Fani ai FPS-urilor, ciuliţi urechile! Logitech ne prezintă două periferice pentru jocuri, ştampilate cu sigla Call of Duty MW3. Vom vorbi în continuare despre tastatura Logitech G105 şi mouse-ul Logitech G9x, două dispozitive care ar trebui să fie pe lista unui jucător profesionist.
Logitech Gaming Keyboard G105
Sub sigla Made for Call of Duty: Modern Warfare 3, această tastatură pare să fie o versiune mai accesibilă a lui Logitech G110. Diferenţa de preţ de la aproximativ 350 lei la 250 lei este dată de lipsa butoanelor multimedia, a unui rând de şase butoane programabile, a sunetului prin USB şi de o iluminare într-o singură culoare. De asemenea, lipseşte restpad-ul, un element de construcţie pe care l-aş fi dorit.
Logitech G105 înregistrează apăsarea a cinci taste simultan şi are o iluminare plăcută, cu LED-uri verzi. Ea poate fi ajustată cu două intensităţi sau poate fi oprită cu ajutorul unui buton dedicat. Un alt buton permite dezactivarea tastelor Windows şi Menu pentru a preveni apăsarea accidentală în timpul jocului. Butoanele multimedia dedicate de pe G110 sunt înlocuite aici cu funcţii accesibile prin apăsarea tastei Fn.
Cele şase butoane programabile de pe latura stângă a lui Logitech G105 pot fi personalizate cu trei funcţii fiecare. În felul acesta, jucătorul are de fapt la dispoziţie până la 18 macro-uri. Butonul MR de deasupra tastaturii permite înregistrarea macro-urilor chiar în timpul jocului. Din păcate lipseşte memoria internă, aşa că tastele programate vor funcţiona doar acasă, după instalarea Logitech Gaming Software.
Pentru a sublinia faptul că Logitech G105 este o tastatură de gaming, producătorul a folosit butoane argintii pentru tastele direcţionale şi blocul WASD. Pe spatele tastaturii se găsesc canale ce pot fi folosite pentru managementul cablurilor. Înclinarea tastaturii este posibilă pe un singur nivel. În mod ciudat, Logitech G105 are locaşuri pentru fixarea unui restpad. Cel de la G110 nu se potriveşte ca lungime şi nu ştim dacă va exista unul opţional. Mai multe orificii ne asigură că lichidul vărsat din greşeală în tastatură va fi evacuat fără probleme.
Performanţe în jocuri şi nu numai
Tastele lui Logitech G105 folosesc domuri din cauciuc transparent, fixate pe o membrană subţire. Feedback-ul la apăsare este unul bun, iar tastarea rapidă şi precisă nu este o problemă. Tasta Space poate fi apăsată precis în orice punct, dar tasta Enter este puţin zgmomotoasă. După mai bine de trei luni de utilizare, tastatura a ajuns doar uşor mai zgomotoasă decât la început. Chiar şi aşa, ea este una din cele mai silenţioase tastaturi cu profil înalt pe care le-am testat.
Logitech G105 este o tastatură de gaming entry level, dar pentru majoritatea fanilor FPS şi RTS ea va fi suficientă. Poate că fanii RPG şi MMORPG vor simţi nevoia mai multor butoane personalizabile. Iluminarea verde este chiar plăcută în timpul sesiunilor de gaming nocturn, iar pe nivelul maxim este vizibilă şi în timpul zilei. De menţionat faptul că software-ul aferent tastaturii detectează jocurile instalate pe PC şi activează automat profilul predefinit la rularea lor.
Logitech G9x Laser Mouse
Cu un preţ de aproximativ 350 lei, mausul Logitech G9x ne sugerează din start audienţa căreia se adresează. Este clar că utilizatorul de rând nu are nevoie de toate facilităţile oferite de acesta. Vorbim aici în primul rând de senzorul laser cu rezoluţie de până la 5.700 DPI. Apoi, cele cinci profiluri personalizabile sunt stocate în memoria internă a şoricelului, astfel încât să fie disponibile utilizatorului pe orice calculator.
Cei care au mai văzut Logitech G9 nu vor fi surprinşi de forma lui G9x. Este identică. Producătorul a îmbunătăţit senzorul şi a aplicat un logo Call of Duty: Modern Warfare 3 în cazul de faţă. Avem aceleaşi două capace interschimbabile pentru maus, acelaşi sistem de greutăţi şi acelaşi cablu întărit.
Logitech G9x în jocuri
Mausul de gaming nu are o formă general acceptată. Fiecare jucător profesionist va alege un periferic ce se potriveşte cel mai bine mâinii sale. În cazul lui G9x, jucătorii sunt obligaţi să ţină încheietura pe mousepad. Amplasarea relativ centrală a senzorului îi avantajază pe cei care folosesc valori DPI mari. Butoanele principale au mecanisme diferite. Butonul din stânga este mai uşor de apasat, pentru a putea fi obţinut un număr cât mai mare de apăsări pe secundă. Cel din drepta opune puţin mai multă rezistenţă la apăsare. Butoanele laterale sunt mari şi bine amplasate.
Poate că sunt puţin pretenţios, însă aş fi vrut ca butonul pentru schimbarea profilurilor să fie mai uşor accesibil. El se găseşte lângă senzorul laser. Pentru fiecare profil se pot stabili cinci niveluri ale valorilor DPI, independent pentru cele două axe. Nu mai trebuie să spun că un jucător profesionist de FPS-uri înţelege cât de utile sunt aceste facilităţi. Personal am preferat capacul mai lat al mouse-ului şi nu am simţit niciun disconfort după o sesiune de patru ore de joacă. Nu am avut nevoie de greutăţi, deşi folosesc valori DPI între 1.000 şi 3.200.
Concluzie
Perifericele Logitech Made for Call of Duty: Modern Warfare 3 sunt excelente pentru FPS-uri. Preţul de 600 lei pentru cele două nu este neapărat mare, în condiţiile în care avem parte de dispozitve de calitate. Logitech G105 este o tastatură entry level, dar mausul G9x concurează în liga profesionistă. Singura lipsă pe care am putea-o semnala ar fi restpad-ul în cazul tastaturii.