Mp3 Playerele anului 2007

18.12.2007
Mp3 Playerele anului 2007
Mp3 playere pentru gadgetari

Atunci când eşti gadgetar te uiţi după cel mai bun raport preţ/performanţe la un produs. Exact aici se încadrează MP3 Playere-ele de pe această pagină: funcţii de vârf, design de excepţie, memorie flash şi preţ nu foarte piperat.

iRiver Clix2

Mulţi îl consideră un gadget pentru femei. Aceasta deoarece arată extraordinar de bine. Însă Clix2-ul e mai mult decât o jucărie aspectuoasă, mult mai mult chiar.

Ecranul TFT AMOLED de 2,2” şi rezoluţia de 320 x 240 px fac de ruşine mulţi dintre concurenţi. Toate aplicaţiile se vor vedea genial, ca să nu mai vorbim de filme. Şi asta chiar şi în condiţii de lumină puternică. Modalitatea de control este ingenioasă iar silueta zveltă îl face practic şi uşor de cărat de colo-colo în buzunar.

iRiver Clix2

Ce ne mai place la X20? Capacitatea de stocare de 2-8 GB, radio-ul FM cu o mulţime de setări şi interfaţa intuitivă caracteristică playere-lor iRiver. A da, şi preţul: versiunea de 4 GB e 500 RON. Dar ce nu ne place? Că bateria ţine doar 12 ore în practică, deşi pe hârtie scrie că ar rezista 25… Cu toate acestea, e un best buy cu siguranţă.

iRiver x20

iRiver-ul X20 este de fapt cel mai feroce concurent al Clix2-ului. El excelează acolo unde fratele mai mic şi mai subţire dă greş: are o baterie ce ţine lejer 20 de ore în modul audio şi care în plus poate fi scoasă şi înlocuită cu alta, suportă carduri microSD şi are Line-In.

Diferă mult faţă de Clix2 ca formă şi construcţie: e mai mare, mai greu, mai butucănos şi are controale clasice, gen rotiţă mutifuncţională. Dar este parcă mai practic şi mai bun în slujba sa de zi cu zi: player MP3. Ştie desigur să redea video şi foto, însă ecranul e mai slab (LCD faţă de OLED).

iRiver X20

Ca un ultim argument în balanţă, iRiver-ul X20 e şi ceva mai ieftin: versiunea de 4 GB costă 440 RON. Chiar şi aşa, alegerea între cele două e dificilă, ambele fiind dispozitive de top cu funcţii de vârf. X20-ul e mai practic, Clix-ul e mai aspectuos.

Apple iPod Nano

Noul Nano a pierdut silueta ce îl făcuse celebru atunci când Steve Jobs l-a prezentat pentru prima dată publicului larg acum câţiva ani. A devenit mai lat şi mai pitic. Comunitatea l-a desfiinţat când au apărut primele poze spion ale sale, însă a învăţat să îl accepte după aceea. Pentru că noul iPod Nano a primit un ecran mai mare, de 2”, rezoluţie superioară QVGA (320 x 240 px) şi capacitate de stocare sporită. Dar cam atât, pentru că în continuare slotul pentru card sau radio-ul FM lipsesc cu desăvârşire.

Aşadar, când vom afla că noul Nano de 4 GB costă 750 RON, adică mult mai mult decât concurenţii de la iRiver, stăm şi ne gândim pentru ce? Pentru serviciul iTunes, care nici măcar nu suportă carduri emise în România? Pentru că este Apple? Să fim serioşi…

Apple iPod

SanDisk Sansa View

Sansa View-ul încă nu se găseşte pe la noi dar cu siguranţă ar avea un cuvânt de spus în lupta dintre iRiver şi iPod. Pentru că e o jucărie ce oferă mai mutle decât Clix2-ul la un preţ puţin mai mic chiar.

Sansa View

Ecranul are 2,4” şi e perfect pentru a vizualiza filmuleţe sau fotografii. Beneficiază de o autonomie impresionantă de 35 de ore pe hârtie (rămâne de văzut cum se comportă în realitate), slot pentru card de extensie microSD, radio FM şi capacitate de stocare de 8 sau 16 GB. Destul pentru câteva mii de piese, pe care le puteţi încărca de pe calcualtor sau cumpăra prin intermediul serviciului Best Buy Digital Music Store.

Şi ca totul să fie ideal, Sansa View-ul arată şi foarte bine, cu a sa carcasă super slim, neagră-lucioasă şi rotiţa frontală. Aşteptăm să vedem cât va costa în România, preţul pentru versiunea de 8 GB fiind de 150$ în afară.

Click pentru a compara
Alea mici – MP3 playere pentru pretenţii puţine

Mp3 playerele sunt o parte importantă din viaţa noastră. Fie că suntem in metrou, pe drum, acasă sau poate chiar la birou, atunci când dorim să ascultăm piesele muzicale preferate, Mp3 Player-ul este cel care ne poate ajuta cel mai uşor.

