Android 16 primește un nume surpriză: Nu începe cu litera „W”

01.10.2024
Android 16 primește un nume surpriză: Nu începe cu litera „W”
Sursa foto: Shutterstock

Google este cunoscută nu doar pentru funcționalitățile inovatoare ale sistemului de operare Android, ci și pentru denumirile „dulci” pe care le-a folosit pentru fiecare dintre versiunile acestuia.

Călătoria culinară virtuală a început în 2009 cu Android 1.5, cunoscut sub numele de cod Cupcake. De atunci, fiecare versiune nouă a primit numele unui desert, în ordine alfabetică.

Printre cele mai memorabile denumiri se numără Jelly Bean, KitKat și Lollipop. Deși Google a renunțat la utilizarea publică a acestor nume tematice pentru o perioadă, tradiția a continuat în culise.

Un exemplu recent este Android 15, care poartă numele de Vanilla Ice Cream.

Android 16: Un nou desert, o nouă direcție

Însă, odată cu Android 16, care se așteaptă să fie lansat încă din al doilea trimestru al anului 2025, această tradiție ar putea suferi o schimbare.

Conform unor informații recente, Google ar putea rupe ciclul alfabetic, alegând un nume de cod care nu începe cu litera „W”, așa cum era de așteptat.

Surse din interiorul companiei sugerează că noua versiune va purta numele de cod Baklava, o prăjitură în straturi populară în Orientul Mijlociu.

Deși această alegere marchează o îndepărtare de la ordinea alfabetică tradițională, ea menține tema deserturilor.

Noua abordare

Motivul din spatele deciziei pare să fie legat de o nouă abordare în dezvoltarea Android.

Google a implementat recent un proiect numit „trunk stable”, care a revoluționat modul în care este construit sistemul de operare.

Această schimbare a devenit evidentă începând cu Android 14 QPR2 în martie, când a fost introdusă o nouă convenție de denumire pentru ID-urile de build.

În loc să folosească „U” pentru Upside Down Cake (numele de cod pentru versiunea Android 14), Google a trecut la ID-uri care încep cu „A”.

De exemplu, cel de build pentru actualizarea din martie pe Pixel Tablet a fost AP1A.240305.019.A1, iar actualizarea din iunie a trecut la AP2A.240605.024.

Ce ne rezervă viitorul Android?

Se preconizează că această tendință va continua cu actualizarea Android 15 din octombrie, unde ID-ul de build va începe probabil cu AP3A.

Însă anul viitor, lucrurile s-ar putea schimba, toate ID-urile de build începând cu „B”, ceea ce explică alegerea lui „Baklava”.

Deși această schimbare marchează sfârșitul unei ere pentru fanii Android care așteptau cu nerăbdare următorul nume în ordine alfabetică, ea deschide noi posibilități creative pentru Google.

Sursa: Wccftech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult