Apple este lider pe piaţa de dispozitive de purtat, seria de produse Apple Watch fiind în toate topurile de vânzări. Astfel, compania nu putea rata un ciclu de upgrade anual, iar Apple Watch Series 5 pare să fie mai degrabă o actualizare iterativă asupra hardware-ului de anul trecut, decât un produs 100% nou. Din fericire, acesta pare să includă destule îmbunătăţiri încât să îi convingă pe cei care folosesc ceasuri din generaţiile mai vechi să facă upgrade.
Cea mai importantă noutate la Apple Watch Series 5 este display-ul always-on. Acesta foloseşte un nou panou LTPO (low temperature poly-silicon and oxide display) care beneficiază de posibilitatea de a afişa la refresh rate variabil. În utilizare normală, atunci când sunt multe elemente pe ecran, acesta va afişa la 60Hz, iar atunci când afişează lucruri statice, poate coborî la 1Hz. Astfel, consumul de energie este substanţial redus, în timp ce un senzor de lumină ambientală reglează luminozitatea automat.
În ciuda ecranului care rămâne pornit tot timpul, Apple Watch Series 5 promite aceeaşi autonomie de 18 ore de utilizare mixtă precum Apple Watch Series 4. Cei care nu folosesc ceasul pentru activităţi sportive pot depăşi aceste estimări, întrucât senzorii de monitorizare sportivă sunt cei care consumă cel mai mult, alături de GPS şi LTE.
Faţă de Apple Watch Series 4, care are acelaşi design exterior, Apple Watch Series 5 a mai primit şi o busolă digitală (magnetometru), care funcţionează la fel ca pe telefon. Poţi acum vedea pe hartă în timp real direcţia în care alergi, iar noua aplicaţie de busolă oferă coordonatele GPS exacte, cât şi altitudinea, pe lângă orientare prin indicarea punctelor cardinale.
Apple Watch Series 4 vine în două dimensiuni, cu ecran de 40 mm şi cu 44 mm, fiecare fiind de asemenea livrat în variantă standard, cu GPS, sau variantă LTE, cu cartelă eSIM, care poate fi folosită pentru conectivitate la internet şi apeluri de voce fără telefon. Modelele cu LTE pot acum să apeleze automat serviciile de urgenţă din ţara în care te afli, fără un plan de date activ. De altfel, Apple Watch Series 5 este realizat şi din mai multe materiale şi mai multe culori decât în trecut.
Avem modelele de bază, cu carcasă din aluminiu, care sunt livrate în culorile Space Gray, Silver şi Gold, modelele din oţel inoxidabil, în variante Space Black, Gold şi Natural Steel şi pentru prima dată, Apple Watch Series 5 Edition cu o carcasă din titan, cu variante de culoare Titan şi Space Black. Nu în ultimul rând, varianta Edition Ceramic se întoarce, cu carcasă albă realizată din material ceramic. Apple rămâne în parteneriat cu Nike şi Hermes, livrând versiuni dedicate acestor brand-uri, cu skin-uri exclusive pentru interfaţă şi brăţări premium dedicate.
Când vine vorba despre preţuri, situaţia este foarte complicată. Modelele standard, cu carcasă din aluminiu pornesc de la 399 dolari pentru modelul 40mm cu GPS şi 429 dolari pentru modelul de 44mm. Variantele Stainless Steel pornesc de la 699 dolari, respectiv 749 dolari, în timp ce versiunea superioară „premium” Edition Titan porneşte de la 799/899 dolari. În cele din urmă, varianta Edition Ceramic este listată la 1.299 dolari în versiunea „mică” şi 1.399 în varianta mare.
Toate modelele, în afară de cele din aluminiu, sunt echipate şi cu modem LTE standard. Pentru variantele de bază, alegerea unui model cu conectivitate la reţea adaugă încă 100 de dolari la preţul final. Desigur, în funcţie de brăţările alese, preţurile pot varia foarte mult, unele modele fiind la fel de scumpe precum ceasul, sau chiar mai scumpe.
Vestea bună este că Apple Watch Series 3 rămâne în ofertă ca o alternativă de buget şi a primit un preţ special redus: 199 dolari. Apple Watch Series 5 ajunge în magazinele din SUA pe 20 septembrie, în aceeaşi zi cu noile iPhone-uri.