Android 5.0 Lollipop: ce este nou, interesant şi bun

Android 5.0 Lollipop: ce este nou, interesant şi bun
Aplicaţii, alte detalii ascunse, concluzii

Aplicaţii şi alte detalii ascunse

Toate aplicaţiile incluse în actualizările Nexus la Android 5.0 au primit şi ele o actualizare de interfaţă şi funcţii. Cum Google a hotărât acum ceva timp să le pe cele mai multe dintre ele prin intermediul App Store, actualizările nu mai sunt o surpriză pentru nici un utilizator Android.

Ca trăsături particulare specifice strict platformei Lollipop, se poate remarca dispariţia aplicaţiei Mail, care este acum doar o scurtătură către noul Gmail, şi dispariţia aplicaţiei Gallery, care a fost înlocuită cu Photos. Prima schimbare probabil să îi va înfuria pe mulţi deoarece, deşi noul Gmail are suport Exchange şi POP3/IMAP, nu mai are un Inbox unificat. Schimbările prin care a trecut şi Calendar probabil că nu vor fi pe placul celor care-şi planifică cu mult timp înainte evenimentele deoarece acesta nu mai are un mod de vizualizare anuală şi pare mai degrabă o clonă de Sunrise Calendar, axată strict pe evenimente cronologice din viitorul apropiat.

Pentru cei care nu au testat încă noile versiuni ale acestor aplicaţii, am ataşat mai jos încă o galerie cu câteva actualizări de interfaţă mai interesante.

Este greu să treci în revistă toate modificările aduse de o actualizare atât de consistentă, cei curioşi şi mai tehnici putând consulta întreaga listă de noutăţi pe site-ul Google. Printre acestea trebuie să subliniem anumite detalii mai interesante:

USB Audio şi Low Latency Audio: Android a fost penalizat de lipsa unui nucleu audio cu latenţe scăzute, ceea ce a împiedicat lansarea unor aplicaţii serioase pentru făcut muzică. Android 5.0 repară această problemă, şi adaugă suport nativ USB Audio pentru audiofilii care preferă DAC-urile externe dedicate şi suport audio multicanal.

NuPlayer: Google a înlocuit vechiul mediu multimedia AwesomePlayer cu NuPlayer, deşi o privire aruncată prin secţiunea Developer Options ne spune că acesta este considerat încă experimental. Teoretic, NuPlayer va oferi optimizări superioare pentru streaming-ul audio/video online, însă unii utilizatori se plâng deja de probleme.

Battery Saver: o opţiune întâlnită pe alte telefoane, Battery Saver promite sporirea autonomiei prin oprirea vibraţiilor, întreruperea actualizărilor din fundal şi utilizarea unui scheduler conservator pentru procesor. Opţiunea poate fi activată manual sau poate fi setată să se activeze singură atunci când nivelul bateriei ajunge la 15 sau 5 procente.

Servicii de reţea mai stabile: Android 5.0 se laudă cu treceri fluide între reţelele Wi-Fi sau 3G/4G fără a provoca întreruperi şi cu o eficienţă mai bună a rutinelor Bluetooth Low Power.

Concluzii

Cea mai radicală actualizare a platformei Android din ultimii 3 ani, Android 5.0 Lollipop nu este lipsită de unele mici probleme, dar am renunţat de multă vreme să-mi mai fac iluzia că Google, Microsoft sau Apple pot lansat o versiune majoră (aproape) perfectă. Cea mai vizibilă actualizare, atât la propriu cât şi la figurat, este noul Material Design. Probabil că unii utilizatori nu vor fi mulţumiţi şi se vor plânge, aşa cum s-au plâns şi utilizatorii de iOS acum un an, dar cum Pământul nu s-a oprit din învârtit atunci, nu o va face nici acum. Contează mai mult că noul Android 5.0 a primit nişte haine noi strălucitoare care îl fac mai proaspăt şi mai atractiv şi că acesta oferă o multitudine de noutăţi tehnice precum ART sau suportul pentru arhitecturile pe 64 de biţi care împing mai departe cel mai popular sistem de operare al momentului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News