Review: Noua gamă de periferice Razer încântă pasionații de Fortnite – VIDEO

21.08.2024
Review: Noua gamă de periferice Razer încântă pasionații de Fortnite - VIDEO

Razer a lansat o nouă ediție limitată de periferice, iar de această dată a colaborat cu Fortnite pentru a aduce pe piață un cvartet de periferice cu tematica popularului joc.

Producătorul de periferice ne-a obișnuit de-a lungul timpului cu diferite colaborări și ediții speciale pentru perifericele sale. Razer este, de altfel, unul dintre cele mai cunoscute branduri de periferice din industrie, cu o gamă largă de produse.

Recent, compania a anunțat o colaborare cu Fortnite, parteneriat din care a rezultat un combo de patru periferice inspirate de Battle Bus și Supply Llama din Fortnite, care să completeze setup-ul jucătorilor pasionați de unul dintre cele mai populare titluri până în prezent.

Fiecare dintre cele patru produse a fost personalizat cu aceste motive și este finisat cu nuanțe de albastru și galben, ceea ce face ca setul să iasă puternic în evidență.

Cu ce periferice avem de-a face?

Pentru ediția limitată de periferice realizate în colaborare cu Fortnite au fost alese următoarele: Razer DeathAdder V3 Pro, Razer BlackWidow V4 X, Razer Kraken V3 X, Razer Goliathus Extended Chroma.

Schimbările sunt pur estetice, nimic în plus sau în minus la capitolul funcționalitate, ceea ce poate că va bucura pe unii și dezumfla pe alții dintre noi. Dar, sunt sigur că cei mai încântați vor fi fanii Fortnite.

Razer DeathAdder V3 Pro

Am învățat de-a lungul timpului cât de mult te poate ajuta (sau încurca) un mouse. Forma, masa, centrul de greutate și, bineînțeles, senzorul joacă un rol important în completarea abilităților tale de jucător.

DeathAdder V3 Pro este un mouse de gaming lăudat de foarte mulți gameri, iar acest lucru este ușor de înțeles odată ce petreci puțin timp cu el.

Fiind un mouse dedicat esports, DeathAdder V3 este foarte ușor. În ciuda faptului că este wireless, mouse-ul are o masa de doar 63 de grame – abia îl resimți. De menționat este că funcționează doar prin intermediul dongle-ului inclus în pachet și nu dispune de conectivitate Bluetooth, tocmai pentru a reduce latența la minimum.

Însă, mouse-ul poate fi folosit și cu cablul inclus în pachet, prin care se și încarcă la nevoie. Razer anunță că bateria poate oferi până la 90 de ore de autonomie.

La acest lucru contribuie și faptul că este un mouse simplu – fără iluminare RGB și cu un număr redus de butoane. Regăsim doar click-urile clasice (foarte satisfăcătoare și precise), rotița centrală și două butoane configurabile pe laterala stângă. Singurul LED de pe suprafața mouse-ului este cel de stare, montat chiar în fața rotiței de scroll.

Masa redusă este completată de forma ergonomică, care se așează perfect în palmă. Mă pot plânge, însă, de faptul că butonul pentru modificarea DPI-ului este pe baza mouse-ului. Prefer să îl am la îndemână, but that’s just me.

Ce nu îi pot reproșa lui DeathAdder V3 Pro este calitatea senzorului optic Focus Pro 30K, capabil de un polling rate de până la 4000Hz. Grație acestuia, DeathAdder V3 Pro este extrem de precis în jocuri precum Doom Eternal, CS2 sau Fortnite. În definitiv, este un mouse creat cu esports în minte.

Este o alegere sigură pentru cei ce vor performanțe maxime în jocuri competitive, însă poate fi un overkill pentru utilizatorul de rând care vrea doar puțin casual gaming.

Razer Goliathus Extended Chroma

Colecția de periferice conține și mousepad-ul Goliathus Extended Chroma, despre care pot spune că face casă bună cu DeathAdder V3 Pro.

Situat la mijlocul gamei Goliathus, mousepad-ul măsoară 294 mm în lățime și 920 mm în lungime. Se remarcă prin suprafața subțire, de doar 3 mm, mai ales că include iluminare RGB personalizabilă prin intermediul Razer Chroma.

Suprafața textilă nu doar că permite mouse-ului să alunece foarte ușor, dar am descoperit că este suficient de aderentă pentru a conferi acuratețea de care ai nevoie. Lovește acel sweetspot în care nu simți că trebuie să depui efort pentru a glisa mouse-ul, dar simți că poți descrie mișcări controlate pentru a-ți fixa ținta.

Este un pad ideal, spun eu, pentru cei ce preferă să joace cu un DPI mai mic sau pentru cei care doresc ca o mai mare suprafață din birou să le fie acoperită. Iar dacă sunteți mari amatori de RGB, faptul că banda LED este dispusă pe toată circumferința pad-ului nu poate fi decât un plus. Însă, trebuie să aveți pregătit un slot USB pentru alimentare.

Blackwidow V4 X – Pentru fanii tastaturilor full size

Blackwidow V4 X se adresează, spun eu, celor ce caută o experiență bună de tastare și nu sunt deranjați de cablu. Nu doar că tastatura are o construcție solidă – atât de solidă încât șasiul nu flexează aproape deloc – dar oferă aproape tot ce și-ar dori un gamer. De la funcționalitate și până la personalizarea iluminării tastelor, Blackwidow V4 X le include pe toate.

