Plantronics este un nume cu greutate pe piaţa de dispozitive audio, iar cum gaming-ul creşte din ce în ce mai mult, compania nu putea să ignore acest segment. În ciuda faptului că nu auzim atât de des despre căştile Plantronics pentru gaming în ultima perioadă, compania produce astfel de periferice încă din 2014, iar din gama actuală de produse modelul RIG 500E pare să fie cel mai echilibrat. Vorbim despre o pereche de căşti realizată pentru fanii „eSports” în parteneriat cu ESL (Electronic Sports League), care include în pachet cam tot ceea ce este necesar pentru o experienţă care să se potrivească fiecărui jucător în orice situaţie.
Căştile RIG 500E de la Plantronics vin într-un pachet destul de voluminos, însă există un motiv întemeiat pentru asta. În cutie putem găsi căştile complet dezasamblate şi nu doar o pereche, ci două perechi de cupe. Practic, numele RIG 500E nu reprezintă un singur model de căşti ci un set de căşti pentru gaming. În funcţie de preferinţe, poţi opta pentru cupe aerisite, care nu izolează sunetul produs de difuzoare, sau pentru cupe cu incintă închisă, pentru momentele în care nu vrei să auzi sunetul din jur şi nici nu vrei ca sunetul din căşti să fie auzit de către cei din jur.
Astfel, primul lucru pe care îl găsim în pachet este o ramă din plastic moale, uşor de îndoit, care pare foarte rezistentă în timp. Apoi avem suportul pentru cap, construit folosind material textil şi elastic, pentru a oferi confort şi pentru a se aşeza uşor pe capul utilizatorului, indiferent de dimensiunile acestuia (nu există un sistem „clasic” de ajustare a mărimii). Cele două perechi de cupe şi toate cablurile aferente conectării sunt următoarele la rând.
Cupele „deschise” folosesc bureţi acoperiţi cu material textil, realizat pentru a oferi un plus de confort în sesiuni lungi de utilizare, în timp ce cupele „închise” beneficiază de bureţi acoperiţi cu piele, care izolează sunetul ambiental. Unul dintre cabluri are la capăt o mufă USB şi un controller pe fir, în timp ce celălalt cablu vine cu mufă jack „combo”, fiind posibilă conectarea căştilor inclusiv la un smartphone. Microfonul este detaşabil şi trebuie mutat pe fiecare pereche de cupe în parte.
Din punct de vedere al design-ului, căştile RIG 500E par să fie foarte bine gândite. Practic, cupele se prind printr-un sistem foarte simplu în orificiile hexagonale de pe laterale, schimbarea între cele două modele fiind extrem de rapidă. Fiecare cablu de conectare la PC are o mufă jack în care trebuie conectată perechea de cupe folosită. Întregul sistem interschimbabil este simplu şi uşor de folosit, trecerea de la o pereche de cupe la cealaltă fiind un proces care durează doar câteva secunde.
Probabil singurul dezavantaj al acestor căşti este lipsa controlului pentru volum pe fir. Nici cablul cu jack şi nici cel cu USB nu oferă butoane sau o rotiţă pentru volum, singurul buton disponibil fiind cel care activează sau dezactivează procesarea digitală Dolby. De asemenea, cei care vor să folosească headset-ul la PC folosind cablul cu jack audio vor avea nevoie fie de o mufă combo în PC, fie de un splitter separat, care transformă jack-ul obişnuit în două jack-uri (unul pentru difuzoare şi unul pentru microfon).
Instalarea şi configurarea căştilor RIG 500E este simplă, însă puţin diferită, în funcţie de cablul ales pentru conectare. Pentru cei care optează pentru utilizarea căştilor folosind jack-ul audio, software-ul plăcii audio se va ocupa de configurare, lucru care poate să difere în funcţie de model. Cei care folosesc mufa USB inclusă în pachet vor trebui să instaleze însă şi software-ul Plantronics RIG 500 Audio Panel.
Software-ul porneşte apoi automat atunci când căştile sunt conectate şi oferă acces la câteva setări de bază. În partea stângă avem volumul pentru microfon alături de setarea sidetone, care controlează volumul vocii utilizatorilor care poate fi auzit în căşti pentru monitorizare. De asemenea, în partea de sus există un buton virtual pentru activarea sau dezactivarea procesării Dolby, care poate fi controlat direct cu butonul fizic de pe cablul USB.
În partea din dreapta a aplicaţiei avem un egalizator standard, care implicit este configurat pe profilul „Pure”, cu toate frecvenţele pe zero decibeli. Există însă şi alte două profile, unul destul de bine echilibrat, util în majoritatea scenariilor de utilizare, fie că vorbim despre gaming, redare de muzică sau despre filme, numit „Intensify” şi un profil pentru fanii frecvenţelor joase, numit „Seismic”.
Există şi posibilitatea de a configura egalizatorul după bunul plac, fiind posibilă salvarea a patru profile personalizate în cadrul aplicaţiei. Alături de pictograma pentru RIG 500 Audio Panel în system tray, Plantronics a pus şi un indicator pentru volumul microfonului în timp real lângă aceasta. Astfel, poţi vedea în orice moment dacă microfonul într-adevăr funcţionează, sau dacă volumul este prea mic.
Două perechi de cupe incluse în pachet
Opţiunea de conectare pe jack sau pe USB
Difuzoare şi microfon de calitate
Design modular foarte simplu de utilizat
Confortabile chiar şi în sesiuni lungi de utilizare
Nu oferă control pentru volum pe fir
Sunetul la volum maxim poate fi deranjant