Autoritățile din Uganda au ordonat toate companiile telecom din țară să oprească imediat accesul la toate rețelele de socializare. Vorbim atât despre rețelele în sine, precum Facebook, Twitter sau Instagram, cât și despre componentele lor de mesagerie, precum WhatsApp sau Facebook Messenger. Momentan, autoritățile nu au oferit declarații oficiale despre motivul pentru care au luat aceste măsuri, însă este posibil să fie vorba despre o „răzbunare” pe Facebook, care a șters conturi duplicate ale unor agenți de stat.
Conform companiilor telecom, guvernul Ugandei a trimis o înștiințare prin care cerea oprirea imediată la rețelele de socializare și servicii de mesagerie prin internet:
„Comisia Comunicațiilor din Uganda cere să opriți imediat accesul și utilizarea, directă sau indirectă, a tuturor platformelor sociale și a aplicațiilor de mesagerie online de pe rețeaua voastră până la noi indicații.”
Conform Reuters, reprezentanții Comisiei Comunicațiilor au refuzat să comenteze asupra acestei decizii. Totuși, în urmă cu doar câteva zile, Facebook a blocat mai multe conturi. Această mișcare a fost pentru a opri răspândirea de știri false și pentru că unele conturi nu erau conforme cu regulamentul rețelei de socializare. Facebook nu permite conturi duplicate și nici posibilitatea unui utilizator de a avea mai multe conturi active simultan.
Facebook anunța luni că a închis o rețea de conturi din Uganda cu legături cu serviciile de informații ale țării. Desigur, nu este nicio coincidență faptul că săptămâna aceasta vor avea loc alegeri în Uganda. Majoritatea conturilor care au fost oprite susțineau regimul de guvernare în funcție.
Rețelele de socializare sunt un subiect destul de sensibil peste tot în lume, însă puține țări ajung în punctul de a bloca rețelele în acest fel. Totuși, în urma deciziei de a-l bloca pe Donald Trump pe Facebook, Twitter, Instagram și mai toate platformele importante, este probabil doar o chestiune de timp până când mai multe țări vor începe să reglementeze rețelele de socializare. În acest moment, sunt multe voci care spun că acestea au prea mult control asupra discursului online.
sursa: Reuters