Microsoft Explorer Mini – tehnologia Blue Track pentru portabile

16.10.2008
Microsoft Explorer Mini – tehnologia Blue Track pentru portabile
Performanţe şi concluzie

Performanţe

Pe CD-ul din pachet este inclusă aplicaţia IntelliPoint 6.3. Despre opţiunile extinse de personalizare pe care le oferă am discutat în cadrul testului realizat cu kit-ul Microsoft Wireless Laser Desktop 6000. Deşi poate este mai mult o necesitate personală, ne-am fi dorit să putem personaliza acţiunea realizată de scroll-ul lateral al rotiţei. Mouse-ul funcţionează însă şi fără acea aplicaţie pe aproape orice calculator cu sistemul de operare Windows XP sau Vista.

Microsoft Explorer Mini Mouse impreuna cu mini receiver-ul

Trebuie să recunosc că din primul moment în care am folosit mouse-ul Microsoft Explorer Mini cu tehnologia Blue Track, am fost impresionat de precizia şi rezoluţia senzorului. În continuare am vrea să ne oprim puţin asupra ei. Avem de-a face aici cu o tehnologie specifică unui mouse cu senzor optic şi nu laser. Motivul pentru care a fost folosită lumina albastră este acela că ea oferă un contrast mai mare imaginilor preluate de senzorul CMOS, creat cu o tehnologie proprietară Microsoft. De asemenea, este folosită o lentilă cu unghi larg care ar trebui să faciliteze funcţionarea mai bună pe suprafeţe lucioase.

Microsoft Explorer Mini - senzorul optic Blue Track

Am vrut să vedem dacă trebuie într-adevăr să spunem adio senzorului laser odată cu apariţia tehnologiei Blue Track şi am realizat mai multe teste comparative pe o serie de suprafeţe „dificile”. La teste au participat alături de Explorer Mini, un mouse optic obişnuit, primul mouse cu senzor laser Logitech MX1000 şi mai noul Logitech LX7, dotat tot cu senzor laser. Cum era de aşteptat, mouse-ul optic obişnuit s-a comportat cel mai slab din test, funcţionând pe foarte puţin suprafeţe lucioase.

Microsoft Explorer Mini are o forma destul de ergonomica

Am fi vrut să putem spune că senzorul Blue Track a depăşit senzorii laser ai celorlalţi mauşi, însă nu a fost aşa. Numărul suprafeţelor pe care nu au funcţionat bine a fost egal pentru ambele tipuri de senzori, deşi suprafeţele au diferit. Putem spune fără să greşim că senzorul Blue Track este unul din cei mai buni senzori optici de pe piaţă, comparabil poate cu cei oferiţi de Razer în cazul modelelor Diamondback. El este mai bun pe câteva suprafeţe speciale decât un senzor laser, dar nu a funcţionat pe altele pe care MX1000 s-a descurcat.

Cele două picioruşe mari de teflon ale lui Microsoft Explorer Mini alunecă bine pe majoritatea suprafeţelor, dar se descurcă excelent pe un pad de plastic mat sau unul de pânză, cum ar fi SteelSeries 4D şi Qck. Conexiunea wireless în banda de 2,5 GHz oferită receiver a fost excelentă, mouse-ul funcţionând chiar şi de la o distanţă de peste 3 m fără undă directă.

Microsoft Explorer Mini cu husa oferita in pachet

Concluzie

Este Microsoft Explorer Mini un mouse wireless portabil menit să satisfacă nevoile unui utilizator pretenţios? Răspunsul este da, aproape fără nicio reţinere. Finisajul de calitate, senzorul optic performant şi aplicaţia de personalizare a butoanelor fac o echipă excelentă. Receiverul care se poate integra în corpul mouse-ului şi husa din pachet plasează dispozitivul pe lista accesoriilor destinate laptop-urilor. Cei care doresc să achiziţioneze mouse-ul Microsoft Explorer Mini îl pot căuta în magazine spre sfârşitul lunii octombrie, preţul său urmând să fie de aproximativ 210 lei.

Plusuri şi minusuri:

[+] senzor optic Blue Track performant

[+] construcţie de calitate

[+] aplicaţie avansată de personalizare a butoanelor

[] iluminare albastră de scurtă durată a suprafeţei pe care este aşezat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News