Printre perifericele pe care ni le-a pregătit Microsoft în această toamnă, alături de SideWinder X8 şi şoriceii cu Blue Track, se numără şi camera web LifeCam VX-5500. Ea se încadrează în gama mainstream a webcam-urilor de la Microsoft, fiind recomandată atât pentru utilizarea cu un PC desktop, cât şi cu un notebook. Chiar dacă nu apărut încă pe piaţă, am avut posibilitatea să o testăm şi să ne facem o părere în legătură cu performanţele sale.
Un utilizator de PC îşi achiziţionează de obicei un webcam atunci când vrea ceva mai mult decât o conversaţie tastată într-o fereastră de Yahoo! Messenger. Camera web nu este în principiu creată pentru poze sau înregistrare video, chiar dacă poate îndeplini şi aceste funcţii. Senzorul cu care este dotată este de mici dimensiuni şi doar modelele high end se pot lăuda cu 2 sau 3 MP.
Construcţia se poate spune că este unul din punctele forte ale lui LifeCam VX-5500. Producătorul a creat un picior cu sistem de prindere bazat pe cel rotund al modelelor mai vechi, însă mai ergonomic. El permite poziţionarea stabilă a camerei pe masă sau pe un monitor CRT, însă şi cei care au panouri LCD pot s-o fixeze la fel de uşor. Mai mult, atunci când este transportată, webcam-ul se pliază în interiorul piciorului pentru a economisi spaţiu.
Nu este neapărat o noutate, însă ideea unei feţe interschimbabile pentru dispozitiv nu este rea. Utilizatorii cu o medie de varstă mai mică probabil că o vor aprecia cum se cuvine. E simplu: când te plictiseşti de faţa de culoare albă, poţi s-o înlocuieşti cu cea roşie sau cu cea albastră. Schimbarea se face rapid şi uşor, fără ca dispozitivul să aibă ceva de suferit. Mai putem puncta gradul mare de libertate pe care-l oferă piciorul camerei. Ea poate fi îndreptată teoretic în orice direcţie.
Microsoft LifeCam VX-5500 este dotată cu un senzor de 0.3 MP, cu rezoluţie nativă VGA (640×480). Cu toate acestea cu ea se pot realiza fotografii cu o rezoluţie interpolată de 1280×960 de pixeli. Mecanismul de focalizare automată ar fi crescut semnificativ costul camerei, iar producătorul a decis să nu ofere un sistem de lentile cu focalizare manuală. Adâncimea câmpului de focalizare specificată de producător este între 50 cm şi 150 cm.