În timp ce, în alte domenii de activitate, Huawei trece prin vremuri tulburi, gigantul chinez a înregistrat un succes considerabil în ultimii ani atunci când vine vorba despre smartwatch-uri. Ceasurile din seriile Watch GT și GT2 s-au dovedit a fi „bestseller-e”. Astfel, pariul pus de Huawei pe autonomie, în dauna altor elemente, s-a dovedit a fi unul câștigător. Ce faci însă când îți dorești să obții aceeași durată de viață impresionantă a bateriei, dar și dotări premium? Răspunsul a fost simplu: lansezi Huawei Watch GT2 Pro.
Trebuie să recunosc că, în ciuda faptului că în ultima vreme mi-au trecut prin mână destule smartwatch-uri, niciunul nu a făcut o primă impresie comparabilă cu Huawei Watch GT2 Pro. Pe lângă faptul că ambalajul ceasului, în sine, lasă impresia unui produs de calitate, Huawei a inclus în cutie accesorii pe care alți producători de top le omit. Spre exemplu, modelul primit de noi în teste beneficia de două curele: una gri de piele (marcată Genuine Leather), elegantă, și una neagră, de silicon, mult mai potrivită pentru activitățile sportive.
De asemenea, în pachet este inclus și încărcătorul circular, magnetic, care alimentează ceasul în mod wireless, Huawei renunțând, pentru acest model, la încărcarea prin pini metalici. În plus, spre deosebire de recentul Samsung Galaxy Watch 3, Huawei Watch GT2 Pro a mers încărcat fără probleme și prin intermediul unui wireless charging pad Samsung.
Iar impresia aceasta, de produs super-premium din gama sa, este amplificată și de materialele din care este construit Huawei Watch GT2 Pro: ceasul beneficiază de afișaj AMOLED acoperit de sticlă din safir, mult mai rezistentă la zgârieturi decât obișnuitul Gorilla Glass folosit de alte modele. Iar în această gamă de preț, chiar și în domeniul ceasurilor de mână tradiționale, non-smart, rareori găsiți modele dotate cu safir în locul cristalului mineral.
Și, în timp ce alți concurenți se mulțumesc cu oțelul inoxidabil, corpul lui Huawei Watch GT2 Pro este construit din titan, un alt material premium pe care îl întâlnim, de obicei, în ceasuri de mână mult, mult mai scumpe. Pentru a completa această ofertă impresionantă, partea din spate a ceasului este construită din ceramică, oferindu-i un look cu adevărat spectaculos. De altfel, Huawei se laudă și cu o rezistență la apă de 50m (5 ATM), însă orice pasionat de ceasuri știe că un astfel de rating nu este suficient pentru putea plonja sau face scufundări cu un asemenea dispozitiv, mai ales în apă sărată.
Un alt aspect care, personal, mă deranjează este mărimea un pic cam exagerată a cadranului ceasului: cu un diametru de aproape 47mm, Huawei Watch GT2 Pro se poate dovedi nepotrivit pentru cei cu încheieturile mai subțiri. Mai ales în condițiile în care ecranul propriu-zis are de fapt numai 1,39 inci, deci Huawei putea renunța lejer la bezel-ul exterior, marcat cu inscripții ce semnalizează orele, în favoarea unui look potrivit pentru mai multe persoane.
Aminteam mai devreme că seria de ceasuri Watch GT pune un accent deosebit pe autonomie, iar modelul GT2 Pro nu face excepție de la această regulă. În regim normal de utilizare, ba chiar folosit și pentru a monitoriza unele exerciții la sala de fitness, cu funcție de Always On Display activată, am depășit lejer o săptămână de funcționare continuă. Mai mult, fără Always On Display, GT2 Pro depășește două săptămâni de autonomie, mergând chiar spre 20 de zile.
Însă, pentru o asemenea performanță, întotdeauna există un preț ce trebuie plătit, iar, în cazul lui Huawei Watch GT2 Pro, acesta este legat de software-ul ce echipează ceasul, cam sărăcăcios pentru pretențiile premium ale acestui produs.
Cei care se așteptau la funcționalitatea completă a unui smartwatch vor fi dezamăgiți: Huawei Watch GT2 Pro folosește sistemul de operare minimalist LiteOS, special conceput pentru a spori autonomia dispozitivului. Cu alte cuvinte, trebuie să vă mulțumiți cu aplicațiile de bază preinstalate pe ceas, adăugarea de funcționalitate nouă prin intermediul unor unelte suplimentare fiind aproape imposibilă.
