Piaţa de soundbar-uri este similară cu cea de smartphone-uri. În funcţie de cât de adânci sunt buzunarele tale, poţi găsi tot timpul ceva care să ţi le golească, în timp ce alternative extrem de ieftine există întotdeauna. Modelul Trust GXT 668 Tytan este undeva în gama inferioară de preţ, aşa că aşteptările pentru performanţă şi putere erau iniţial destul de scăzute la aceste capitole.
Din fericire însă pentru cei cu bugete limitate, care îşi doresc un sistem audio simplu şi competent, acest combo de soundbar + woofer ar putea fi soluţia perfectă pentru o cameră de dimensiuni medii sau un „colţ” de gaming. Desigur, dacă veniţi la un soundbar de 500 de lei aşteptând sunet clar ca lacrima şi putere care să doboare pereţii, probabil că ar trebui să vă limitaţi aşteptările.
Difuzoarele stereo ale soundbar-ului reuşesc să ofere un sunet destul de bun, similar cu cel al sistemelor audio desktop de tip stereo sau 2.1 din gama aceasta de preţ. Avem o redare decentă a frecvenţelor medii şi înalte, chiar dacă acestea nu sunt extrem de bine separate în utilizare. Uimitor a fost faptul că la volum înalt difuzoarele nu distorsionează, însă sunetul nu este tocmai clar. Ce-i drept, la 60W putere totală a sistemului (RMS), volumul maxim nu este extrem de înalt, însă este de ajuns pentru a deranja vecinii, mai ales la bloc. Woofer-ul ajută de asemenea la „deranj”.
Este curios un lucru: pe soundbar, butoanele de control oferă acces la volum doar pentru întregul sistem şi posibilitatea de a tăia complet sunetul. Telecomanda însă vine şi cu butoane separate pentru controlul subwoofer-ului. Un alt buton care există pe telecomandă şi nu pe interfaţa soundbar-ului este butonul care stinge LED-urile de pe woofer. Dar există şi un buton exclusiv interfeţei, care nu se găseşte pe telecomandă. Acesta se numeşte ECO şi… n-am înţeles exact ce face. Intensitatea LED-urilor nu este micşorată, iar volumul rămâne la acelaşi nivel. Poate că boxele intră în stand-by mai repede cu acest mod pornit. Poate că nu, pentru că nu mi-am putut da seama.
Utilizarea unui sistem de acest gen pentru gaming, de exemplu este ciudat la un PC, unde eşti destul de aproape de unitate pentru a conecta o pereche de căşti pe fir, care ar putea oferi o spaţiere mult mai bună a sunetului, lucru important în special în jocuri de multiplayer competitive, sau chiar şi coop atunci când doreşti să comunici cu coechipierii. Pentru jocuri single player însă, un astfel de sistem este foarte interesant, oferind o experienţă „cinematică”. Poate că nu tocmai comparabilă cu ce ai primi într-o sală de cinema, însă woofer-ul produce are destul bas pentru a „tremura” mobila din când în când.
Nefiind vorba despre un sistem care se conectează prin USB, nu avem de a face cu software de configurare, deci suntem limitaţi pentru profiluri de sunet la cele trei implicite: gaming, music şi movie. Dintre toate, cel mai echilibrat pare să fie „gaming”, cu sunet puternic pe toate frecvenţele. Music pare să estompeze cam mult înaltele, în timp ce movie are prea puţin bas. Desigur, există opţiunea fără profil de egalizare, care păstrează toate frecvenţele la medie, decent în felul său, dar parcă prea „plat”. Avantajul este că pot fi setate frecvenţe direct din driverii de sunet ai plăcii pe care o foloseşti, în cazul în care nu eşti mulţumit de cele trei profiluri standard, atunci când este folosit pe PC.
Profilele de sunet implicite vor fi folosite în special pentru utilizarea la console, soundbar-ul oferind o conexiune S/PDIF optică. Pentru consolele care nu includ o astfel de ieşire pentru sunet, soundbar-ul poate fi conectat direct la televizor. Este important de menţionat însă că soundbar-ul nu oferă compatibilitate cu codec-uri Dolby sau DTS, deci va sunetul va trebui setat pe setarea implicită PCM/uncompressed pentru PlayStation 4 şi Xbox One.
Ce am observat, în comparaţie cu alte sisteme audio recente din gama de gaming: cele două surse de sunet sunt complet separate, deci nu se vor suprapune. Acesta poate fi un avantaj sau un dezavantaj, în funcţie de cazul de utilizare. Tranziţia de pe o sursă pe cealaltă nu este instantă, fiind prezent un timp de aproximativ 1-2 secunde de linişte între apăsarea butonului „Source” şi pornirea sunetului. De asemenea, acest model nu este echipat cu Bluetooth, ceva ciudat pentru un soundbar din 2018. Astfel, conectarea la un smartphone sau tabletă este posibilă doar prin mufă jack, sau adaptor jack pentru modelele fără aşa ceva. Integrarea unui modul Bluetooth ar fi eliminat cablul dintre soundbar şi subwoofer, care oricum este destul de scurt.
Am întâlnit şi câteva mici neajunsuri în utilizarea acestui sistem. Butoanele capacitive din partea de sus necesită puţin efort pentru utilizare. Trebuie să ţii degetul cam o secundă pentru a înregistra comanda pe buton, de multe ori. De asemenea, atunci când sunetul redat se opreşte complet, rămâne pentru două secunde un sunet „alb” (zgomot/fâşâit) care dispare apoi. Un alt aspect deranjant, în special pentru cei care vor opri LED-urile de pe subwoofer, este faptul că de fiecare dată când porneşti sistemul, luminţele se pornesc, indiferent dacă erau setate pe „off” dinainte. Iar dacă nu ai telecomanda la îndemână, va trebui să o cauţi, pentru că doar acolo există butonul de oprire al luminiţelor. De asemenea, nu există un port pentru căşti, deci va trebui să le conectaţi separat la computer, dacă vreţi să le utilizaţi în paralel cu sistemul audio.
Pentru un sistem audio de buget, Trust GXT 668 Tytan 2.1 îşi face treaba cu brio, calitatea sunetului fiind de medie, în condiţiile în care sistemul este unul de buget, cu putere destul de mare. Există stângăcii pe ici pe colo în materie de design, iar cablurile livrate în pachet vor satisface nevoile de bază pentru conectarea la un PC sau o consolă, însă sunt prea scurte şi nu foarte calitative.
Având în vedere preţul de 499 lei din prezent şi faptul că Trust oferă destul de des produsele sale la reduceri, acesta ar putea fi unul dintre cele mai bune sisteme audio pentru gamerii cu bugete foarte limitate.
Calitate bună a sunetului pentru preţul cerut
Poate fi conectat la două surse simultan (PC şi consolă)
Are toate accesoriile necesare în pachet
Poate fi montat pe perete
Ocupă o singură priză
Cablurile pot fi prea scurte pentru anumite cazuri de utilizare
Anumite butoane de control sunt doar pe telecomandă sau doar pe soundbar
Cam multe cabluri necesare pentru a pune sistemul în funcţiune