SanDisk Sansa Clip – pentru urechi pretenţioase şi buzunare subţiri

21.03.2008
SanDisk Sansa Clip – pentru urechi pretenţioase şi buzunare subţiri
Performanţe şi concluzii

Performanţe

Cei familiarizaţi cu meniul playerelor SanDisk Sansa vor avea o binevenită senzaţie de de deja-vu la utilizarea lui Sansa Clip. Pentru ceilalţi, una-două zile de butonare vor fi de-ajuns pentru familiarizare. Dacă dispuneţi de un sistem de operare Windows XP cu SP2 sau Vista, playerul va fi recunoscut automat în modul MTP. Asta înseamnă că nu îl veţi putea folosi în mod direct ca mediu de stocare. Însă acest mod permite crearea playlist-urilor pentru fiecare director în parte. Această acţiune este necesară deoarece Sansa Clip, la fel ca oricare alt player din aceeaşi familie, nu permite navigarea prin memoria internă pe baza structurii de directoare. În lipsa sistemelor de operare menţionate mai sus, dispozitivul se va comporta ca un stick USB.

SanDisk Sansa Clip – în loc de breloc?

Ne-am fi dorit să prezentăm grafice şi cifre comparative pentru a susţine următoarea afirmaţie, dar cred că v-am fi plictisit pe mulţi dintre voi cu acele noţiuni preluate din limbajul comun al pasionaţilor de Hi-Fi. Pe scurt, calitatea audio oferită de SanDisk Sansa Clip este excelentă. Şi nu o spunem doar noi. Din păcate, va trebui să apelaţi la o altă pereche de căşti decât cea oferită în pachet pentru a beneficia de aceasta. Calitatea superioară a ieşirii audio nu a fost specifică playerelor SanDisk până acum. Audiofilii mai pretenţioşi pot lua în considerare acest model pentru acele momente petrecute în sala de fitness sau în aer liber, însă vor trebui să renunţe la formate precum FLAC sau OGG.

Despre modulul FM nu avem prea multe de spus. Recepţia este bună, dar calitatea sunetului este puţin peste medie. Înregistrarea melodiilor transmise în eter se face în format WAV. Înregistrarea folosind microfonul intern poate fi oprită temporar de utilizator pentru a elimina părţile irelevante, iar formatul utilizat este tot WAV. Pentru cei care adorm ascultând melodiile preferate a fost inclus un timer cu valori predefinite de 10, 20, 30, 45, 60, 90 şi 120 de minute.

SanDisk Sansa Clip – la scară reală

Bateria integrată ar trebui să aibă o autonomie de 15 ore la redarea melodiilor MP3 cu 128kbps şi a WMA-urilor cu 64kbps. În cazul unei utilizări normale, timpul a scăzut în unele cazuri sub pragul de 10 ore. Pentru utilizatorii care îl vor lua cu ei la când aleargă sau pentru cei care au contact cu calculatorul în fiecare zi, autonomia aceasta mai scăzută nu este însă o problemă. Ca majoritatea playerelor actuale încărcarea bateriei se face prin portul USB. Ar mai trebui menţionate două mici probleme întâmpinate. Datorită sistemului de navigare bazat pe playlist-uri, se pare că Sansa Clip nu se înţelege prea bine cu fişierele MP3 fără ID3 tag. În plus, playerul nu a redat corect două melodii MP3 comprimate la 192kbps care nu au creat probleme în alte cazuri. Acest fapt nu trebuie însă generalizat.

Concluzii

SanDisk Sansa Clip – mic şi performant

La final, SanDisk Sansa Clip rămâne o alegere foarte bună pentru un player de dimensiuni mignone. Calitatea audio şi dotările pot lăsa în umbră micile imperfecţiuni legate de navigare şi autonomie. Singurul concurent serios pentru el ar putea fi Creative Zen Stone Plus, dar care nu punctează la fel de bine la calitatea audio sau autonomie. Dacă ar fi să adăugăm ceva la Sansa Clip, ar fi un slot microSD cu suport SDHC. Nu ar mai fi avut concurenţi în segmentul său din perspectiva cantităţii de memorie. Preţul este mai mare decât al playerelor ordinare de prin ofertele supermarket-urilor, însă un utilizator cu urechea fină nu ar trebui să fie descurajat de acest fapt. Comparativ cu un iPod Shuffle de generaţie actuală, SanDisk Sansa Clip este însă cu mult mai ieftin.

Plusuri şi minusuri:

[+] Calitate audio excelentă

[+] Dotări generoase

[+] Dimensiuni reduse

[] Poziţionare butonului de volum

[] Căşti modeste

[] Lipsa unui slot microSD

Urmărește Go4IT.ro pe Google News