Multă lume nu este conştientă de importanţa perifericelor pentru calculator. Cum un monitor prost vă poate strica ochii, o tastatură sau un mouse neergonomic vă pot cauza probleme la mâini.
Microsoft este unul din primii producători de periferice care a pus accentul pe ergonomia perifericelor sale (da, dacă nu ştiaţi Microsoft nu face doar software, ci şi hardware, chiar reuşit, gurile rele spunând că ar fi mai bune decât produsele Windows).
Odată cu apariţia lui Windows Vista, Microsoft a lansat şi o serie de periferice cu funcţii dedicate noului sistem de operare. Un astfel de produs este kitul de tastatură şi mouse Wireless Laser Entartainment Desktop 7000. Pe scurt avem de-a face cu un kit fără fir, ce se conectează prin Bluetooth. Mouse-ul este dotat cu senzor Laser, iar tastatura imită pe cea a unui laptop, cu plate şi cursă scurtă, dar faţă de suratele mai mici dispune de taste de dimensiuni normale, utile celor cu degete mai puţin gingaşe.
Design, construcţie şi funcţionalitate
Trademark-ul tastaturilor Microsoft, layout-ul curbat, se regăseşte şi la tastatura lui Desktop 7000. Nu am agreat acest layout încă de la lansarea sa, cu peste 10 ani în urmă, şi pe bună dreptate: odată ce ai învăţat să tastezi privind monitorul degetele tale sunt obişnuite cu o anumită poziţie a tastelor, iar curbarea tastaturii determină schimbarea poziţiilor deja invăţate. În plus tastele din zona curburii sunt mai late, lucru ce prelungeşte perioada de acomodare cu noul layout.
Un alt punct negativ al tastaturii sunt tastele funcţionale, sensibile la atingere. Lipsa feedback-ului tactil se dovedeşte o problemă, mai ales în cazul combinaţiilor de taste gen ALT + F4, când cu un deget apăsăm o tastă normală, iar cu altul o suprafaţă aproape plană. Dar destul cu negativismul şi să revenim la punctele forte: tastele de laptop, ce favorizează atingerea unei viteze mari de scriere, cursorul de mouse (sensibil la atingere), tastele pentru click stânga şi dreapta, tastele multimedia şi cele dedicate Media Center-ului din Vista.
Mouse-ului se remarcă prin designul simetric, fără prea multe curbe şi indicatorul de stare al bateriei. Rotiţa de scroll se poate deplasa prin apăsare şi în dreapta, respectiv stânga, realizând scroll orizontal, foarte util în cazul documentelor Excel spre exemplu. Precizia senzorului Laser nu este din păcate scoasă în evidenţă din cauza conexiunii fără fir, ce adaugă o latenţă între mişcarea mâinii şi momentul actualizării poziţiei cursorului pe ecran. Această întârziere nu este supărătoare, dar există. Bateriile mouse-ului sunt reîncărcabile, acest lucru realizându-se cu ajutorul docking station-ului din pachetul lui Wireless Laser Entartainment Desktop 7000.
Conectarea la calculator se face fie prin intermediul dongle-ului Bluetooth livrat de Microsoft, fie direct dacă aveţi un laptop dotat cu această interfaţă.
Concluzie
Concluzie Wireless Laser Entartainment Desktop 7000 este gândit mai mult ca un accesoriu pentru un PC cu rol de Media Center, nu neapărat un kit pentru cei care tastează mult. Pentru a îndeplini acest deziderat Microsoft a dotat tastatura cu un cursor de mouse ce facilitează folosirea sa direct din fotoliu şi taste multimedia de control a fişierelor multimedia ce rulează pe calculator. Deşi nu este fără cusur Wireless Laser Entartainment Desktop 7000 cu siguranţă reuşeşte să iasă din anonimat prin construcţia deosebită şi funcţiile suplimentare.
Plusuri si minusuri
[+] mouse ambidextru
[+] cursor şi butoane de mouse direct pe tastatură
[+] conectivitate Blutooth. Microsoft livrează şi un adaptor Bluetooth
[+] mouse-ul se poate reîncărca prin intermediul unui docking station
[-] nu se poate regla gradul de înclinare al tastaturii
[-] tastele funcţionale sunt sensibile la atingere
[-] unele taste sunt mai late, creând confuzie pentru cei care tastează uitându-se la monitor