Prezentarea Google din cadrul ediţiei din 2015 al conferinţei I/O a început. Acesta este cel mai aşteptat eveniment al anului pentru gigantul din Mountain View, întrucât sunt aşteptate anunţuri referitoare la viitorul platformei Android şi la direcţia în care serviciile cloud ale companiei se îndreaptă.
Sundar Pichai, SVP of Product în cadrul Google a păşit pe scena I/O şi a oferit o privire în ansambu asupra produselor Google. Compania serveşte peste un miliard de utilizatori cu servicii cloud şi platforme software precum Chrome şi Android. Se pare că 8 din 10 telefoane construite anul trecut au fost bazate pe Android, Google servind peste 400 de producători de hardware. Android Wear în schimb este instalat momentan în mod oficial pe şapte dispozitive, cu multe altele plănuite în viitorul apropiat. De asemenea, Chromecast pare să fie în continuare foarte important pentru companie, micul stick reuşind să ajungă în mâinile a 17 milioane de utilizatori. În acest moment există 20.000 de aplicaţii compatibile cu Chromecast, iar compania a confirmat că HBO Now va ajunge în curând pe Android, cu suport pentru popularul stick pentru televizor.
Desigur, toată lumea vrea să afle noutăţile despre următoarea versiune de android, care poartă momentan numele de cod Android M. Acesta va fi lansat în versiune developer preview şi va aduce câteva schimbări importante, care va aduce software-ul Google pe teren egal cu oferta concurenţei.
În ultima vreme, au existat multe controverse referitoare la permisiunile aplicaţiilor din Play Store, iar Google doreşte să adreseze aceste probleme. Fiecare aplicaţie va fi instalată fără să mai ceară acces la diverse funcţii ale telefonului. Odată rulată, aplicaţia va cere acces la cameră, microfon, contacte, agenda telefonică, SMS-uri, senzori sau calendar atunci când are nevoie. Astfel, fiecare aplicaţie va avea acum un meniu în care poate fi controlată fiecare permisiune în parte, accesul la diverse componente putând fi limitat.
Aplicaţiile vor putea avea browserul Chrome integrat, lucru care va duce la timpi mai scurţi de încărcare pentru link-uri. Fiind vorba despre aplicarea Chrome deasupra, toate funcţiile sale sunt în continuare accesibile. Este vorba despre păstrarea setărilor din Chrome, păstrarea parolelor salvate, cât şi accesul la funcţii avansate precum traducerea în timp real.
Alte componente noi care vor fi disponibile în Android Wear sunt App Links, care va deschide link-uri de pe diferite servicii precum Twitter sau Facebook direct în aplicaţie şi nu în browser şi Apple Pay, care vine la pachet cu suport nativ pentru cititoare de amprente. Android Pay se lansează mai întâi în Statele Unite ale Americii, cu parteneri precum Visa, Discover, sau Master Card şi compatibil cu peste 700.000 de magazine Americane. Orice telefon cu NFC va putea folosi Android Pay, sistem nu foarte diferit de Apple Pay sau Samsung Pay, fiind bazat pe token-uri unice pentru fiecare tranzacţie.
Suportul pentru senzori de amprente va asigura securizarea tranzacţiilor, cât şi a întregului dispozitiv. Google va oferi un API deschis dezvoltatorilor, care va oferi tuturor posibilitatea de a folosi amprenta ca metodă de autentificare. Android Pay nu va fi însă exclusiv dispozitivelor Android M, ci va putea fi folosit pe oricare telefon care are o versiune a sistemului de operare de la 4.4 în sus.
La capitolul power management, Android M va integra funcţia Doze, care va închide procesele din background atunci când nu sunt folosite. Asemeni funcţiei de multitasking care se regăseşte şi pe iOS. Astfel, dispozitivele ar putea beneficia de utilizare aproape dublă la o singură încărcare, întrucât procesorul nu mai este atât de utilizat. Anumite componente ale aplicaţiilor fiind în continuare accesibile. Notificările şi alarmele vor fi în continuare transmise, chiar şi cu aplicaţiile puse într-un mod de hibernare. USB Type-C a fost de asemenea menţionat, ca un nou standard pe care Google doreşte să îl împingă către dezvoltatorii de hardware. Datorită capabilităţilor sale de transmitere a energiei electrice în ambele sensuri, dispozitivele cu Android M vor putea să alimenteze alte accesorii sau dispozitive.
