Iriver Spinn, un player multimedia cu mult stil

21.11.2008
Iriver Spinn, un player multimedia cu mult stil
Autonomie, concluzii

Autonomie bună

Iriver estimează că autonomia lui Spinn ar fi undeva în jurul a 25 de ore pentru muzică şi 5 ore pentru video. Nu ştiu dacă este chiar aşa, nu am parcurs un ciclu complet de descărcare a bateriei folosind setările standard. Însă, pot să spun că după aproximativ 13 ore în care l-am utilizat din plin (multă muzică şi radio, aproximativ 30 de minute de video, navigare, configurare, diverse setări de egalizator, volum la peste 3/4 din capacitate) nu scăzuse nici măcar o liniuţă din baterie. Este posibil ca indicatorul bateriei să scadă brusc la un momentdat şi nu indice chiar corect nivelul de energie din baterie. Însă oricum e clar că autonomia este unul din punctele forte ale lui Spinn. Ajunge cu siguranţă la măcar 20 de ore autonomie pe muzică, la setările menţionate mai sus.

To Spinn or not to Spinn

Am două critici de făcut. Prima vizează partea de video, iar a doua butoanele back, atât cel fizic, cât şi cel grafic. Ambele butoane sunt prea mici. În rest, am doar remarci pozitive pentru Spinn. Ştiu că de la anunţul oficial şi până la finalizarea produsului s-au pierdut câteva funcţii pe drum. Printre acestea, slotul de memorie şi bateria care fi trebuit să poată fi înlocuită. Însă chiar şi aşa mi-a plăcut mult. Spinner-ul şi touchscreen-ul sunt principalele atuuri. Facilităţile sunt, în mare măsură, aceleaşi pe care le ştiam de la player-ele Iriver anterioare.

Nu-mi este însă foarte clar cât de bine se împacă Iriver Spinn cu cerinţele de bază ale user-ului "de la metrou", cel care face cea mai mare parte din vânzări. El ţine player-ul MP3 în buzunar. Pe când Spinn va fi incomod din două motive. În primul rând din cauza touchscreen-ului. Când ai un PMP cu ecran de 3.3 inch ţi-e cam milă să-l bai în buzunar. Cel puţin în pantaloni există riscuri majore. La fel de problematică este şi conectarea căştilor care se face de aşa natură încât să te incomodeze dacă îl ţii în buzunar. Spinn are ca target user-ul elitist, cel care pune mare preţ pe design şi funcţii şi este dispus să scoată ceva mai mulţi bani din buzunar. Majoritatea utilizatorilor însă vor prefera un player mic şi ieftin care să redea MP3-uri şi atât.

Oricum, una peste altă, Iriver Spinn este un PMP remarcabil, cu un design excepţional, dar care ascunde şi câteva nepotriviri minore pe latura practică. Efectul de radio de modă veche este impresionant. Îţi dă un feeling aparte. Păcat că nu scrie iPod pe el. Ar fi fost mai vizibil în vitrină.

Plusuri:

[+] design superb
[+] controller (spinner) excelent
[+] impresia de radio vechi
[+] touchscreen
[+] calitate bună a sunetului
[+] interfaţa grafică, meniuri
[+] autonomie bună

 

Minusuri:

[-] partea video are nevoie de îmbunătăţiri
[-] butonul de back este prea mic

premiu go4it.ro pentru design

Contrucţie, design

premiu go4it.ro pentru design Unii îl numesc MP4 player. Alţii, mai puţin la curent cu noutăţile din IT, îl consideră un player MP3 obişnuit. Adevărul nu e la mijloc, ci dincolo de ambele etichete. Iriver Spinn este un player multimedia portabil (PMP) de 8 GB care a poposit pentru câteva zile (dar îl voi ţine mai mult pentru că-mi place) în redacţia go4it.ro.

The spinner

Îţi aduci aminte radiourile din epoca de aur pe care se chinuiau bunicii tăi să prindă Europa Liberă? Dacă nu, înseamnă că erai prea mic sau încă nu existai. Dacă da, rememorează căutarea posturilor. Cum se învârtea butonul cilindric, iar indicatorul se plimba între frecvenţe de la stânga la dreapta sau invers. Exact asta este ideea de la care (cred) că au pornit designerii de le Iriver când au proiectat Spinn.

Numele vine de la controller-ul cilindric pe care îl învârţi şi îl apeşi pentru a apela funcţiile player-ului. El este actorul principal în această scenetă. Plasat în dreapta ecranului, spinner-ul (îl voi numi aşa pentru că mi se pare mai potrivit termenul decât controller) este responsabil de peste 50% din utilizarea acestui PMP. În combinaţie cu linia verticală care se plimbă prin meniul principal, spinner-ul reuşeşte să-ţi recreeze în minte imaginea nostalgică a imenselor radiouri vechi.

Iriver Spinn

Spinner-ul se învârte minunat, iar pleonasmul este intenţionat. Oferă un feedback excelent, se învârte lin, iar fiecare rotire completă (o poziţie) este însoţită de un click fin. Tot cu rol de feedback, dispozitivul vibrează în anumite momente, în timpul utilizării spinner-ului (de exemplu când ajungi la ultima opţiune dintr-un meniu şi învârţi în continuare pentru a reveni la prima opţiune). Dacă nu-ţi place vibraţia, o poţi dezactiva oricând de la opţiuni.

Ca utilizare propriu-zisă, spinner-ul are trei direcţii: rotire în stânga, în dreapta şi apăsare. În funcţie de meniul în care te afli poate avea diverse alte utilizări. În meniul principal rotirea corespunde navigării iar apăsarea este pentru selectare. În fereastra Now Playing, de redare audio sau video, rotirea spinner-ului schimbă melodiile iar apăsare corespunde funcţiei play/pauză. Când player-ul este blocat, spinner-ul poate fi totuşi folosit pentru reglarea volumului. Asta dacă bifezi opţiunea corespunzătoare de la setări.

The wow factor

Ca design şi construcţie, Iriver Spinn este un adevărat gadget. Iubitorii de gadgeturi îl vor considera cu siguranţă un dispozitiv trăsnet. Arată bine, este evidentă grija pentru detalii şi totuşi are un desen simplu şi la obiect, fără elemente fanteziste inutile. Este impresionant.

Iriver Spinn

Partea din dreapta, unde sălăşluieşte spinner-ul, este (din cauza acestuia) rotunjită. De aceea, unii pot avea impresia, la prima vedere, că de acolo ar trebui să mai apară un element de construcţie. Eventual un al doilea ecran, o tastatură QWERTY ca la telefoane sau ceva. Nu este cazul, partea respectivă este rotundă doar pentru a fi în ton cu spinner-ul.

Pe latura superioară a player-ului sunt trei elemente: sistemul de blocare, butonul cu funcţie de back şi microfonul pentru înregistrare. Cu butonul de back am o problemă: e prea mic. Din cauza asta este destul de dificil de folosit. Pe latura stângă, opusă spinner-ului, sunt plasate butonul de pornire/oprire şi volumul. Jos are doar intrarea pentru conectorul USB.

Intrarea pentru căşti este poziţionată exact în zona rotundă, unde este spinner-ul. Doar că spinner-ul este sus, iar mufa de căşti intră jos. În general nu e nicio problemă cu această abordare. Doar dacă ai de gând să-l ţii în buzunar va fi cam dificil şi nici mufa nu se va simţi foarte bine.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News