WhatsApp a devenit una dintre cele mai utilizate aplicaţii din lume, atrăgând utilizatorii cu funcţiile sale dedicate în special grupurilor, dar şi promisiunii unei experienţe de utilizare privată. După achiziţia Facebook însă, există din ce în ce mai multe dubii despre securitatea datelor şi intimitatea conversaţiilor de pe WhatsApp, aşa că mulţi utilizatori au început să caute alternative la această aplicaţie. Din fericire, există deja mai multe soluţii create de alte companii, care pun accentul pe securitate, criptare end-to-end, iar unele dintre ele vin chiar şi cu nişte funcţii exclusive, care te pot ajuta.
Pentru cei care vor intimitate foarte mare, există Threema. Acest serviciu promite să nu acceseze datele personale ale utilizatorului, listele de contacte şi alte informaţii fiind stocate exclusiv pe dispozitivul personal, nu pe serverele dezvoltatorilor. Mesajele sunt şterse automat de pe servere odată ce ajung la destinaţie, iar aplicaţia nu foloseşte număr de telefon sau un username pentru conectarea cu prietenii.
În schimb, Threema generează pentru fiecare utilizator în parte un cod de 8 cifre, asigurând astfel confidenţialitatea. Desigur, există şi o metodă mai simplă de a adăuga un contact pe Threema, folosind coduri QR.
Cum era de aşteptat, mesajele sunt criptate end-to-end pentru toate tipurile de mesaje trimise, fie că sunt în format text, apeluri vocale sau fişiere trimise prin intermediul aplicaţiei. Chiar şi statusul de pe profil este criptat. Threema pare să fie disponbil pe mobil şi în browser, fără o aplicaţie nativă de PC.
Un avantaj al Threema ar fi faptul că este o aplicaţie cu origini în Elveţia, unde legile protejează foarte bine intimitatea datelor personale.
Una dintre cele mai populare aplicaţii din această listă este Telegram, care la fel ca şi WhatsApp, are originile în Rusia. Aplicaţia este cunoscută pentru criptarea sa foarte bine pusă la punct, dezvoltatorii aplicaţiei refuzând public să decripteze conţinutul trimis prin aplicaţia sa în faţa autorităţilor din Rusia. Acest eveniment a dus la o blocarea temporară a serviciilor Telegram pe teritoriul ţării.
Există criptare end-to-end pentru text şi mesaje vocale, însă aceasta trebuie activată manual de către utilizator. Un alt avantaj al Telegram peste WhatsApp este posibilitatea de a trimite mesaje care expiră. Nu în ultimul rând, Telegram pare să fie folosit de către mulţi pentru trimiterea de newsletter-e, dar şi pentru diverse alerte.
În România, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) oferă posibilitatea de a te abona la alerte de cutremur care ajung instant prin Telegram către toţi utilizatorii, odată ce te abonezi la ele.
Download: Android, iPhone, PC, Mac
Signal este una dintre cele mai populare aplicaţii de chat cu criptare end-to-end. Aceasta este simplă în design şi funcţionalitate şi oferă acces la majoritatea funcţiilor pe care le are şi WhatsApp, precum apeluri video şi audio, pe lângă mesaje text instante şi grupuri. Spre diferenţă de WhatsApp însă, Signal are şi o aplicaţie desktop nativă, nu printr-o soluţie web, ceva ce i-ar putea bucura pe unii dintre utilizatori.
Soluţia de criptare este open-source, deci ştii exact cum îţi sunt protejate datele, iar atunci când sunt descoperite vulnerabilităţi în cod, comunitatea din jurul acesteia poate imediat să le repare. Signal permite şi trimiterea de mesaje care expiră, ceva ce WhatsApp încă nu a implementat, aceste putând fi şterse automat după o perioadă de timp.
Download: Android, iPhone, Desktop
Riot.IM, un alt software bazat pe cod open-source. Acesta beneficiază de criptare end-to-end la cerere şi oferă posibilitatea de a trimite mesaje text, audio, convorbiri VoIP şi chat video. Utilizatorii sunt identificaţi pe baza unui ID unic, fiind astfel un serviciu ceva mai confidenţial decât cele care sunt bazate pe numărul de telefon.
Riot.IM include şi camere de chat publice, dar şi camere private, care pot fi accesate pe baza unui link. Există atât aplicaţie Riot.IM pentru mobil, cât şi pentru desktop şi pare să fie o soluţie dedicată în special echipelor care lucrează la distanţă, urmărind combinarea instrumentelor de productivitate cu comunicarea.
Download: Android, iPhone, Desktop, Browser
Spre diferenţă de celelalte aplicaţii din această listă, Wire este una dintre aplicaţii care nu poate fi folosită în mod gratuit la capacitate maximă. Aceasta oferă conturi gratuite pentru uz personal, însă necesită un abonament pentru companii. Totuşi, are câteva avantaje peste celelalte aplicaţii.
De exemplu, poţi transmite prin semnal video conţinutul ecranului de pe dispozitivul de pe care foloseşti aplicaţia, atât în grupuri, cât şi în conversaţii 1:1. De asemenea, conţinutul conversaţiilor poate fi sincronizat cu până la 8 dispozitive simultan, ceva ce în cazul altor aplicaţii cu criptare end-to-end nu prea este posibil. Şi Wire are mesaje care expiră, care pot fi setate independent să dispară.
Download: Android, iPhone, Desktop