De-a lungul timpului au existat foarte multe programe care au încercat să copieze Winamp-ul atât la nivel de interfaţă, cât şi de funcţionalitate. Majoritatea încercărilor au eşuat însă lamentabil. AIMP este un player audio apreciat în rândul utilizatorilor "cu vechime" dar mai puţin cunoscut de restul. Asta şi din cauza provenienţei ruseşti a aplicaţiei lipsite de o promovare precum cea de care s-a bucurat şi se bucură încă Winamp.
Interfaţă familiară pentru utilizatorii de Winamp
Dacă ai folosit până acum Winamp şi te-ai decis să încerci AIMP vei recunoaşte o interfaţă care seamănă, ca principiu, cu cea de la Winamp. Şi player-ul rusesc abordează aceeaşi organizare modulară a funcţiilor de bază (playlist, egalizator, media library etc.).
Elementele din fereastra principală (butoane, slider de volum, balans, efecetele de vizuale) sunt aranjate la fel ca în tema default de Winamp. Programul include 3 teme care arată destul de bine. Singurul aspect deranjant îl constituie marginile care ar trebui să fie rotunjite, dar care, de fapt, sunt destul de colţuroase.
Playlist multiplu
O funcţie interesantă, pe care nu o regăseşti în Winamp este posibilitatea deschiderii şi gestionării simultane a mai multor liste de melodii. În fereastra Playlist poţi avea deschise mai mute liste de melodii, afişate ca tab-uri. Melodiile pot fi foarte uşor transferate de la o listă la alta. Tot din această fereastră ai acces la bookmarks-uri. Poţi salva ca bookmark fie o singură melodie, fie adresa unui post radio online sau un playlist întreg pe care îl poţi accesa mai uşor.
De apreciat şi funcţia de căutare în playlist. Aceasta constă într-un box în care scrii textul căutat, iar programul selectează automat melodia corespunzătoare. Există şi o funcţie de căutare avansată, în care se poate căuta după criterii specifice: artist, album, gen etc.
Egalizatorul grafic are 18 benzi şi oferă câteva preset-uri standard, plus posibilitatea salvări preset-urilor proprii. Din aceeaşi fereastră pot fi reglate şi alte caracteristici ale sunetului precum Echo, Reverb, Pitch sau normalizarea automată a sunetului.
Utilitare
AIMP are o secţiune specială în cadrul meniului principal dedicată utilitarelor. Acestea sunt în număr de patru: Audio converter, Sound recorder, Tag Editor şi Audio Library. Dintre ele, cel mai interesant este Audio converter care, aşa cum reiese şi din nume, poate realiza conversia câtorva formate audio, printre care FLAC, WAV, MP3, OGG şi WMA.
Sound recorder realizează captura audio din placa de sunet, iar Audio Library este modulul de gestionare a melodiilor de pe calculator. Din Audio Library pot fi realizate majoritatea operaţiulor de la crearea listelor de melodii, la editarea tag-urilor sau conversia în alt format a melodiilor selectate. Legat de Tag Editor, trebuie spus că acesta lasă de dorit. Nu oferă posibilitatea completării automate a tag-urilor folosind bazele de date de pe Internet, gen Gracenote.
Pierde în faţa lui Winamp
AIMP este un player audio interesant, însă nu se ridică la nivelul lui Winamp. Cel puţin pentru mine. Atât ca funcţionalitate, cât şi ca opţiuni de configurare Winamp-ul este mai bun. Are însă câteva funcţii pentru care unii utilizatori ar putea să-l prefere. Şi mă gândesc aici în primul rând utilitarul de conversie audio, o funcţie care ar prinde bine şi în Winamp. AIMP este mai degrabă o soluţie pentru cei care s-au plictisit de Winmap şi nu folosesc toate funcţiile acestuia. În plus, AIMP pare să se mişte mai bine decât Winamp şi să consume mai puţine resurse.