Pentru mulţi, Microlab nu este un nume cunoscut în domeniul sistemelor audio. Compania chineză a avut însă o perioadă în care s-a remarcat prin produsele sale, inclusiv pe piaţa românească. Cu 5-6 ani în urmă unele sisteme 2.0 sau 2.1 semnate Microlab erau premiate local pentru performanţele audio, oferite la un preţ accesibil. Vă vom prezenta în continuare un sistem 2.0 care se potriveşte foarte bine într-o cameră de zi. SOLO 6C poate fi soluţie simplă şi elegantă pentru a asculta muzica preferată în liniştea locuinţei.
În general suntem destul de reticenţi atunci când auzim pentru prima dată despre o companie din China. În cazul Microlab, am fost nevoit să las la o parte ideile preconcepute atunci când am testat unul dintre primele lor sisteme 2.0 cu sateliţi din lemn. Am înţeles atunci că această companie din China nu vine doar cu produse ieftine şi mediocre. Ea are în ofertă sisteme audio suficient de bune pentru cei care au o ureche puţin mai pretenţioasă. Nu, nu vă aşteptaţi ca să găsiţi aici calitate HiFi reală sau competiţie pentru Sony, JBL şi alte nume consacrate. Sistemele audio Microlab cu sateliţi din lemn oferă o calitate audio decentă, la un preţ potrivit. Audiofilii nu sunt vizaţi de produse precum SOLO 6C.
Reţeta aleasă de Microlab a fost una foarte interesantă. Au luat unul sau mai mulţi ingineri de la un producător audio consacrat şi i-au plătit să le dezvolte incinte de calitate. Au folosit difuzoare decente sau puţin peste medie pentru a obţine un sunet cu o calitate bună, iar mâna de lucru ieftină a facilitat un obţinerea unui raport preţ/performană foarte bun. Desigur, nu toate modelele pe care le-au avut în ofertă au punctat la fel de bine. Unele se remarcau din punct de vedere al performanţelor audio, iar altele dezamăgeau un pic. Per ansamblu, ele au reprezentat o soluţie foarte atractivă pentru cei ce doreau un sunet bun la un preţ acceptabil pentru ţara noastră.
Microlab SOLO 6C face parte din gama de top ale producătorului. Sateliţii vin cu o carcasă din panouri din lemn, însă nu avem lemn masiv aici. Calitatea construcţiei este însă bună, iar finisajele nu trădează faptul că acest produs este construit integral în China. Panourile laterale au o textură lucioasă ce imită lemnul şi oferă un aspect foarte plăcut. În rest, carcasa este de culoare neagră, cu un finisaj mat. Diferenţele între sateliţi sunt destul de mari, cel din stânga având integrate amplificarea şi potenţiometrele de control. În partea din faţă a acestuia, la baza filtrului textil de protecţie se află un afişaj LCD de culoare roşie, în care este integrat şi un receptor infraroşu. Sistemul audio Microlab SOLO 6C poate fi controlat cu o telecomandă de mici dimensiuni.
Rămânem la boxa din stânga şi observăm pe latura sa dreaptă trei potenţiometre. Acestea sunt digitale şi controlează volumul, ajustarea pentru joase şi cea pentru înalte. Pe spatele boxei găsim un comutator Pornit/Oprit, două intrări audio RCA şi mufele de conectare pentru boxa dreaptă. Un radioator din aluminiu asigură răcirea unor componente interne. În pachet găsim un cablu lung de doi metri şi jumătate pentru conectarea sateliţilor şi un cablu jack-RCA. Fiind un sistem audio relativ accesibil, Microlab SOLO 6C nu are nicio intrare audio digitală. Boxele stau pe picioruşe de cauciuc, aşa cum se cuvine unui sistem audio serios.
Boxele SOLO 6C sunt boxe cu două căi. Tweeter-ul de 1” are membrană de mătase, iar difuzorul de medii şi joase are o construcţie relativ clasică. Conul central este mai evidenţiat, iar pe margine găsim o membrană de cauciuc ce permite o cursă amplă. Aşa cum vă puteţi imagina, amplificarea nu este realizată individual pentru cele două căi.
