În cadrul evenimentului de lansare pentru seria Oppo Find X2, compania chineză a menţionat Oppo Watch, însă nu a oferit detalii concrete despre acesta, promiţând un nou eveniment de lansare în viitorul apropiat, dedicat noului său ceas. Se pare însă că în China, compania a aunţat deja Oppo Watch, acesta fiind deja disponibil la pre-comandă. De altfel, telefonul are şi o dată de lansare oficială pentru această regiune, cât şi preţuri, care sunt destul de accesibile având în vedere specificaţiile hardware.
Se pare că într-adevăr, Oppo Watch este încă un ceas care îşi inspiră design-ul de la Apple Watch. De altfel, compania nu pare să se ferească prea tare de comparaţii, imaginile de promovare fiind foarte similare cu cele ale originalului. În timp ce la exterior, noul smartwatch duce lipsă de originalitate, la capitolul hardware intern şi software, Oppo Watch pare să încerce câteva lucruri foarte interesante, în schimb.
Ceasul va fi disponibil în două dimensiuni: de 46 şi de 42 mm. Modelul mai mic are un ecran cu diagonală de 1,6”, iar cel mare de 1,9”. Ambele folosesc însă panouri AMOLED curbate la margini, ceva ce nu am văzut pe foarte multe ceasuri în trecut, cu densitate a pixelilor de 326 ppi şi o gamă de culori extinsă, la standardul DCI-P3.
Aceasta este o premieră pentru ceasuri inteligente, însă pare un exerciţiu futil, având în vedere că pe ceas nu este aşa importantă calitatea culorilor, întrucât nu vei urmări clipuri video şi nu vei vedea multe fotografii pe ecranul minuscul. Ceasurile inteligente sunt în general dispozitive care să îndeplinească anumite lucruri, care în general sunt pasive, de genul monitorizare a sănătăţii sau acces rapid la notificări şi control pentru anumite funcţii ale telefonului.
La capitolul capabilităţi speciale avem electrocardiogramă (ECG), posibilitatea dea a monitoriza pulsul, monitorizare pentru somn şi monitorizarea exerciţiilor fizice. Ceasul poate fi folosit şi pentru înot, însă în funcţie de model vei putea să mergi la adâncime mai mare sau mai mică. Modelul de 42 mm rezistă la 3 atmosfere, în timp ce modelul de 46 mm rezistă la 5 atmosfere.
Este interesant şi modul în care Oppo a gândit modul de operare al ceasului. Acesta dispune de un procesor Snapdragon Wear 2500, standardul pe piaţa de ceasuri cu Android, şi un co-procesor numit Apollo 3, care poate să preia anumite activităţi mai puţin pretenţioase. Oppo Watch poate să treacă pe procesorul mai modest atunci când nu este necesară puterea celui puternic, acest lucru ducând la un consum de baterie redus. Compania promite 40 de ore de utilizare între încărcări, cu un mod „low power” care poate să funcţioneze 21 de zile. Probabil că funcţiile de monitorizare sunt dezactivate în acest mod, asemeni multor funcţii „smart”.
Din fericire, încărcarea este rapidă. Compania promite încărcare „VOOC” care poate să alimenteze 50% din capacitatea acumulatorului în doar 17 minute, o performanţă similară cu cea a telefoanelor Find X2. Oppo Watch dispune şi de funcţionalitate eSIM, acesta putând fi folosit pentru apeluri şi mesaje independent de un smartphone.
În cele din urmă, la capitolul software, avem de a face cu o versiune pentru ceasuri a sistemului de operare Color OS, bazat pe Android. Se pare că nu este vorba despre Wear OS de la Google, ci chiar despre o versiune de Android. Nu este clar dacă acesta are sau nu un magazin de aplicaţii, însă probabil că în Europa va folosi aplicaţiile din Google Play Store, în timp ce în China va folosi o soluţie locală.
Precomenzile încep în China de astăzi, ceasul urmând a fi livrat pe data de 24 martie în această regiune. Preţul pentru modelul de 42 mm este de 1.499 yuan, adică 190 de euro, în timp ce preţul pentru modelul de 46 mm este de 1.999 yuan, adică 255 euro. Probabil că preţurile din Europa vor fi puţin mai mari atunci când ceasul va fi anunţat oficial pentru această regiune.