Performanţe
Una din condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o tastatură pentru jocuri este posibilitatea de a apăsa cât mai multe taste simultan. Ei bine, în cazul unei partide de Mortal Kombat la dublu cu ambii jucători folosind Sidewinder X6, niciunul nu s-ar putea plânge că celălalt îi blochează tastele. Mai mult, facilitatea Cruise Control se poate dovedi foarte utilă în unele cazuri. Până la patru taste pot fi menţinute apăsate fără ca jucătorul să ţină mâna pe tastatură. Se apasă tastele sau tasta dorite, W şi Space spre exemplu (pentru înaintare în salturi într-un FPS) şi se apasă butonul Cruise Control. Odată cu aprinderea LED-ului roşu de lângă buton, utilizatorul poate lua mâna de pe taste, ele fiind recepţionate de calculator ca fiind apăsate până când se apasă din nou butonul Cruise Control.
Cine cunoaşte importanţa macro-urilor în jocuri, va găsi în Microsoft SideWinder X6 o unealtă perfectă. Acest periferic permite înregistrarea combinaţiilor de taste chiar în timpul jocului, fără a se apela la aplicaţia specifică. Se apasă pe al treilea buton de pe latura superioară şi apoi tasta personalizabilă. În acest moment, LED-ul începe să clipească şi se poate realiza combinaţia de taste dorită. La final, se apasă din nou tasta personalizabilă şi butonul de macrouri pentru a se încheia înregistrarea. Utilizatorul are la dispoziţie 30 de taste ce se pot personaliza (S1-S30), însă cele 6 de sub tasta Escape pot fi folosite alternativ drept S1-S6 sau S7-S12.
Cel de-al treilea buton de pe latura superioară face schimbarea între cele trei profile pentru pentru tastele personalizabile. În cazul primului profil pot fi setate doar butoanele S1-S12, pad-ul numeric fiind iluminat cu roşu şi fiind folosit ca la orice tastatură obişnuită. Profilele 2 şi 3 pemit folosirea tastelor personalizabile S13-S30, iar pad-ul se iluminează în portocaliu. Ne-a plăcut destul de mult iluminarea şi uniformitatea ei. Deşi nu este foarte puternică şi pe noi nu ne-a deranjat în timpul sesiunilor de gaming nocturne, producătorul a inclus un potenţiometru cu care se poate ajusta intensitatea luminoasă a LED-urilor.
Restpad-ul este din plastic dur, dar are o textură plăcută la atingere şi palma nu alunecă atunci când transpiră uşor. Tastele cu profil redus, puţin mai înalte decât cele folosite în cazul laptop-urilor, au o suprafaţă mare şi oferă un feedback tactil foarte bun. SideWinder X6 primeşte o altă bilă albă pentru este modul fin şi precis în care se poate ajusta volumul cu potenţiometrul aferent. Singurul lucru pe care l-am avea de reproşat este zgomotul pe care-l fac tastele la apăsare, în mod special tasta Space. De asemenea, ne-am încurcat de câteva ori atunci când am dorit să apăsăm tastele Escape şi cea Ctrl din stânga. Prima nu mai este amplasată deasupra tastei ~, iar în loc de Ctrl am apăsat de mai multe ori pe S6/S12.
Concluzie
Microsoft SideWinder X6 este prin definiţie o tastatură de gaming profesională. Deşi nu ia chiar nota maximă pentru construcţie datorită zgomotului emis la tastare, dotările şi funcţiile avansate vor eclipsa acest mic neajuns. Butonul Cruise Control, modul de înregistrare macro şi cele trei profile principale sunt accesibile în timpul jocului fără a accesa vreo aplicaţie separată. Iluminarea uniformă se face utilă în cazul sesiunilor de joacă nocturne. Deşi nu vă putem spune momentan preţul estimativ pentru SideWinder X6, cei cărora le-a trezit interesul tastatura de la Microsoft se pot uita după ea în magazine în lunile următoare.
