În toamna lui 2005, Apple introducea pe piaţă modelul iPod Nano, urmaşul miniaturizat al celebrului model iPod Mini. Acesta aducea destule îmbunătăţiri succesorului, însă a avut şi destule "bube". Poate tocmai de aceea, la nici un an de la apariţie, Apple îi lansează succesorul, iPod Nano generaţia a doua. Cu ce este acesta mai bun vă întrebaţi? Singurul mod de a vă lămuri este să citiţi în continuare.
Întâi să vedem ce ne oferă practic această nouă schimbare: 3 modele care diferă doar prin capacitatea de stocare, dispunând de 2, 4 şi 8 GB şi costând 149$, 199$ şi respectiv 249$ pe piaţa americană. În rest dimensiunile, forma şi greutatea sunt identice, şi desigur, cât mai mici posibile.
Ca aspect exterior, noul Nano pare să se reîntoarcă în trecut, semănând foarte mult cu bunicul Mini: aceeaşi carcasă din aluminiu, aceleaşi margini rotunjite, aceleaşi tente coloristice, aceeaşi rotiţă de control. Toate acestea însă integrate pe dimensiunile liliputane ale primul Nano. Desigur, reacceptarea culorilor vii roşu, roz, cyan pe lângă clasicele nuanţe alb şi negru pentru carcasă, precum şi confecţionarea acesteia din aluminiu anodizat sunt un mare plus, iPod-ul având acum un aspect mai "fancy" şi fiind mult mai solid şi mai rezistent la zgârieturi şi şocuri. Revenind la culori, trebuie să vă spunem că acestea diferă între cele 3 modele:
• iPod 2 GB – argintiu
• iPod 4 GB – argintiu, roşu, roz, cyan
• Ipod 8 GB – negru
Schimbarea de generaţie nu a adus doar un facelift, ci şi destule modificări interioare. S-a păstrat organizarea internă pe categorii, foarte practică de altfel, şi rotiţa care permite accesul la toate meniurile si funcţiile. Un plus important este funcţia de search pentru categoria Muzică, neexistentă pe iPod-ul Nano iniţial. Totuşi o funcţie de search dar fără taste pentru scrierea literelor? Oricât de ciudat ar părea da, literele fiind scrise tot prin intermediul rotiţei, şi chiar dacă la început va fi puţin cam dificil, după ce vă veţi obişnui acest lucru se va rezolva destul de facil. Era de aşteptat introducerea unei astfel de funcţii, pentru că era destul de dificil de accesat o anumită melodie, mai ales în cazul în care nu aveaţi un playlist organizat pe categorii şi albume.
Mulţi utilizatori ar fi dorit poate un ecran de dimensiuni mai mari decât cel cu diagonala de 1,5" oferit. Dar aceasta ar fi fost imposibil păstrându-se dimensiunile vechii generaţii. În schimb, Apple a introdus un ecran ceva mai luminos, de fapt chiar cu 40% mai luminos decât cel vechi. Un foarte bun atu pentru noua capacitate de a reda format-ul foto, preluat de la fratele mai mare iPod Video. În continuare nu putem vizualiza format video, dar să fim serioşi, oricum nu se putea urmări nimic pe un ecran atât de mic. Utilă este şi noua funcţie de înregistrare a vocii, prin intermediul unui microfon ataşabil, acesta nefiind incorporat. La fel nu este inclus un receptor FM, dar se poate ataşa unul. În acest punct Nano-ul pierde destul de mult în faţa concurenţei, multe alte modele similare oferind radio FM incorporat. Poate că Apple ar fi trebuit să ia în considerare mai mult acest aspect…
Apple a adus miniaturizarea şi în cadrul ambalajului în care vine pachetul iPod Nano. Şi ce conţine acest pachet? Player-ul propriu zis desigur, dock-ul pentru alimentare şi transfer de date, setul de căşti şi un ghid de utilizare. Căştile diferă puţin de cele incluse la prima generaţie Nano, ele nemaiavând acel burete care le fixa în ureche, lucru considerat pozitiv de unii şi negativ de alţii… CD-ul cu soft unde este vă întrebaţi? Ei bine nu este, pentru că s-a considerat inutilă introducerea sa. Lucru adevărat doar în cazul utilizatorilor de Mac-uri, pentru că cei ce folosesc PC-uri vor avea o surpriză: trebuie să instaleze iTunes în prealabil pentru a putea conecta iPod-ul. Lucru foarte simplu dacă dispunem de o conexiune la internet. Dar ce se întâmplă în caz că nu? Această opţiune a fost se pare exclusă de cei de la Apple…
La fel ca şi modelele Shuffle şi Video, noua serie iPod Nano foloseşte un dock pentru conectarea la PC, împreuna cu soft-ul iTunes. Se pot copia fisierele în ce director dorim sau putem lăsa iTunes-ul să-şi facă treaba automat, existând optiunea Autofill. Şi după ce am încărcat muzica şi bateria, putem pleca la drumuri foarte lungi fără probleme, deoarece autonomia iPod-ului Nano este una impresionantă de peste 24 de ore.
Concluzionând, noul Nano este un urmaş demn al unui model de succes, preluând elementele bune ale predecesorilor săi şi îmbinându-le într-un dispozitiv cu design atrăgător şi funcţionalitate desăvârşită.