Adobe continuă extinderea familiei Firefly de modele AI generative, anunțând pentru utilizatorii Photoshop funcția „uncrop”.
Promițând nimic mai puțin decât să ”extindă imaginile peste limitele originale”, noua funcționalitate duce la un nivel superior tehnologiile AI folosite deja pentru decuparea inteligentă a pozelor, umplând golul lăsat cu detalii auto-generate pe baza imaginii-sursă. Dar în cazul de față vorbim despre ceva ce ar trebui să fie imposibil, anume, reconstruirea unei poze decupate dintr-o scenă mai mare. Odată decupate, detaliile omise sunt pierdute definitiv, sau poate că nu.
Referită deocamdată folosind denumirea mai degrabă tehnică, Generative Expand, capabilitatea oferită spre testare în versiune beta ia forma unei implementări a funcției crop ce funcționează în sens invers. Astfel, după lărgirea selecției în afara limitelor inițiale ale imaginii, rămâne doar să dai click pe butonul Generate, și să aștepți ca algoritmii AI dezvoltați de Adobe să umple detaliile lipsă. Cel puțin în anumite situații ușor predictibile, cum ar fi extinderea unei poze cu o barcă în mijlocul unui lac, AI-ul ar putea crea un veritabil ocean pentru completarea imaginii. Însă pentru scene care includ elemente de arhitectură ale unor clădiri sau alte detalii nerepetitive, rezultatele ar putea să nu se ridice la nivelul așteptărilor:
„Să presupunem că subiectul dvs. este tăiat din imagine, poza nu a fost obținută în raportul de aspect dorit sau un obiect focalizat este aliniat greșit cu alte părți ale imaginii”, scrie Adobe într-o postare pe blog. „Puteți folosi Generative Expand pentru a vă extinde pânza și pentru a face ca imaginea să arate ca orice vă puteți imagina.”
Totuși, de la imaginație la realitate este cale lungă, pozele astfel reconstruite ținând mai degrabă de „imaginația” AI-ului decât de orice altceva.
Conținutul astfel generat este adăugat ca strat nou în Photoshop, permițând utilizatorilor să-l elimine dacă nu sunt