Zeci de psihiatri, psihologi şi pediatri i-au cerut companiei Facebook să renunţe la aplicaţia Messenger Kids. Aceasta poate fi folosită de copii cu vârste de cel puţin 6 ani. Potrivit unei scrisori semnată de mai mulţi experţi, compania exploatează un grup vulnerabil de oameni, care nu este pregătit mental pentru a fi pe o reţea de socializare.
„Copiii mai mici nu sunt pur şi simplu pregătiţi pentru a avea conturi pe reţelele de socializare. Din ce în ce mai multe studii arată că folosirea excesivă a dispozitivelor digitale şi a reţelelor de socializare este dăunătoare pentru copii şi adolescenţi”, potrivit scrisorii.
Un studiu publicat recent arată că adolescenţii care folosesc mult reţelele de socializare sunt mai nefericiţi. Anul trecut, un expert în dezintoxicare din Marea Britanie a avertizat, într-o conferinţă pe teme de educaţie, că smartphone-urile oferite copiilor la vârste nepotrivite pot avea efecte la fel de negative ca cele ale „unui gram de cocaină”. Mandy Saligari, director la celebra clinică de dezintoxicare Charter, a spus că aplicaţii precum Instagram şi Snapchat pot creea dependenţă la fel de mare ca alcoolul sau drogurile în rândurile copiilor. „Mereu le spun oamenilor că atunci când le dai copiilor un smartphone sau o tabletă, le dai de fapt o sticlă de vin sau un gram de cocaină”, a declarat Saligari.
Aplicaţia Messenger Kids poate fi setată de părinţi pentru copiii lor. Nu include reclame, dar oferă funcţii pentru: chat video, emoji, selfie sau grupuri.
Facebook susţine că aplicaţia este mai sigură decât alte servicii similare folosite de copii şi că a fost dezvoltată după consultări cu organizaţii, experţi şi familii.
Dacă în 2012 vârsta medie la care copiii din societăţile vestice primeau un smartphone era 12 ani, în 2017 aceasta a scăzut la 10 ani, potrivit unui studiu al firmei de cercetare a pieţei Influence Central. Unii copii au propriul telefon la vârste mult mai mici, inclusiv la vârsta de 4 ani. „Cred că vârsta la care copii primesc propriul smartphone va continua să scadă, deoarece părinţii s-au săturat să le dea copiilor telefoanele lor pentru a se juca”, a declarat Stacy DeBroff, directorul executiv al Influence Central.
Potrivit studiilor efectuate până acum, cu cât un copil primeşte un telefon inteligent mai târziu, cu atât mai bine. Asta deoarece smartphone-urile distrag atenţia copiilor de la cel mai important lucru din viaţa lor, şcoala, şi îi expun la riscuri precum hărţuirea online, sexting-ul sau pedofili.