Oricât de mult ar vrea producătorii să impună conceptul de PMP, adevărul este că user-ul vrea muzică şi nu este foarte interesat de partea video. Sunt convins că dacă s-ar face o cercetare, mai puţin din 10% dintre cei care au PMP-uri îl folosesc şi pentru video. Motiv pentru care redarea audio este cea mai importantă funcţie, fie că vorbim de un PMP, de un MP4 sau de un MP3.
Calitatea sunetului este un criteriu subiectiv şi depinde foarte mult de căştile folosite. Cele incluse în pachet nu sunt grozave, dar nici penibile. Nu sunt foarte pretenţios când vine vorba de calitatea sunetului, aşa că mă declar mulţumit de Spinn, chiar şi cu căştile lui. Celor pretenţioşi însă, le recomand utilizarea unor căşti mai bune.
Muzică şi circ
Meniul dedicat muzicii are următoarele secţiuni: Songs, Now Playing, Playlists, Albums, Genres şi Pod Cast. Toate, mai puţin Now Playing, sunt modalităţi de sortare ale melodiilor stocate. Now Playing este centrul de control, când vine vorba de muzică. În cadrul acestuia sunt afişate titlul, artistul şi albumul de pe care face parte melodia redată, coperta albumului, timpul scurs, butoanele pentru trecerea la altă melodie, play/pauză şi repetare. Deasupra numelui melodiei sunt afişate cinci steluţe albe. Acestea îţi permit să atribui un rating melodiei active, de la una la cinci stele.
În zona superioară sunt afişate alte informaţii precum egalizatorul folosit, modul de redare, bateria şi ora. Tot acolo sunt plasate două butoane: Back şi OPT (de la options). Acestea sunt subliniate cu o linie portocalie pentru a evidenţia faptul că pot fi apăsate (ca nişte link-uri). Meniul de opţiuni din fereastra Now Playing oferă accesul la următoarele funcţii: modul de redare, selectarea egalizatorului, viteza de scanare, viteza de redare şi afişarea versurilor (dacă este cazul).
Egalizatorul grafic are 5 benzi şi include câteva setări predefinite (Rock, Jazz, Pop, Classic, Live şi Ubass). În afară de acestea, utilizatorul îşi poate configura propriul egalizator. Mai este disponibil şi modul SRS WOW HD. Din acesta fac parte 4 efecte care pot fi reglate după bunul plac: SRS, TruBass, Focus, Wow şi Definition.
Radio şi steluţe
În cadrul aplicaţiei FM, impresia de radio de pe timpuri este la ea acasă. Acesteia i se adaugă afişajul digital al frecvenţelor şi memorarea automată a posturilor şi iese o combinaţie retro-modernistă de toată frumuseţea. Se pot căuta respectiv salva şi manual posturile. Pot fi salvate maxim 30 de frecvenţe. Nu lipseşte nici posibilitatea înregistrări de pe radio.
Interfaţa este însă cea care face toţi banii, nu funcţiile. Pe centrul ecranului este afişată, mare, frecvenţa activă. Jos este o linie orizontală subţire şi lungă care reprezintă banda FM, de la 87.5 la 108. Posturile memorate apar ca nişte mici steluţe albe înşirate pe banda FM reprezentată de linia orizontală. Când învârţi spinner-ul, bara portocalie verticală care indică postul selectat se mişcă, de la stânga la dreapta, sărind direct de la o frecvenţă salvată la alta. Este genial.