Microsoft a dezvăluit că sistemul de operare Windows 10 va folosi un nou ciclu de dezvoltare şi actualizare, compania putând astfel repara probleme sau implementa funcţii noi într-un ritm susţinut fără a fi nevoită să lanseze Service Pack-uri sau versiuni majore noi la intervale mari de timp. De acelaşi tratament va avea parte şi platforma pentru telefoane Windows 10 Mobile, iar această schimbare promite să elimine lenta intermediere a operatorilor de telefonie mobilă.
Acum cinci ani, când a prezentat sistemul de operare Windows Phone 7, Microsoft a dezvăluit că arhitectura software şi compatibilitatea hardware strict controlată vor simplifica procesul de actualizare şi vor micşora perioada necesară pentru propagarea noului cod către toţi utilizatorii. De-a lungul acestor cinci ani, acest mod de lucru şi-a arătat atât avantajele cât şi dezavantajele.
Astfel, actualizarea Windows Phone 7.5 (Mango) a fost oferită pe toate telefoanele eligibile într-un interval de timp puţin mai mare de o lună, ceea ce a fost impresionant pentru o platformă software al cărei producător nu controlează direct hardware-ul. Din păcate, sistemul a dat însă şi rateuri, recenta actualizare Lumia Denim fiind probabil cel mai bun exemplu.
Cel mai adesea, vina pentru aceste întârzieri poate fi imputată operatorilor de telefonie mobilă. Deşi telefoanele vândute de operatori foloseau practic aceeaşi versiune de software cu deja actualizatele telefoane vândute în regim liber, verificările şi micile modificări pe care aceştia doreau să le facă generau întârzieri vizibile, iar utilizatorul nu avea altceva de făcut decât să aştepte sau să încerce să păcălească sistemul de actualizare prin metode ocolitoare.
Conform unei declaraţii recente Microsoft, sistemul de actualizare care va fi folosit de Windows 10 Mobile va face un pas suplimentar şi elimina etapa verificărilor intermediare făcute de către operatori. La fel ca versiunea pentru PC-uri şi tablete, Windows 10 Mobile va folosi un sistem de actualizare continuă directă, iar acesta va permite nu doar corectarea unor probleme de securitate sau repararea unor deficienţe, ci şi implementarea unor funcţii sau opţiuni noi. Astfel, utilizatorii vor primit toate actualizările necesare direct de la Microsoft, iar diferenţele dintre un telefon vândut în regim liber şi unul vândut de către operatori vor fi şi mai mici.
Compania nu a precizat modul prin care operatorii vor putea împinge către utilizatori diversele actualizări particulare, cum ar fi Wi-Fi Calling, HD Voice, VoLTE sau alte funcţii specifice fiecărei reţele în parte, dar presupunem că va exista un canal separat de distribuţie pentru acestea. De acest mod de actualizare ar putea beneficia şi utilizatorii care folosesc terminale fabricate de producători mai leneşi, însă rămâne de văzut dacă relativa independenţă dintre sistemul de operare şi firmware pe care o cunoaştem de la Windows Phone va fi păstrată şi în Windows 10 Mobile.