Boxele Microlab SOLO 6C sunt pornite cu ajutorul comutatorului de pe spate. Afişajul frontal se va aprinde cu două liniuţe şi din acest moment telecomanda poate fi folosită pentru controlul boxelor. Alternativ, dacă vă aflaţi aproape de boxa din stânga, aveţi la dispoziţie cele trei potenţiometre laterale. Ele sunt digitale şi ajustarea va fi afişată de panoul cu LED-uri roşii. Sistemul SOLO 6C are două intrări audio analogice, iar trecerea la una la alta se poate face prin simpla apăsare a unui buton.
Pe scurt, calitate audio a sistemului Microlab SOLO 6C poate fi caracterizată prin cuvântul decentă. La o primă audiţie, sunetul este clar, iar frecvenţele sunt redate echilibrat. După mai multe ore de teste pot să spun că joasele nu ies în evidenţă cu setările implicite. Ele necesită o ajustare din telecomandă pentru a fi redate puţin mai puternic. Deşi au incinte destul de mari, boxele de faţă nu redau frecvenţe foarte joase. Chiar şi limita specificată de producător pare să fie prea optimistă. Din fericire, frecvenţele joase nu sunt distorsionate nici atunci când potenţiometrul dedicat este în poziţia maximă (+8).
Boxele SOLO 6C au dezamăgit puţin la redarea mediilor. Vocea parcă este puţin estompată, iar ajustările din telecomandă pentru joase şi înalte nu ajută. Este recomandată folosirea unui egalizator pentru a compensa puţin mediile. Nici înaltele nu stau foarte bine, lipsind notele cristaline. Ajustarea din telecomandă sau potenţiometrul digital nu ajută prea mult.
Trebuie să vorbim puţin şi despre comportamentul boxelor la un anumit volum. După cum vă imaginaţi, sistemul de faţă va fi suficient pentru o cameră de zi şi poate crea disconfort vecinilor la volum maxim. Pentru a obţine performanţe audio bune este recomandat să folosiţi un nivel de volum peste medie. Afişajul frontal permite ajustarea volumului între 0 şi 60,iar de la 40 boxele par să se deschidă şi au un sunet mai plin.
Cei care se gândesc să achiziţioneze sistemul Microlab SOLO 6C pentru a le poziţiona de-o parte şi de alta a monitorului sau la capetele opuse ale biroului trebuie să renunţe imediat la această idee. Boxele cu astfel de dimensiuni şi construcţie trebuie să fie poziţionate într-un anume fel. În primul rând, distanţa dintre ele nu poate fi mai mică de 1,5 m. Altfel, la anumite frecvenţe boxele vor intra în rezonanţă şi vă vor cauza dureri de cap. Mai mult, distanţa între boxe şi peretele din spate trebuie să fie de 30-40 cm pentru ca joasele să nu se audă prea tare.
Boxele Microlab SOLO 6C sunt disponibile pe piaţa românească la preţul de 650 lei.
Sistemul audio Microlab SOLO 6C este recomandat pentru o cameră de zi, unde cele două difuzoare generoase vor aduce o notă de eleganţă şi un sunet plăcut. Cei mai mulţi vor fi mulţumiţi de volum şi senzaţia de spaţialitate oferită de boxe ample cu carcasă din lemn. Calitatea sunetului nu este excepţională, însă trebuie să ai o ureche pretenţioasă şi antrenată pentru a observa asta. Anumite aspecte ale sunetului pot fi ajustate, fie din potenţiometrele boxelor, fie cu ajutorul unui egalizator cu benzi. Cele două intrări audio permit conectarea boxelor la un player audio şi la un televizor simultan, trecerea de la o sursă la alta fiind foarte uşoară.
Litera C din denumirea sistemului audio confirmă prezenţa telecomenzii în pachet. Afişajul frontal este simplu, însă este suficient pentru ajustările oferite de sistemul audio. Cei care doresc să achiziţioneze un astfel de sistem trebuie să plănuiască din timp locul unde îl vor amplasa. Aşa cum am spus în text, trebuie respectate unele distanţe pentru astfel de boxe. Preţul sistemului Microlab SOLO 6C este puţin cam mare dacă ne gândim doar la calitatea sunetului, însă boxele sunt bine construite şi au un aspect foarte plăcut.
design clasic, plăcut
telecomandă în pachet
carcase din lemn, bine construite
ne aşteptam la un sunet cu o calitate mai bună
preţul este puţin cam mare