Ce vrei de la un calculator portabil? Să fie uşor, cu dimensiuni relativ mici şi cu o autonomie cât mai mare. Cam la fel s-a gândit şi cei de la Logitech când au proiectat mouse-ul pentru notebook-uri Logitech V550 Nano. Dacă autonomia nu este chiar primul amănunt pe care îl iei în considerare, dimensiunile şi uşurinţa cu care îl transporţi cântăresc destul de mult în alegerea finală. Şi performanţele, bineînţeles, însă nu uita că mouse-ul nu este destinat unor activităţi foarte solicitante/profesionale (jocuri, editare foto, design etc.). V550 Nano se pretează utilizării generale, în special navigare pe Internet şi lucrul cu diverse aplicaţii specifice persoanelor care călătoresc alături de nelipsitul laptop.
De ce Logitech V550 Nano?
Două dintre aspectele pe care nu le întâlneşti la ceilalţi mouşi sunt posibilitatea de ataşare ("lipire") la notebook cu ajutorul unui dock (“Clip-and-Go”) şi receiver-ul wireless de dimensiuni infime.
Poate că nu eşti obişnuit sau pur şi simplu nu-ţi surâde ideea de a transporta perifericul lipit de notebook, însă uneori, după cum vei vedea în clipul de prezentare, acest mic suport se va dovedi extrem de util. Procedeul prin care se ataşează la calculator este de asemenea indicat în videoclip.
Mini-receiver-ul are Åi el un rol important în organizarea ta. De ce să ai o mulţime de accesorii împrăştiate pe cine ştie unde, să stai să le cauţi cu lumânarea/lanterna, când ele pot fi ataşate permanent la sistem. Tocmai datorită dimensiunii foarte mici, receiver-ul este recomandat să rămână conectat pe port-ul USB al notebook-ului. Nu te va deranja şi mai că nu-l vei observa, garantat.
În pachet se mai află şi un prelungitor USB pentru receiver, în cazul în care vrei să utilizezi mouse-ul în tandem cu un sistem desktop, iar acesta se află amplasat într-un loc ce îngreunează transmisia wireless.
Laser, Click, Scroll, Push
Să trecem acum la partea de specificaţii comune. Logitech V550 Nano are o precizie decentă pentru un mouse fără fir, mulţumită tehnologiei laser (rezoluţia nu se specifică, însă din experienţa cu mulţi alţi mouşi înclin să cred că este de maximum 1200 dpi). Pentru navigarea în pagini Web şi documente, ai la dispoziţie două moduri de scroll: Hyperfast (recomandată la parcurgerea documentelor cu foarte multe rânduri – în special Excel) şi Click-by-click – pentru un scroll precis, când nu vrei să scapi din ochi anumite detalii.
Din nefericire, Logitech a ales cât se poate de neinspirat butonul pentru selectarea modurilor menţionate mai sus: este chiar cel din mijloc, pe care marea majoritate a utilizatorilor îl folosesc atunci când vor să deschidă un tab nou în browser-ul de Internet. Un buton personalizabil amplasat imediat sub scroll, dar care nu este chiar la îndemână, mai atenuează un pic din eroare. Bine ar fi fost ca switch-ul să se afle amplasat exact invers, în locul acestui buton.
Tot la funcţionalitate, dar acum cu “+”, menţionăm scroll-ul în patru direcţii. Mouse-ul Logitech V550 este unul cu un design simplu, fără butoane laterale şi ajustări specifice perifericelor de gaming. Chiar şi aşa, are micile lui secrete. Dacă ai curiozitatea să-l studiezi mai în detaliu, vei observa că sub capacul care ascunde bateriile se află un mic lăcaş, destinat receiver-ului. Când receptorul este introdus în lăcaş, mouse-ul se închide automat.
Autonomie
Nu ştiu ce importanţă acorzi tu autonomiei, dar Logitech se pare că pune mare preţ pe acest aspect: aproximativ 18 luni este durata de viaţă a bateriilor. Oare ce baterii? În niciun caz unele “Made in China”.
Preţ şi disponibilitate
Logitech V550 Nano se va comercializa în România începând cu luna octombrie, la un preţ de aproximativ 200 RON.
Plusuri şi minusuri
[+] Tehnologie laser;
[+] Receiver de dimensiuni neglijabile;
[+] Suport de prindere pe notebook;
[+] Autonomie excelentă;
[-] Butonul din mijloc selectează doar modurile de scroll.