Tehnologia DLP
Tehnologia DLP sau Digital Light Processing are la bază un dispozitiv numit DMD (Digital Micromirror Device) produs de Texas Instruments. Asemănător cu un senzor optic, aceasta are în locul pixelilor nişte oglinzi microscopice. Fiecare oglindă este montată pe un suport special care permite înclinarea ei astfel încât să reflecte direct lumina sau să o direcţioneze în altă parte. Atunci când oglinda este în poziţia iniţială (ON), lumina este reflectată spre sistemul de lentile prin care se face proiecţia. În momentul în care este înclinată oglinda (OFF), lumina se reflectă spre o suprafaţă fotoabsorbantă.
Viteza cu care se realizează trecerile între cele două poziţii poate ajunge la 5000/secundă. Intensitatea luminoasă a unui pixel proiectat este proporţională cu numărul de comutări. Lumina proiectată astfel pe un chip poate crea pe un ecran doar nuanţe de gri. Cele peste 16 milioane de culori ce pot fi obţinute se datoresc unui filtru de culoare. Având forma unui disc, acesta este format din cel puţin trei zone de culoare (roşu, verde şi albastru) şi se roteşte cu o anumită viteză.
Atunci când lumina capătă o anumită culoare la trecere prin filtru, oglinzile chipului sunt configurate pentru a reflecta componenta imaginii cu acea culoare. Ochiul uman percepe imaginea completă datorită alternării foarte rapide a acestor imagini monocromatice. Pentru obţine o imagine mai luminoasă, filtrul de culoare este dotat cu o zonă transparentă. O altă metodă de obţinere a unei imagini mai bune este folosirea unui disc cu şase zone de culoare care se roteşte mai repede. Unele proiectoare DLP high end, precum şi unele folosite în săli de cinema folosesc o prismă pentru a separa cele trei componente cromatice ale luminii. Fasciculele rezultate sunt apoi îndreptate spre 3 chip-uri DMD distincte.