Android M va fi disponibil în versiune Developer Preview doar pe Nexus 5, 6, 9 şi Player.
Android Wear nu a fost una dintre cele mai importante componente ale conferinţei, însă au fost prezentate câteva noutăţi referitoare la sistemul de operare pentru accesorii inteligente. Acestea au acoperit cel mai nou update al platformei, care oferă capabilităţi „always on” pentru aplicaţii, navigarea meniurilor cu ajutorul unor gesturi, cât şi desenarea de pictograme emoji pentru a le trimite sub formă de mesaje text fără a mai folosi telefonul.
Internet of Things este o nouă prioritate pentru Google, iar soluţia sa pentru conectarea obiectelor la internet este Project Brillo, un sistem de operare bazat pe Android. Acesta rulează pe dispozitive cu specificaţii tehnice modeste şi lasă dezvoltatorii de software să îşi dezvolte propriile metode de securizare proprietare. Acesta va fi disponibil din trimestrul 3 al acestui an şi va veni la pachet cu un backend care va conecta toate dispozitivele prin internet.
Acesta se numeşte Weave şi va oferi dezvoltatorilor capabilitatea de a dezvolta software care să ruleze atât în cloud, cât şi pe dispozitive inteligente sau obiecte Internet of Things. Weave va oferi dezvoltatorilor API-uri crosspaltform şi instrucţiuni universale, recunoscute de toate dispozitivele, indiferent de sistemul de operare rulat. Weave va fi disponibil abia în ultima parte a lui 2015.
Google Now devine o componentă din ce în ce mai importantă a portofoliului de servicii ale companiei. Google a îmbunătăţit algoritmii de recunoaştere a vocii, scăzând într-un an erorile de înţelegere de la 22% la 8%. Google Now poate acum să înţeleagă comenzi în limbaj natural şi a fost integrat la nivel de sistem de operare prin intermediul Now on Tap.
Pot fi acum iniţializate căutări despre conţinutul aplicaţiilor sau ale paginilor web care sunt în prim-plan prin simpla apăsare lungă a butonului Home. Prin intermediul Now on Tap, Google poate oferi informaţii chiar şi fără a oferi o comandă. În cazul în care citeşti un e-mail despre un film, primeşti de la Now on Tap informaţii instante despre nota lui pe imdb, un link către YouTube şi posibilitatea de a căuta mai multe detalii pe Google cu o simplă apăsasare de buton. De asemenea, selectarea unor cuvinte poate deschide card-uri Now cu cele mai importante informaţii despre respectivul subiect.
Google Photos este un nou serviciu pentru partajarea fotografiilor şi clipurilor video în cloud. Acesta urcă automat conţinutul pe serverele Google, iar software-ul funcţionează ca o aplicaţie normală de vizionare foto. Aceasta are opţiuni avansate de sortare şi căutare integrate, precum sortarea imaginilor bazate pe subiecte, persoane, evenimente, ani, zile şi multe altele.
Conţinutul de pe Google Photos poate fi partajat prin link-uri chiar şi cu persoane care nu au acces la un cont Google, iar cei care au un astfel de cont pot să le copieze direct în Google Drive-ul personal. Aplicaţia poate recunoaşte persoanele din fotografii automat, algoritmul său putând de asemenea să identifice diferite anumite elemente precum condiţii meteorologice, obiecte şi locaţii.
Noua aplicaţie are şi capabilităţi de editare video şi posibilitatea de a selecta mai multe imagini prin desenarea unei zone pe ecran. Google Photos este disponibil chiar acum pe photos.google.com în browser şi pe Android şi iOS în Google Play şi App Store, iar cea mai bună veste despre acesta este stocarea nelimitată şi gratuită a imaginilor fi filmărilor. Fotografiile şi filmările personale pot fi ţinute pe termen nelimitat pe serverele Google, limita maximă de rezoluţii fiind 16 megapixeli pentru imagini şi Full HD (1920 x 1080) pentru video.