Următorul Apple Watch ar putea detecta din timp simptome ascunse ale COVID-19

22.04.2020
Următorul Apple Watch ar putea detecta din timp simptome ascunse ale COVID-19

Apple Watch este deja cel mai bine vândut ceas din lume, fie că vorbim despre cele inteligente sau despre întreaga categorie la nivel mondial, însă modelul Apple Watch Series 6 care se va lansa la toamnă ar putea sparge noi recorduri. Motivul este faptul că va fi echipat cu un nou senzor, un oximetru, care poate calcula nivelul de oxigen din sânge, instrument care poate salva viețile utilizatorilor în anumite situații, întrucât va putea depista anumite simptome de COVID-19 chiar înainte ca acestea să se manifeste.

Desigur, există și alte dispozitive pentru măsurarea nivelului de oxigen din sânge și chiar și alte ceasuri inteligente care oferă deja asta. Totuși, faptul că un accesoriu pe care te-ai obișnuit deja să îl folosești (și pe care îl ai cu tine permanent) poate să măsoare acest indice și faptul că este vorba despre un produs atât de popular, va duce cu siguranță la vânzări foarte mari ale acestui dispozitiv. Având în vedere însă problemele care au apărut în cadrul procesului de fabricație la nivel mondial, este foarte posibil ca Apple să nici nu poată ține pasul cu cererea.

Conform doctorului Richard Levitan din Statele Unite, pacienții infectați cu COVID-19 sunt intubați și respiră cu ajutorul ventilatoarelor, ajung la spital cu un nivel al oxigenului în sânge de 50%, în ciuda faptului că nu par să se simtă foarte rău. Un nivel normal al oxigenului ar fi între 94 și 100%, deci bolnavii de COVID-19 nu primesc decât jumătate din cantitatea necesară de oxigen din cauza problemelor respiratorii, precum pneumonia, pe care boala le provoacă.

Având la dispoziție un ceas inteligent care poate să măsoare imediat nivelul de oxigen din sânge, oriunde te-ai afla, ai putea sesiza mult mai repede simptomele „silențioase” ale bolii și ai putea astfel primi tratament mai repede. Mulți dintre pacienții de COVID-19 care își pierd viața din cauza acestuia, ajung la spital prea târziu pentru a mai putea fi tratați prin metodele disponibile în acest moment.

De altfel, nivelul de oxigen din sânge poate să indice și alte afecțiuni precum probleme cu inima sau probleme ale creierului. Astfel, utilizatorii ar putea fi încurajați să meargă la un spital pentru analize, situație în care ar putea depista din timp diverse probleme care le-ar putea pune viața în pericol.

Oximetrul a fost depistat deja în codul iOS 14 care a ajuns pe internet, deci cel mai probabil, Apple Watch Series 6 va include această componentă. De asemenea, noul ceas va fi echipat și cu un modul WiFi 6. Alte funcții care ar putea ajuta utilizatorii vor fi de asemenea prezente. Deja mai mulți utilizatori au fost salvați datorită senzorului de cădere accidentală, în timp ce un mod de monitorizare a somnului ar trebui să debuteze în următoarea versiune de watchOS. Încă de la Apple Watch 4, ceasurile companiei oferă și posibilitatea de a realiza rapid o electrocardiogramă (EKG) direct pe ceas, funcție care poate detecta afecțiuni ale inimii precum fibrilația atrială.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult