Google a lansat noul clasament pentru versiunile de Android folosite pe dispozitivele active cu acces la Google Play Store din luna februarie. Se pare că schimbările au fost minore în ultima lună, doar Android Marshmallow reuşind să adauge un singur procent faţă de raportul anterior. Majoritatea versiunilor mai vechi de Android sunt în scădere, însă în vârful listei se află tot Android Lollipop, versiune lansată în cursul anului 2014.
Android 5.0 şi 5.1, ambele sub sigla Lollipop, rulează pe 32,9% dintre dispozitivele cu Android care sunt în acest moment în utilizare. Acestea sunt urmate de Android Marshmallow, versiunea din 2015 a sistemului de operare, care este instalată pe 30,7% dintre dispozitive (creştere cu 1.1%), după care vine Android 4.4 KitKat cu 21,9%. Următoarele poziţii sunt ocupate de Jelly Bean (Android 4.1-4.3) cu 11,3% şi pentru prima dată de când a intrat în clasament, Nougat nu mai este pe ultimul loc.
Astfel, versiunile 7.0 şi 7.1 împreună reprezintă 1.1% din piaţa de dispozitive cu Android, fiind urmate de Ice Cream Sandwich şi Gingerbread, ambele cu câte 1%. Luna trecută, bătrânul Froyo a părăsit clasamentul, fiind cea mai longevivă versiune de Android care a stat atât de mulţi ani în acest top. De acum înainte, probabil că toate versiunile mai vechi decât Marshmallow vor începe să scadă într-un ritm mai accelerat, în timp ce Marshmallow şi Nougat vor creşte.
Nougat are cele mai mari şanse să înregistreze o creştere accelerată începând cu această primăvară, întrucât toate dispozitivele cu Android care vor ajunge pe piaţă după MWC vor fi echipate cel mai probabil cu această variantă. Nu în ultimul rând, producătorii de smartphone-uri vor lansa din ce în ce mai multe actualizări la Android 7.0 şi/sau 7.1 pentru dispozitivele mai vechi, lansate în 2015 şi 2016.