Site-urile care promovează informații eronate sau false despre sănătate au reușit să genereze aproximativ 3,8 miliarde de vizualizări pe Facebook în ultimul an, potrivit Avaaz. De aceea, organizația a ajuns la concluzia că cea mai mare rețea de socializare online din lume este un pericol la adresa sănătății publice.
Un vârf de vizualizări a fost atins de conținutul fals sau eronat în aprilie 2020, când aceste postări au înregistrat 460 de milioane de vizualizări pe Facebook.
Potrivit Avaaz, cele mai populare 10 site-uri care partajează conținut fals sau eronat din domeniul sănătății au înregistrat, pe Facebook, de până la patru ori mai multe vizualizări decât cele mai de încredere 10 surse.
Astfel, rețeaua de socializare a fost un mediu foarte bun pentru propagarea teoriilor conspirației în legătură cu COVID-19.
Facebook a anunțat în aprilie că va eticheta conținutul, legat de pandemie, care dezinformează. Avaaz a descoperit că foarte multe postări de acest fel au trecut prin filtrele companiei.
Gigantul american nu este de acord cu rezultatele studiului. Facebook susține că a plasat etichete pe 98 de milioane de postări care dezinformau și că a eliminat șapte milioane de postări periculoase. Mai mult, rețeaua de socializare anunță că a direcționat peste 2 miliarde de doameni spre surse de încredere de informații din domeniul sănătate, precum instituții de stat.
Citește și: COVID în România. Ce cred românii despre coronavirus: 12% spun că este o invenție
Avaaz este o organizație civică globală care promovează implicarea cetățenilor în campanii referitoare la schimbările climatice, drepturile omului, drepturile animalelor, corupție, sărăcie, conflicte și alte teme.
Sursa: BBC News