Xiaomi Mi Watch Lite Review: ieftin și bun

26.01.2021
Xiaomi Mi Watch Lite Review: ieftin și bun

Domeniul dispozitivelor de monitorizare a exercițiilor fizice, ce pot fi purtate direct la mână, a explodat odată cu creșterea în popularitate a smartwatch-urilor precum Apple Watch. În regiunile mai sărace ale lumii, inclusiv în România, unde nu toți își pot permite un gadget de la Apple, au apărut însă alternative mult mai accesibile ca preț, precum brățările inteligente din seria Mi Band de la Xiaomi. Evident, hibridele între aceste două concepte nu s-au lăsat mult așteptate, mai multe companii încercând să combine funcționalitatea (parțială) a unui ceas inteligent cu accesibilitatea și durata de viață a bateriei de pe o astfel de brățară de fitness. Iar Mi Watch Lite de la Xiaomi reprezintă o astfel de soluție.

Evident, Mi Watch Lite nu este nici prima și nu va fi nici ultima încercare de acest fel: chiar Huami, un subsidiar al Xiaomi, are o întreagă serie de dispozitive similare, lansate sub brand-ul Amazfit, în game diferite de prețuri. Mi Watch Lite vine însă cu un preț semnificativ mai redus decât al acestora (între 250 și 300 lei, în funcție de magazin, ba chiar și mai scăzut în timpul anumitor promoții) si cu funcționalitate chiar mai extinsă și mai bine adaptată cerințelor din România.

Mi Watch Lite

Hardware și construcție

Ce primești însă în schimbul acestui preț de sub 300 lei? O construcție de plastic cu un design dreptunghiular, în mod clar inspirat de Apple Watch. Chiar și dimensiunile fiind asemănătoare. Pe scurt, Mi Watch Lite este un pic mai mare (41mm) decât modelele Apple de 40mm, dar mai mic decât cele de 44mm. Astfel, ceasul “stă mai bine” pe încheieturile mai subțiri, însă poate fi purtat și de persoane mai… solide.

Din păcate, ecranul nu poate fi comparat cu ce întâlnim pe modele mai scumpe: afișajul de pe Mi Watch Lite este semnificativ mai mic decât “fața” ceasului, cu o rezoluție de 320×320, suficientă însă pentru a reda principalele funcții ale dispozitivului. De asemenea, având în vedere prețul redus de achiziție, avem parte de un afișaj LCD, deci lipsește și funcția de Always On Display. Ecranul se aprinde fie prin ridicarea mâinii (raise to wake), fie prin apăsarea singurului buton, plasat lateral.

Mi Watch Lite

Aminteam construcția robustă, producătorii promițând o rezistență la apă de 5 ATM (50 de metri) pentru Xiaomi Mi Watch Lite. După cum am mai discutat și în prezentarea ceasului Huawei Watch GT2 Pro, un astfel de rating nu este considerat tocmai sigur pentru activitățile ce implică înotul sau plonjarea. Totuși, Mi Watch Lite prezintă anumite garanții în acest sens: printre activitățile pe care ceasul le poate monitoriza se regăsesc și înotul în piscină sau în apă deschisă. În plus, în cazul unui dispozitiv premium, te gândești de câteva ori înainte să-l expui riscului reprezentat de apa sărată, spre exemplu. Când vine vorba totuși despre Mi Watch Lite, care poate costa și de zece ori mai puțin, grijile devin direct proporționale cu prețul: dacă cumva ceasul se strică după sesiuni prelungite de înot, pur și simplu îl poți înlocui cu unul nou fără să dai o “gaură” în buget.

Ceasul sosește alături de o curea din material plastic TPU, plăcută la atingere și destul de rezistentă. Din păcate, sistemul de conectare a acesteia la ceas este unul proprietar, Xiaomi forțând astfel utilizarea propriilor alternative la cureaua standard. Nu aceasta este problema cea mai evidentă, ci mai degrabă plasticul din care este fabricată catarama, abraziv în contactul cu materialul curelei. Astfel, simpla montare a ceasului la mână devine o sarcină ceva mai dificilă decât ar fi fost cazul. Odată “instalat” însă la încheietură, Mi Watch Lite este comod și ușor de purtat.

Evident, în cutia ceasului este inclus și încărcătorul USB, cu un sistem de conectare la ceas cam depășit, ce presupune fixarea manuală a Mi Watch Lite-ului într-o carcasă de plastic pentru a-l putea încărca. Preferam o alternativă magnetică, mai ușor de (de)montat, însă la prețul aceasta nu prea poți avea mari pretenții.

Mi Watch Lite

Funcții oferite de Xiaomi Mi Watch Lite

În gama sa de preț, acest ceas acoperă destul de bine funcțiile de bază pe care te-ai aștepta să le ofere un astfel de dispozitiv, precum monitorizarea unei selecții de exerciții fizice populare, inclusiv cele de înot, drumețiile, alergatul, mersul pe bicicleta etc. sau monitorizarea pulsului.

Mi Watch Lite

În rândul aplicațiilor preinstalate (nu pot fi adăugate altele suplimentare) se regăsesc cele obișnuite: vremea, pedometru, lanternă, monitorizarea somnului, notificările sau controlul muzicii de pe telefon (nu poți reda muzică direct de pe ceas), dar și unele funcții “mai exotice”, precum GPS-ul încorporat, busola sau măsurarea presiunii atmosferice.

