Mesajul „Contul dvs. de Facebook a fost dezactivat deoarece nu a respectat standardele comunității noastre. Această decizie nu poate fi anulată” a apărut pentru, posibil, milioane de utilizatori ai platformei de socializare. Aparent, problemele țin de introducerea anumitor tehnologii automate, care ar fi trebuit să sporească securitatea platformei de socializare.
Potrivit unei prime explicații oficiale, comunicată de către directorul de PR al Meta, Andy Stone: „Suntem conștienți de faptul că unii utilizatori întâmpină probleme de acces la conturile lor de Facebook și ne străduim să le rezolvăm cât mai repede posibil”.
Mesajul care nu dă o cifră exactă privind numărul utilizatorilor afectați lasă mult loc de interpretări și frustrare pentru utilizatorii activi pe platformă de mult timp și care nu au oferit niciodată motive pentru a intra în vizorul moderatorilor Facebook. Probabil, pe bună dreptate, mulți dintre aceștia se întreabă dacă nu cumva vor pierde definitiv poze și amintiri adunate în ultimii peste 15 ani, realizând totodată că folosirea unei platforme online ca și unic înlocuitor pentru clasicele albume cu poze, poate că nu a fost chiar cea mai bună idee. Și mai frustrantă ar putea fi realizarea că avertismentele au tot curs de ceva timp, dar au fost pur și simplu ignorate.
Anunțată sub un nume pompos – Facebook Protect, inițiativa prin care administratorii platformei de socializare au încercat să convingă utilizatorii potențial vizați de atacuri cibernetice să-și securizeze în mod preventiv conturile pare că nu a adus rezultatul sperat, cei mai mulți ignorând puri și simplu sugestiile primite. Principala solicitare era aceea privind activarea mecanismului de autentificare în doi pași, respectiv bifarea anumitor setări care pot reduce în mod considerabil șansele de compromitere a contului de Facebook.
Pe lângă notificări afișate în aplicația de mobil, Facebook a recurs și la mesaje email intenționate să atragă atenția și acelor utilizatori care poate nu intră des pe platformă. Fie că sunt confundate cu mesaje SPAM sau capcane întinse pentru facilitarea atacurilor informatice, ignorarea respectivelor mesaje pare că atrage acum preventivă a contului de Facebook. Cei care au întâlnit deja aceste mesaje ar trebui să revină asupra lor, fiind șanse mare ca solicitările vehemente primite din partea Facebook să fie legitime.
Totuși, în lipsa mai multor informații comunicate pe cale oficială, deocamdată este prea devreme să ne pronunțăm dacă dezactivarea aparent fără motiv a anumitor conturi de Facebook a survenit ca urmare a ignorării solicitărilor privind aplicarea unor măsuri de securitate considerate esențiale, sau funcționarea defectuoasă sistemelor automate de securitate, permanent ajustate și îmbunătățite de administratorii Facebook.