Cunoscut deocamdată doar după numele de cod Android P, noul sistem de operare pentru dispozitive cu Android a fost dezvăluit la conferinţa Google I/O 2018.
Deocamdată, Google nu a explicat ce anume semnifică litera P, însă a prezentat pe scurt principalele îmbunătăţiri aduse versiunii de Android ce va avea debutul oficial în această toamnă.
Păstrând direcţia arătată deja de aplicaţiile Gmail şi Tasks Google a adus modificări ample la nivelul întregii interfeţe Android. Numită Material Design 2, noua interfaţă Android pune accent pe folosirea icon-urilor circulare şi un aspect curat, cu cât mai puţine elemente grafice.
Totodată Google a adăugat la partea de jos un dock mai bine organizat şi mai simplu de folosit. Google a revizuit şi alte elemente de interfaţă cum ar fi bara de notificări şi panoul Quick Settings, acesta conţinând o listă de icon-uri ce pot fi derulate pe verticală şi meniu settings reproiectat. Tot aici găsim un nou slider pentru volum orientat pe verticală şi butoane dedicate pentru controlarea funcţiei de vibraţii şi volumul tonului de apel.
Vizând îndeplinirea mai rapidă şi uşoară a activităţilor de zi cu zi, Google introduce App Actions, acestea fiind de fapt sugestii automate realizate pe baza activităţilor şi aplicaţiilor folosite anterior.
Sub capotă, Android P a primit optimizări pentru afişarea corectă a interfeţei pe ecranul noilor modele smartphone „cu breton”, suport îmbunătăţit pentru obţinerea capturilor de ecran şi numeroase optimizări la partea de securitate. Spre exemplu aplicaţiile care rulează în fundal nu vor mai putea accesa microfonul dispozitivului şi camera foto. În plus au fost adăugate restricţii privind analizarea traficului de date de către aplicaţiile instalate pe telefon.
Un nou API pus la dispoziţia dezvoltatorilor permite afişarea în timp real de informaţii din alte aplicaţii care rulează în fundal, suprapuse peste interfaţa aplicaţiei active.
Adresând problema consumului de energie, Google a introdus o nouă tehnologie adaptivă care poate ajusta în mod dinamic viteza procesorului în funcţie de activităţile desfăşurate. Intrând la capitolul alte optimizări, Google a adăugat simbolul Lupă atunci când selectăm text, suport pentru inserarea mai rapidă de imagini şi funcţia Smart Replies, buton dedicat în meniul Quick settings pentru dezactivarea alarmelor si alte modificări care îmbunătăţesc experienţa în utilizare.
Google a adăugat şi unele funcţii menite să protejeze starea de sănătate a utilizatorilor, cum ar fi un Dashboard în care putem vedea cât timp am petrecut folosind telefonul mobil, analizând timpii de utilizare ai fiecărei aplicaţii în parte şi scopul acestora. Spre exemplu dacă suntem îngrijoraţi că petrecem prea mult timp navigând pe Facebook sau cu un joc, putem introduce un timer pentru a limita timpul de folosire.
O altă funcţie numită Wind Down permite adaptarea treptată a interfeţei Android la modul de noapte, in ideea de a adormi mai uşor fără să petrecem multe ore cu telefonul în mână.
O altă funcţie numită Snush permite activarea automată a modului Do Not Disturb atunci când întoarcem telefonul cu ecranul în jos şi îl aşezăm pe o suprafaţă plană.
Disponibile deocamdată în versiune beta de testare, Android P poate fi instalat şi pe alte dispozitive decât cele din seria Pixel, lasa ca de fiecare dată Google nu recomandă instalare acestei versiuni pentru folosire zilnica, funcţionalitatea incompletă şi problemele de stabilitate afectând experienţa în utilizare.