Fiind o tastatură full-size, avem la dispoziție inclusiv numpad-ul, foarte util dacă plănuiești să folosești tastatura și pentru muncă de birou. Tot pe partea dreaptă regăsim și o rotiță de volum, care se simte foarte bine de altfel. Aceasta este acompaniată de comenzi dedicate de play/pause și scroll.

Pe partea stângă se află șase butoane macro ce pot fi configurate după bunul plac, în funcție de jocurile pe care le jucați. Iar pentru taste, producătorul a folosit switch-uri mecanice Gen-3 Green. Acestea oferă un feeling clicky, tactil și vor fi apreciate de gamerii care preferă o tastatură mecanică cu feedback bun la apăsarea fiecărei taste. De asemenea, cursa acestora nu este prea lungă, iar tastele sunt bine spațiate. Ce-i drept, mi-a luat puțin să mă obișnuiesc cu rândul de taste macro din stânga și să nu le mai apăs crezând că sunt tastele Shift sau Caps Lock.

De asemenea, iluminarea fiecărei taste este customizabilă prin intermediul Chroma. Iar dacă doar vreți culori statice sau efecte predefinite, și acestea sunt disponibile în software-ul Chroma, pe lângă opțiunile avansate de customizare. Dacă aveți spirit creativ, vă puteți crea propriile efecte cu ajutorul acestui program.

Bineînțeles, la fel ca restul perifericelor din această colecție, tastatura beneficiază de o grafică specială. Dacă nu vreți neapărat o tastatură wireless, Blackwidow V4 X este o variantă de luat în calcul, însă mi-ar fi plăcut ca Razer să ofere și un wristpad la pachet cu tastatura, pentru un plus de confort. Totuși, mi-ar fi plăcut să văd un cablu detașabil, mai ales că nu vorbim despre o tastatură de buget.

Kraken V3 X – Un lucru încă mă deranjează

Un set de periferice nu ar fi complet fără o pereche de căști, iar pentru colecția Fortnite au fost alese căștile Kraken V3 X. Am deținut originalele Kraken X pentru o bună perioadă de timp, perioadă în care am apreciat ergonomia și faptul că sunt foarte ușoare, ceea ce le face perfecte pentru sesiunile lungi de gaming.

Kraken V3 X Fortnite Edition ies în evidență prin pitura albastră și accentele albastre de pe headband. În plus, Logo-ul iluminat Razer a fost înlocuit cu binecunoscuta lamă, pe care o întâlnim și pe restul perifericelor din acest pachet. Iluminarea RGB poate fi modificată și sincronizată cu restul perifericelor prin intermediul aplicației Chroma, pentru a obține efectul vizual dorit.

Căștile îmbină designul ergonomic, un microfon foarte clar și drivere de 40 mm ce vor satisface nevoile majorității gamerilor. Cu o masă de doar 285 de grame, Kraken V3 X nu vor pune prea mult stres pe cap, nici măcar în timpul sesiunilor lungi de gaming. Headband-ul are o pernuță foarte moale, iar cupele se mulează foarte bine pe forma capului. În plus, zona de contact este realizată din material textil, ce permite o mai bună circulație a aerului.

Driverele TriForce de 40 mm nu vor impresiona audiofilii, însă sunetul produs de acestea este satisfăcător pentru uzul zilnic: muzică, gaming, sesiuni de bârfă cu prietenii pe Discord. Iubitorii de bas vor aprecia punch-ul pe care aceste difuzoare îl au fără a distorsiona sunetul. Însă, mediile și înaltele puteau fi mai bine redate.

Cu toate că pe partea de sunet am găsit câteva aspecte care mă nemulțumesc, calitatea microfonului este foarte bună. Vei fi auzit clar de către colegii de echipă în joc sau în apeluri grație microfonului cardioid, ce are frecvențe de răspuns cuprinse între 100 și 10.000 Hz. Mi-ar fi plăcut ca brațul microfonului să fie detașabil sau măcar retractabil.

În plus, căștile se conectează prin USB și sunt plug and play. Eu am întâmpinat unele probleme prin faptul că software-ul Razer nu le detecta. Situația s-a rezolvat după câteva setări în Device Manager.

Cea mai mare nemulțumire pe care am avut-o cu originalele Kraken X și pe care o am și cu noua versiune rămâne construcția integrală din plastic. Consider că o bandă metalică ar fi un plus pentru durabilitatea căștilor în timp. Tocmai din acest motiv, recomand să nu forțați headband-ul, fiind realizat din plastic.

Concluzii și prețuri

Ediția limitată de periferice Fortnite Edition este clar gândită pentru pasionații jocului, însă prețurile mai mari vor juca, spun eu, un rol important în decizia de cumpărare.

Totuși, poate lucrurile vor fi îndulcite de faptul că fiecare dintre cele patru produse oferă câte un bonus în joc. Aceste bonusuri pot fi obținute cu ajutorul cartonașelor răzuibile incluse cu fiecare periferic în parte. Trebuie doar să introduceți codul pentru a colecta premiile în joc.

Pentru cei care nu sunt la fel de pasionați de Fortnite nu pot decât să recomand forma standard a perifericelor, mai ales mouse-ul DeathAdder V3 Pro, care rămâne o unealtă de precizie în mâinile gamerilor experimentați.

Prețurile pentru perifericele Razer Fortnite Edition sunt următoarele:

  • Razer DeathAdder V3 Pro – Fortnite Edition €199.99;
  • Razer BlackWidow V4 X – Fortnite Edition €199.99;
  • Razer Kraken V3 X – Fortnite Edition €119.99;
  • Razer Goliathus Extended Chroma – Fortnite Edition €119.99.

VIDEO

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre cele ... citește mai mult