Xiaomi Redmi Watch 3 Review: un smartwatch de buget cu GPS inclus

13.07.2023
Xiaomi Redmi Watch 3 Review: un smartwatch de buget cu GPS inclus
Foto: Xiaomi

Segmentul ceasurilor inteligente este deosebit de divers, utilizatorii având de ales între numeroase modele, cu numeroase funcții, pornind de la dispozitive foarte accesibile și ajungând până la alternative realizate din materiale premium, la prețuri pe măsură. Îmi aduc aminte cu plăcere de Amazfit Bip, unul dintre device-urile care au dat startul acestei mode, cu numeroase funcții, baterie generoasă și un preț foarte, foarte prietenos cu buzunarul. Din păcate, în ciuda ofertei în creștere, dispozitivele care să bifeze atât de multe opțiuni, păstrând costul de achiziție la un nivel accesibil pentru oricine, nu sunt foarte numeroase. Iar unul dintre acestea este Xiaomi Redmi Watch 3.

Redmi Watch 3
Fața de ceas implicită de pe Xiaomi Redmi Watch 3

Design și construcție

Acest ceas împrumută forma dreptunghiulară caracteristică lui Apple Watch, dar și mai vechiului Bip de care aminteam mai sus, păstrând un oarecare echilibru între eleganță și funcționalitate. Ecranul ceasului este OLED, un avantaj de necontestat când vine vorba de eficiența bateriei și posibilitatea de a activa AOD (always on display). Rama carcasei, deși este descrisă pe cutia produsului ca fiind „metalică”, pare să fie totuși de plastic. Plastic cromat, ce-i drept, dar tot plastic.

Redmi Watch 3
Aspect elegant, chiar dacă construcția este din plastic

Pe lângă ecranul tactil, singura metoda de a interacționa cu ceasul este butonul plasat pe muchia sa dreaptă, cu care poți accesa meniul principal al dispozitivului sau îl poți „trezi” atunci când ecranul este închis. Parcă duc dorul unei coronițe digitale, precum găsim pe Apple Watch sau pe modelele mai recente de la Huawei, dar acestea se încadrează în altă gamă de preț.

Nu mă încântă prea mult însă cureaua de silicon cu care este livrat Redmi Watch 3: sistemul de închidere este aproape similar cu cel de pe Apple Watch, cu vârful care intră sub restul curelei, un design pe care nu l-am agreat niciodată. Mai mult, conectarea curelei la ceas se realizează cu un sistem proprietar, limitând posibilitățile de a instala alte curele sau brățări. Nu în ultimul rând, grație acestui sistem de conectare, ceasul nu poate fi plasat orizontal pe masă.

Redmi Watch 3
Curelele folosesc un sistem de atașare proprietar

Funcții de bază

Când vine vorba de funcționalitatea software oferită de Xiaomi Redmi Watch 3, avem parte de majoritatea funcțiilor cu care ne-au obișnuit dispozitivele de acest fel, cu unele surprize plăcute adăugate. Aplicația cu ajutorul căreia „cuplați” ceasul cu telefonul este obișnuitul Mi Fitness, foarte familiar celor care au mai folosit brățări inteligente din gama Mi Band, spre exemplu, fiind foarte ușor de folosit și configurat.

Spuneam că OS-ul lui Redmi Watch 3 este foarte asemănător cu ceea ce întâlnim și pe alte dispozitive de la Amazfit sau Huawei, interfața fiind aproape identică. Cu mențiunea că tile-urile afișate la scroll-ul orizontal pot fi personalizate în detaliu, fiecare putând găzdui astfel mai multe aplicații precum cele dedicate antrenamentelor fizice, afișării condițiilor meteo, detectării nivelului de oxigen în sânge etc.

Redmi Watch 3
Tile-urile interfeței pot fi personalizate.

De altfel, la capitolul personalizare, acest dispozitiv stă foarte bine, pe lângă fețele de ceas preinstalate, utilizatorii având posibilitatea de a adăuga sute de alte alternative, toate disponibile în mod gratuit prin intermediul aplicației de pe telefon.