Ce ceva vreme în urmă vă povesteam despre telefoanele cu funcţii dedicate multimedia, acum este timpul pentru un top al celor mai tari MP3 playere care au văzut interiorul urechilor audiofililor în anul 2007. Totul organizat pe categorii: alea mici, alea medii şi alea mari şi tari.

Alea mici – MP3 playere pentru pretenţii puţine

De fapt, nu chiar aşa puţine. În această categorie vom include piticii, playerele super portabile şi micuţe, ce nu dispun de funcţii foarte complexe şi au prin urmare şi un preţ decent.

Creative Zen Stone Plus

Zen Stone Plus-ul este ca o pietricică. Doar ca aspect (care pe mine nu prea mă dă pe spate), pentru că în realitate nu e un bolovan de player MP3 ci chiar o jucărie destul de potentă. Adevăratul său atu stă însă în preţul imbatabil. Pe la noi, versiunea cu memorie de 1 GB e 100 de RON iar cea cu 2 GB vreo 200. Chiar ieftin pentru un produs ce nu poartă numele unui fabricant de conserve din China…

Ce ştie? Păi să redea muzică. Are chiar şi un ecran OLED, dar e ca şi cum nu îl avea, pentru că este minuscul (64 x 64 px) şi bun doar pentru a observa cât a mai rămas din durata de viaţă a bateriei. Baterie care nu se bucură de cea mai grozavă autonomie. Ei spun că ar merge spre 9 ore, dar în realitate… dacă vrei să mergi la mare cu trenul mai bine îţi iei altceva.

Zen Stone

Calitatea audio a sunetului redat de Stone e bunicică, atât timp cât nu foloseşti căştile din pachet. În plus, jucăria vine în vreo 6 variante de culori ale carcasei. Eu prefer negrul totuşi.

Una peste alta, Creative Zen Stone Plus este un MP3 player pentru cei cu buget redus, care pe lângă funcţia de bază, cea de a reda piese MP3, mai vine şi cu ceva în plus. Aşa că merită…

Apple iPod Shuffle generaţia 3

Toată lumea ştie ce e iPod-ul Shuffle. E mic, arată genial, e de tip Clip-On şi vine cu vestita rotiţă iPod (rotiţă care se pare că a fost inventată de cei de la B&O dar brevetată de Apple). Are capacitatea de stocare de 1 GB şi nu dispune de ecran. Pentru că aceasta este şi ideea din spatele jucăriei: rularea de piese în ordine aleatoare.

Calitatea audiţiei este foarte bună chiar şi cu perechea de căşti inclusă în pachet. L-am folosit însă cu o pereche de Logitech FreePulse wireless şi a fost minunat. Iar autonomia este şi ea decentă: spre 12 ore.

Apple Shuffle

Ce contestă multă lume la Shuffle este preţul. Da, e un iPod şi da, preţul este cam piperat (versiunea de 1 GB – 300 RON). Cu toate acestea este cel mai de succes de pe piaţă în categoria sa. De ce? Păi e simplu, pentru că e iPod.

Creative Zen V Plus

Creative revine în categoria player-elor pentru cei cu bugete reduse cu modelul Zen V Plus. La un preţ comparativ cu cel al iPod-ul Shuffle, jucăria de la Creative oferă mult mai multe lucruri în plus: ecran OLED color de 1,5 inch, radio FM, redare foto şi video (chiar dacă a urmări un video pe un ecran de 1,5” nu e cea mai bună idee), funcţie de reportofon şi multe altele.

Singurul aspect unde Zen V Plus pierde este cel estetic: butoanele şi forma sa nu sunt chiar cele mai bine alese. Ca să nu mai vorbim de rotiţa de control hidoasă de pe suprafaţa frontală.

Creative Zen V Plus

Aşadar, cei practici vor alege Creative-ul Zen V Plus în dauna altor produse mai aspectuoase dar mai puţin dotate. Înclin să cred însă că nu toţi ar face-o…

iRiver T60 FM

Ultimul, dar nu cel din urmă MP3 player, din această categorie este iRiver-ul T60 FM. Acesta îmbină designul destul de reuşit cu funcţiile bogate şi cu aspectul practic. De ce?

Pentru că este un player MP3 cu radio FM şi funcţie de reportofon ce beneficiază de autonomie de spre 20 ore. În plus oferă alarmă, ceas, egalizator audio, suport pentru taguri ID3 şi multe altele. Este negru (sau alb), are capacitatea de stocare de 1 GB şi costă nu prea mult: cam 150 RON. iRiver-ul T60 dispune de ecran CSTN de 1,1”, color, cu un rol mai mult figurativ desigur.

iRiver T60 FM

Un lucru de apreciat după părerea mea este că micul player funcţionează cu baterii AAA. Aşadar, când ţi s-a terminat energia, nu trebuie să alegi înebunit după o priză, ci bagi altă baterie (sau un acumulator) şi gata, îţi poţi relua audiţia. Uşor şi rapid.

Compară-le

Desigur, o mulţime de alte playere ar putea intra în această categorie, şi aici vrobim doar de cele notabile, nu cele de duzină. Oricum, favoritul meu are fi iRiver-ul T60, datorită autonomiei şi proiectării sale practice. Voi pe care l-aţi alege?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News