Apple vorbeşte de obicei despre cele mai noi funcţii din iOS alături de un nou smartphone, iar iOS 9 îşi va atinge adevăratul potenţial abia după lansarea lui iPhone 6S. Între timp, cei care au dispozitive mai vechi şi au primit deja actualizarea software beneficiază de asemenea de o serie de îmbunătăţiri, însă acestea sunt de multe ori mai puţin evidente. Iată zece noutăţi pe care iOS 9 le aduce pe dispozitivele disponibile pe piaţă în acest moment:
Apple a renunţat la fontul Helvetica în favoarea unuia nou, proprietar, care a debutat în urmă cu câteva luni pe Apple Watch. Acesta se numeşte San Francisco şi va fi fontul utilizat pe toate produsele companiei de acum înainte. Atât iOS, cât şi watchOS, tvOS şi Mac OS X vor folosi San Francisco ca set de caractere implicit. Deşi la prima vedere iOS 8 şi iOS 9 arată aproape identic, imediat ce observi că literele şi cifrele sunt afişate cu alt font, diferenţele între ele încep să fie din ce în ce mai evidente.
iOS 8 a renunţat la ecranul dedicat funcţiei de căutare Spotlight, însă acesta s-a întors în iOS 9. O simplă glisare către dreapta a meniului principal deschide un ecran dedicat căutărilor, alături de o serie de sugestii pentru cele mai utilizate aplicaţii şi cele mai apelate contacte. Căutările pot acum să ofere rezultate din mai multe surse, căutând termenii atât pe internet, cât şi în interiorul mesajelor, şi a aplicaţiilor instalate. Spotlight rămâne însă accesibil şi în modul iOS 8, folosind o glisare în jos pe ecran, însă aici apar doar sugestii de aplicaţii, nefiind listate contactele recente.
Anul trecut, Apple a prezentat tastatura QuickType, care oferă sugestii în timp real atunci când scrii într-o limbă cu suport pentru text predictiv. În acelaşi timp a fost introdus suportul pentru tastaturi neoficiale, descărcate din AppStore. Deşi există destule alternative, mulţi preferă tastatura implicită, ceea ce a determinat Apple să îi adauge câteva îmbunătăţiri. Cea mai evidentă noutate este diferenţierea între litere mari şi litere mici atunci când butonul Shift este apăsat. Cea mai utilă funcţie nouă este disponibilă însă exclusiv pe iPad şi transformă întreaga suprafaţă a tastaturii într-un trackpad care controlează un cursor pe ecran. Acesta este disponibil doar în căsuţe de text şi poate face editarea de documente mult mai plăcută pe tabletă fără a utiliza o tastatură fizică.
iOS 8 a fost prima versiune a sistemului de operare Apple care a permis comunicarea dintre aplicaţii. Din păcate, nu exista şi o posibilitate de a trece de la una la cealaltă într-un mod mai intuitiv. iOS 9 vine cu o soluţie elegantă, oferind un buton numit „Back to” în partea de sus a ecranului, pentru a te întoarce la aplicaţia precedentă. Aceasta funcţionează la nivel de sistem de operare cu oricare două aplicaţii, deci nu este nevoie de actualizări pentru aplicaţii mai vechi.
Pentru prima dată de la lansarea primului iPhone, Apple oferă acum o opţiune specială pentru a reduce consumul de baterie. Aceasta se numeşte Low Power Mode şi opreşte orice activitate din fundal a aplicaţiilor, cât şi conexiunile la internet şi accesorii pentru a asigura autonomie ridicată. Desigur, aceasta trebuie folosită doar în situaţii de urgenţă, când nu există o sursă de energie la îndemână. Atunci când este activ modul Low Power, simbolul de baterie din partea de sus a ecranului este afişat cu galben.
Variantele mai noi de iPad primesc şi noi metode de multitasking. Există trei moduri diferite în care poţi avea două aplicaţii pe ecran în acelaşi timp, două dintre ele împărţind ecranul în două părţi. Slide Over oferă acces la o versiune pentru mobil a unei aplicaţi în partea dreaptă a ecranului, însă nu rămâne acolo decât atunci când este folosită. Split View afişează însă două aplicaţii complete pe ecran. În cele din urmă, Picture in Picture păstrează un clip video deasupra aplicaţiilor.
Meniul de setări din iOS a devenit din ce în ce mai aglomerat. Pentru a evita momentele în care utilizatorul caută o anume aplicaţie prin multe meniuri, compania a ales să adauge o funcţie de căutare în aplicaţia de Setări, care să te ducă exact une ai nevoie. Dezactivarea conexiunii de date, activarea Siri şi adăugarea unei noi limbi pentru tastatură ar trebui să fie mult mai simple odată cu trecerea la iOS 9.
Dintre toate aplicaţiile implicite din iOS 9, Notes a primit de departe cele mai semnificative upgrade-uri. Alături de formatarea textului introdusă în iOS 8, există acum posibilitatea de a realiza liste de cumpărături, pot fi adăugate imagini şi pot fi inserate chiar şi schiţe desenate fie cu degetul pe ecran, fie cu Apple Pencil pe un iPad Pro. Notiţele sunt sincronizate prin iCloud pe toate dispozitivele utilizatorului şi pot fi editate de oriunde.
Există momente în care internetul prin WiFi este mai lent decât cel 3G sau 4G de pe telefon sau când conexiunea de la operator se întrerupe. În variantele precedente de iOS trebuia ca WiFi-ul să fie dezactivat pentru a trece pe conexiunea de date mobilă, însă în iOS 9 Apple oferă posibilitatea de a face o tranziţie automată între conexiuni atunci când este cazul.
Cu timpul, simplul smartphone a devenit un adevărat hub pentru diverse accesorii. În cazul în care ţineţi mai multe dispozitive conectate la un iPhone, puteţi ţine evidenţa mai uşor al consumului de baterie pentru fiecare folosind widget-ul Batteries. Acesta poate afişa procentul de energie rămasă în acumulator a fiecărui accesoriu conectat prin Bluetooth, precum headset-uri wireless, boxe, Apple Watch şi alte dispozitive de acest gen.