Intrând în aceeași ligă cu WiFi 6E și tehnologia 5G, standardul USB4 promite viteze de transfer cel puțin duble pentru perifericele care se conectează la portul USB, comparat actualei versiuni USB 3.2.
USB4 va fi, teoretic, de două ori mai rapid decât actualul standard USB 3.2 (20 Gbps), ceea ce înseamnă că va oferi până la 40 Gbps lățime de bandă. (Vitezele reale transfer vor fi ceva mai mici, în funcție și de performanța dispozitivelor folosite).
În mod uzual, cablurile USB pun la dispoziție canale bidirecționale, care primit transmiterea și primirea de informații de la dispozitivele conectate. Însă cu standardul USB 4 va fi posibilă cablurilor de date și pentru conexiuni unidirecționale, dublând încă odată vitezele de transfer până la un teoretic 80 Gbps. Spre exemplu, un cablu DisplayPort 2.0 va putea transmite atât semnal video 8K HDR folosind modul unidirecțional, cât și conexiuni de date la viteze USB4 folosind modul unidirecțional.
Teoretic, dispozitivele USB 4 compatibile cu modul de transmisie bidirecțional vor putea suporta și standardul Thunderbolt 3 dezvoltat de Apple, însă includerea acestui conector va fi decisă de producătorul echipamentului.
USB4 acceptă, de asemenea, standardul de încărcare USB PD, ceea ce înseamnă că smartphone-urile și alte dispozitive vor putea fi încărcate mult mai rapid prin USB 4, cu condiția să fi fost proiectate de la bun început pentru a folosi această tehnologie de încărcare rapidă.
În funcție de tipul dispozitivului, standardul USB4 permite selectarea între trei viteze de conectare: 10Gbps, 20Gbps și 40Gbps. În mod evident, microprocesorul unui stick USB din gama low-cost nu va folosi aceleași viteze de conectare ca un SSD performant dezvoltat special pentru noul standard de conectare.
Printre altele, standardul USB4 permite alocarea dinamic a lățimii de bandă disponibilă pentru dispozitive care folosesc în mod concurent același cablu de date. Spre exemplu, dacă redai prin conexiune USB 4 semnal video pe un monitor 4K, lățimea de bandă rămasă neutilizată va putea alocată în mod dinamic către hub-ul USB la care avem conectat un SSD extern, fără să mai fie necesar un cablu suplimentar pentru conexiunea la PC. La unele modele de monitoare externe pentru laptop, același cablu va putea fi folosit și pentru alimentare.
La fel ca actualul standard USB3, USB4 va păstra compatibilitatea cu standardele USB anterioare și va permite revizuirea în sus. Spre exemplu, o eventuală revizie USB4.1 va oferi performanțe crescute și alte caracteristici, fără a pierde compatibilitatea cu dispozitivele lansate anterior.