Windows 10 nu s-a bucurat de succesul pe care Microsoft îl aştepta la lansarea din 2015, însă încet dar sigur, sistemul de operare din prezent al companiei este într-o continuă creştere. Odată cu înlocuirea vechilor laptop-uri, tablete şi PC-uri care veneau cu variante mai vechi de Windows, numărul de utilizatori de Windows 10 creşte, ajungând acum la aproape 700 de milioane de dispozitive active.
Planul pe care Microsoft l-a prezentat în urmă cu trei ani era ca până în 2018, Windows 10 să fie prezent pe un miliard de dispozitive. Având în vedere că suntem la 300 de milioane de computere distanţă de acest număr, e greu de crezut că Microsoft va reuşi să vândă atâtea licenţe până la sfârşitul anului. Cu toate acestea în 2019 este posibil ca miliardul de dispozitive să fie chiar depăşit.
La ultima „numărătoare” din 2016, Windows 10 era instalat pe mai mult de 500 de milioane de dispozitive, deci a avut o creştere de la an la an de aproape 200 de milioane. Dacă această creştere este constantă pentru viitorul apropiat, înainte de finalul lui 2019 Microsoft şi-ar putea duce planul la bun sfârşit.
Din fericire, vânzarea de sisteme de operare nu mai este obligatoriu o sursă foarte importantă de venit pentru companie. Piaţa de servicii cloud este acum prioritară, abonamentele de genul Office 365 şi soluţiile Azure pentru companii aducând grosul veniturilor Microsoft în acest moment. Office se bucură de 135 de milioane de abonaţi lunari activi, de asemenea în creştere faţă de cele 120 de milioane pe care le înregistra în luna octombrie.
Având în vedere că Microsoft doreşte ca Windows 10 să fie ultimul său sistem de operare, pe care îl va actualiza cu noi funcţii de acum înainte pe termen nedefinit, nu este greu de crezut că în câţiva ani acesta va fi singurul sistem de operare Microsoft utilizat la scară largă. Motivul va fi strâns legat şi de incompatibilitatea hardware-ului nou variantele mai vechi de Windows, deja noile procesoare de la Intel şi AMD fiind livrate fără suport oficial pentru platformele vechi.