Există o variantă, prin intermediul instalării serviciilor mobile Huawei, apoi a AppGallery, alternativa Huawei la Google Play Store, și descărcarea de acolo a celei mai recente ediții de Huawei Health, ce conferă posibilitatea de a instala și alte aplicații. Oferta este însă extrem de săracă, limitată doar la câteva jocuri, total disproporționată față de efortul pe care trebuie să-l depuneți daca nu dețineți un telefon Huawei. Iar, dacă aveți un telefon Apple, soft-ul Huawei Health pentru iOS nici măcar nu permite această opțiune.
În rest, cine a mai avut ocazia să încerce diferite astfel de dispozitive de la alți producători va remarca o asemănare izbitoare între sistemul de operare LiteOS al celor de la Huawei și software-ul disponibil pe majoritatea ceasurilor Amazfit, spre exemplu. Se merge într-atât de departe încât cele două OS-uri sunt aproape identice, cu niște avantaje însă de partea celor de la Amazfit.
Pe GT2 Pro, când ai pornit afișajul Always On, funcția de a activa întregul ecran atunci când ridici mâna nu este disponibilă. Astfel, pentru a observa fața de ceas completă, ce include toate informațiile, trebuie să apeși unul dintre butoanele ceasului. De asemenea, posibilitatea de a adăuga propriile melodii pe ceas (ce are o stocare proprie de 4GB) lipsește când folosești un iPhone, neexistând nici simpla opțiune de a controla muzica redată de telefon (funcție prezentă până și pe brățări de fitness ieftine precum Xiaomi Mi Band 5).
Când vine vorba de notificări, observăm aceleași limitări pe care le întâlnim și la majoritatea dispozitivelor Amazfit: ceasul le primește, le afișează, însă nu se poate răspunde la ele. Mai mult, tot la fel ca în cazul ceasurilor Amazfit, lipsește opțiunea de a afișa emoticoane în aceste notificări. Iar, atunci când cuplați GT2 Pro cu un iPhone, nici nu puteți selecta decât o serie limitată de aplicații de la care doriți să primiți notificări, restul fiind grupate la comun în categoria Others.
Nu puteam trece peste nemulțumirile pe care, personal, le am față de aplicația companion – Huawei Health – fără să menționez consumul exagerat de baterie al acesteia. După cum puteți vedea și în imaginea alăturată, aplicația Huawei a consumat chiar mai multă baterie decât Facebook Messenger, fiind depășită, pe parcursul unui ciclu normal de utilizare, doar de app-ul principal Facebook. Spre comparație, aplicația Fossil, ce îndeplinește aceleași funcții de monitorizare și centralizare a informațiilor furnizate de un alt ceas, precum și de trimitere a notificărilor către acesta, a consumat de aproape șase ori mai puțină baterie!
Nu în ultimul rând, o facilitate extrem de utilă în zilele noastre, având în vedere criza sanitară prin care trecem, este aplicația dedicată monitorizării nivelului de saturație a oxigenului din sânge. Și, spre deosebire de experiența dezamăgitoare oferită de această funcție pe alte dispozitive, Huawei Watch GT2 Pro a indicat rezultate veridice și constante.
Huawei Watch GT2 Pro este, din păcate, un dispozitiv al contrastelor. Pe de-o parte, avem parte de materiale premium și o calitate a construcției si prezentării comparabilă cu cea a ceasurilor tradiționale, de la brand-uri cu pretenții. Rar găsești o combinație de sticlă safir, titan și ceramică la un asemenea preț, și cu două curele de calitate incluse în pachetul de bază.
Pe de altă parte, porțiunea software de pe Huawei Watch GT2 Pro este limitată în funcționalitate, prea restrictivă având în vedere totuși prețul destul de ridicat al ceasului. Practic, ca utilitate, acesta este identic cu modelul GT2 non-pro, disponibil la un preț mult mai atractiv. Este și mai grav atunci când, din alte puncte de vedere, GT2 Pro este depășit de alte dispozitive, cu prețuri și de trei ori mai mici.
Autonomia impresionantă, posibilitatea de a răspunde la apeluri direct de pe ceas și senzorul dedicat monitorizării nivelului de saturație a oxigenului din sânge salvează însă situația. Totuși, vă recomand să așteptați o reducere de preț semnificativă înainte să optați pentru Huawei Watch GT2 Pro.
+ construcție și materiale premium: titan, ceramică și safir
+ livrat cu două curele de calitate: piele și silicon
+ posibilitatea de a răspunde la apeluri direct de pe ceas
+ monitorizeaza nivelul de saturație a oxigenului din sânge
+ autonomie impresionantă: peste o săptămână cu Always On Display
- software limitat, mult sub pretențiile impuse de preț
- Huawei Health consumă mult din bateria telefonului
- notificări limitate, fără emoticoane
- dimensiunea de aproape 47mm poate fi prea mare pentru persoanele mai firave