În privința monitorizării activităților fizice, Xiaomi se laudă că Redmi Watch 3 este capabil să înregistreze rezultatele a peste 120 de tipuri de exerciții fizice, inclusiv cele ce implică înotul. În continuare sunt reticent în privința rezistenței reale la apă (în special sărată) a unui dispozitiv certificat cu numai 5 ATM, însă ceasul dispune și de funcția de eliminare a apei din difuzor.

Redmi Watch 3
Activitățile acvatice sunt incluse

Ce este impresionant la Redmi Watch 3, pentru un dispozitiv aflat în această gamă de preț, este GPS-ul incorporat, ceasul fiind astfel capabil să înregistreze rutele parcurse și fără să fie conectat în permanență la un telefon. Ce-i drept, durează până „prinde semnalul”, însă își face treaba. Atenție însă in ceea ce privește autodectarea exercițiilor fizice: aceasta funcție este dezactivată implicit și trebuie pornită manual.

Revenind la difuzorul inclus, acesta permite preluarea apelurilor direct de pe ceas, însă calitatea convorbirii nu pot să zic că m-a dat pe spate, volumul fiind insuficient într-un spațiu aglomerat și relativ zgomotos.

Notificări și autonomie

În privința notificărilor, acestea funcționează bine, sunt afișate mereu, fără rateuri, și poți alege exact ce aplicații să le trimită și pe ceas, folosind Mi Fitness. Totuși, mi se pare dezamăgitor ca un dispozitiv din 2023 să nu afișeze emojis, măcar cele de bază. Măcar diacriticele caracteristice limbii române sunt redate corect.

Redmi Watch 3
Notificările pe Xiaomi Redmi Watch 3

De asemenea, modul în care sunt afișate implicit notificările, cu un buton „Clear” în partea de sus a ecranului, nu lasă foarte mult spațiu pentru textul propriu-zis, forțându-te să scrollezi dacă vrei să citești întregul mesaj. Nu poți răspunde deloc acestor notificări, nici măcar prin mesaje predefinite.

Nu în ultimul rând, mi-ar fi plăcut ca Redmi Watch 3 să nu mai primească notificările atunci când este scos de la mână. Ceasul are o funcție similară pentru dezactivarea AOD atunci când nu este purtat; putea fi aplicată și în cazul notificărilor, oprindu-l altfel să zbârnâie pe masă la fiecare mesaj primit.

Redmi Watch 3
Always On Display greu de citit în condiții de lumină puternică

Din păcate, Xiaomi Redmi Watch 3 nu dispune de un senzor pentru ajustarea automată a luminozității. Drept consecință, afișajul Always On este foarte întunecat câteodată și extrem de greu de citit în lumina directă a soarelui, spre exemplu.

În schimb, bateria „ține mult și bine”, chiar și cu funcția Always On Display activată. În regim de utilizare normal am obținut, cu AOD pornit, cel puțin o săptămână de autonomie, un rezultatul excelent pentru un astfel de dispozitiv. Încărcarea se face cu ajutorului cablului inclus în pachet, ai cărui pini magnetici mi-aș fi sorit să fie mai puternici, pentru a nu se mai desprinde accidental.

Redmi Watch 3
Încărcatorul și sistemul de prindere magnetic

Concluzie

Per total, Xiaomi Redmi Watch 3 s-a dovedit a fi un ceas inteligent „all arounder” bun, în special în gama sa de preț (sub 100 de euro). Recomandat pentru cei care caută un design dreptunghiular, în stil Apple Watch, dar nu dispun de un buget foarte generos. Mai ales în condițiile în care, cu foarte mici excepții, bifează cam toate funcțiile esențiale pentru un asemenea dispozitiv, oferind o autonomie mai mult decât mulțumitoare.

Părţi pozitive

- Cam toate funcțiile la care te-ai aștepta de la un smartwatch de buget
- GPS incorporat
- Interfața personalizabilă
- Autonomie peste medie

Părţi negative

- Curea cu sistem de prindere proprietar
- Probleme de vizibilitate la Always On Display
- Primește notificări și când nu este purtat
- Magneții încărcătorului sunt cam slabi

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult