosească acest sistem alături de un mouse scump precum G903. Logitech oferă deja şi alternative mai ieftine, iar în timp costurile vor scădea cu siguranţă.
De fapt acesta este cel mai mare dezavantaj al lui PowerPlay în acest moment: preţul. 100 de euro pentru un mouse pad cu încărcare wireless este un cost cam mare. Da, acesta vine în pachet cu două pad-uri de calitate, însă un utilizator obişnuit probabil că va folosi doar unul dintre acestea. De asemenea, mouşii compatibili, G703 şi G903 pornesc de la 99, respectiv 149 euro. Investiţia minimă pentru a beneficia de PowerPlay se ridică în acest moment la 200 de euro, lucru inaccesibil pentru mulţi utilizatori, chiar şi printre cei dispuşi să plătească în general mai mult pentru produse de calitate.
Un sistem uşor de setat
Mouse-ul vine cu toate accesoriile necesare
PowerPlay include două pad-uri
Încărcarea wireless asigură funcţionalitate fără oprire şi fără conectarea unui cablu la mouse
Preţ foarte mare
Încărcarea wireless este foarte lentă
PowerPlay este compatibil doar cu două modele de mouşi de la Logitech