Oculus Rift şi HTC Vive sunt principalele platforme VR pentru PC în acest moment, însă mai multe companii încearcă să aducă pe piaţă alternative. Razer a anunţat anul trecut conceptul OSVR (Open Source Virtual Reality), în speranţa că va putea atrage dezvoltatori de software către o platformă complet deschisă, atât din punct de vedere software, cât şi hardware. Până în prezent, compania nu a oferit foarte multe detalii despre compatibilitatea software a headset-ului, însă de curând a dezvăluit primele jocuri care vor primi suport pentru OSVR.
OSVR este momentan dedicată celor care doresc să creeze software şi experimente folosind o cască VR, însă cei care cumpără un asemenea dispoitiv vor putea rula şi câteva jocuri deja lansate. Este vorba despre Half-Life 2 şi Team Fortress 2 de la Valve (ambele compatibile în trecut cu Oculus Rift DK1 şi DK2), Elite: Dangerous (un simulator de zbor spaţial) şi simulatorul auto Live for Speed. Ultimul joc compatibil în acest moment este Spermination un joc care prezintă un spaţiu… mai puţin explorat în jocuri video.
OSVR va fi livrat iniţial în pachetul Hacker Development Kit, care costă 300 de dolari şi include hardware comparabil cu cel prezent pe Oculus Rift DK2. Este vorba despre un headset echipat cu un display OLED Full HD de 5,5” care funcţionează la 60 Hz (cu frecvenţă simulată la 240 Hz folosind software), senzori şi cameră IR pentru poziţionare 3D, lentile din sticlă de calitate şi câteva mufe USB 3.0 pentru ataşarea de accesorii. Ideea din spatele OSVR este designul modular, atât capacul dreptunghiular din faţă, cât şi display-ul putând fi schimbate cu alte componente.
Momentan OSVR nu pare să fie pregătit pentru publicul larg, lucru sugerat atât de specificaţiile tehnice deja învechite, cât şi de suportul software destul de limitat. Soluţia Razer ar putea fi o alternativă bună pentru cei interesaţi de un headset mai ieftin, care să ofere funcţionalitate de bază în acest spaţiu.