Plusuri si minusuri:
[+] dotări şi facilităţi avansate pentru jucătorii profesionişti
[+] iluminare uniformă şi ajustabilă
[+] pad numeric detaşabil
[+] construcţie de calitate
[–] puţin zgomotoasă la tastare
Sunt câţiva cârcotaşi care susţin că nu ai nevoie de periferice speciale ca să te joci. Ei susţin că o tastatură cât se poate de obişnuită şi un mouse optic standard cu 800 DPI sunt de-ajuns de bune pentru combo-uri în World of Warcraft şi headshot-uri în Counter Strike Source. Îi lăsăm pe ei să se chinuie cu ele, iar noi ne îndreptăm spre Logitech, Microsoft sau Razer atunci când avem nevoie de periferice profesionale pentru jocuri. În continuare vă vom prezenta prima tastatură pentru jocuri creată exclusiv de Microsoft, modelul SideWinder X6.
Am spus „exclusiv” deoarece X6 nu este prima tastatură profesională de gaming lansată de Microsoft şi nici prima tastatură iluminată din gama lor. Colaborarea cu Razer, care s-a concretizat iniţial prin mouse-ul Habu, a continuat cu tastatura Reclusa. Aceasta dispune de taste iluminate cu LED-uri albastre şi s-a remarcat prin două potenţiometre supradimensionate ce se rotesc liber, unul din ele fiind dedicat volumului, iar celălalt fiind programabil.
Construcţie şi dotări
Tastatura Microsoft SideWinder X6 este remarcabilă din foarte multe puncte de vedere. Probabil prima diferenţă vizibilă faţă de o tastatură obişnuită este iluminarea. Nu doar simbolul de pe fiecare tastă se aprinde în roşu, ci întreg suportul pe care sunt aşezate tastele, fiind subliniat conturul acestora. Cu o culoare diferită, portocaliu, sunt iluminate tastele programabile din dispuse vertical pe latura din stânga. Cele două potenţiometre mari au fost preluate de la Reclusa, însă nu mai sunt poziţionate de-o parte şi de alta a tastaturii, ci deasupra ei, spre dreapta. Ele nu se mai rotesc liber, ci au cursă limitată şi controlează intensitatea iluminării şi volumul sistemului.
Cu Sidewinder X6, Microsoft ne propune un concept interesant: tastatura modulară. Mai precis, pad-ul numeric este detaşabil şi poate fi conectat atât pe latura dreaptă, cât şi pe latura stângă a tastaturii. Contactul este asigurat de doi magneţi destul de puternici şi o mufă similară cu cea USB, dar mai lungă şi cu mai mulţi conectori. Această facilitate se adresează în mod direct celor care au nevoie de cât mai multe taste programabile, toate cele 18 de pe pad fiind personalizabile. De asemenea, se reduce distanţa fizică dintre mouse şi grupul de taste W-A-S-D, folosite în foarte multe jocuri.
Pe latura superioară a tastaturii se găsesc opt taste speciale, de asemenea iluminate. De la stânga la dreapta, prima va lansa fereastra Games Explorer în Windows Vista, iar a doua este denumită Cruise Control şi vom detalia utilizarea ei mai târziu. Cea de-a treia permite înregistrarea de macro-uri, iar a patra comută între cele trei profile ce se pot seta pentru tastele programabile. Ultimele patru butoane speciale sunt cele multimedia: Play/Pause, Previous, Next şi Mute.
Printre alte elemente de construcţie specifice modelului SideWinder X6 se numără profilul jos al tastelor, tastele F1-F12 înguste şi restpad-ul fix. Am resimţit puţin lipsa unui sistem de schimbare a înclinaţiei tastaturii. Calitatea plasticului folosit este bună şi nu am avut nimic de reproşat la capitolul finisaje. Conectarea la calculator se face prin intermediul unui port USB. Am incercat să folosim şi un adaptor USB-PS/2, însă pad-ul numeric nu a fost iluminat şi am renunţat să testăm dispozitivul în acest mod. În pachet este oferit un CD cu aplicaţia Microsoft IntelliType Pro 6.30.