Lipsește senzorul dedicat monitorizării nivelului de saturație a oxigenului din sânge, dar nu te-ai aștepta să găsești așa ceva pe un dispozitiv din gama ieftină, oricum.

Interfața principală, ce afișează aplicațiile preinstalate, este disponibilă la apăsarea butonului lateral și are un aspect plăcut, inspirat de Apple Watch, cu iconițe pătrate însă. Asemănările cu mult mai costisitoarele dispozitive de la Apple se opresc însă aici, interfața de pe Mi Watch Lite fiind mult mai spartană, fără animații sau tranziții spectaculoase, cu minimul necesar funcționării.

Mi Watch Lite

Un avantaj enorm pe care Xiaomi Mi Watch Lite îl are chiar și în fața unor concurenți semnificativ mai costisitori este suportul pentru limba română, ceasul afișând corect diacriticele specifice. Mai mult, Mi Watch Lite afișează și o selecție de emoji, nu toate, însă suficiente pentru a înțelege ce vrea să-ți transmită interlocutorul. Astfel, notificările de pe ceas devin mult mai practice, chiar dacă nu se poate încă răspunde la ele.

Mi Watch Lite

Un alt capitol la care software-ul inclus de Xiaomi pe acest dispozitiv stă foarte bine este reprezentat de fețele de ceas disponibile pentru Mi Watch Lite. Majoritatea acestora au un design bun, elegant și practic (chiar dacă este “împrumutat” de la alți producători), iar complicațiile unora dintre aceste fețe de ceas pot fi personalizate. Instalarea fețelor de ceas noi, cu peste 100 de alternative disponibile, se realizează prin intermediul aplicației de mobil dedicate, despre care vom discuta în scurt timp.

Nu în ultimul rând, cei de la Xiaomi promit 9 zile de baterie pentru Mi Watch Lite, în condițiile de utilizare normală a ceasului. În testul nostru, fără a suprasolicita dispozitivul, cu două zile de sală pe parcursul unei săptămâni, notificările activate și purtatul ceasului doar atunci când ieșeam din casă, am obținut lejer și o autonomie a bateriei de 11 zile.

Mi Watch Lite

Compatibil cu iOS și Android, diferențe și notificări

O veste buna pentru cei care obișnuiesc să-și schimbe des telefonul mobil este compatibilitatea lui Xiaomi Mi Watch Lite atât cu terminalele bazate pe sistemul de operare Android, cât și cu cele din familia iPhone de la Apple.

Diferă însă denumirea aplicației dedicate comunicării cu ceasul: utilizatorii de Android vor folosi Xiaomi Wear, în timp ce pe iOS trebuie instalată aplicația Xiaomi Wear Lite. Indiferent de nume, funcționalitatea rămâne în proporție de 90% asemănătoare.

Mi Watch Lite

Mai exact, cei obișnuiți cu aplicațiile Mi Fit pentru brățările Mi Band sau Zepp pentru dispozitivele Amazfit se vor simți ca acasă în Xiaomi Wear (Lite), conectarea realizându-se tot prin intermediul unui cont Xiaomi. În schimb, design-ul aplicației este ceva mai “tineresc” și bine închegat, cu un plus major în privința colecției de fețe de ceas pe care le poți instala.

Marea diferență dintre funcționalitatea Xiaomi Mi Watch Lite pe iOS și Android este modul în care sunt gestionate notificările ce pot fi trimise către ceas. Versiunea pentru iPhone nu oferă prea multe opțiuni în această privință: poți alege să primești notificările legate de telefon (precum apelurile) și/sau toate celelalte, la comun, de la restul aplicațiilor instalate. În schimb, pe Android, ai acces la întreaga listă de aplicații instalate și poți alege exact care dintre acestea să trimită notificări și care să nu o facă.

Mi Watch Lite

Concluzie

Reportându-ne la prețul foarte scăzut al acestui dispozitiv, Xiaomi Mi Watch Lite nu poate decât să primească o recomandare călduroasă din partea noastră.

Este adevărat: Xiaomi Mi Watch Lite nu beneficiază de toate funcțiile moderne pe care le găsiți pe alte alternative mai scumpe, nu raportează nivelul de saturație a oxigenului din sânge, nu are Always On Display și nu îți oferă posibilitatea de a vorbi la telefon direct de pe ceas.

Ca un produs de intrare în gamă însă, Xiaomi Mi Watch Lite își face treaba cu brio, acoperind majoritatea funcțiilor pe care te-ai aștepta să le găsești într-un asemenea ceas. Mai mult, Mi Watch Lite beneficiază de suport pentru limba română, foarte important în cazul notificărilor sau dacă intenționați să-l oferiți unui copil.

Dacă, până acum, brățările de fitness din gama Mi Band erau răspunsul implicit atunci când cineva îți cerea o recomandare în privința unui dispozitiv “wearable” accesibil, Xiaomi Mi Watch Lite este pregătit să preia această ștafetă.

Părţi pozitive

construcție decentă pentru gama sa de preț
include funcțiile de bază ale unui asemenea dispozitiv
durata de viață a bateriei
suport pentru limba română, diacritice și emoji
design-ul fețelor de ceas
preț foarte accesibil

Părţi negative

ecran LCD, fară Always On Display
fără senzor SpO2
setări limitate pentru notificări pe iOS
calitatea curelei și cataramei putea fi mai bună

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult